Vazgeçmek kelimesi bazı yazılı kaynaklarda vaz geçmek şeklinde yer almaktadır. Bu sebeple de kelimeyi doğru yazmak isteyenler büyük bir tereddüt yaşamaktadır. TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir.
Yukardaki iki kelimede de ''geçmek'' fiili ayrı yazılmıştır. Fakat vazgeçmek kelimesi birleşik yazılır. Bunun nedeni iki kelimenin anlamca kaynaşmış olmasıdır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre anlamca kaynaşmış tüm sözcükler, birleşik isimler gibi bitişik yazılır.
Geçti olarak yazılır. burada ünsüz benzeşmesi vardır.
Boş kelimesi ile vermek fiilinin kökünün bir araya gelmesi ile oluşur. Boş ver TDK (Türk Dil Kurumu) Sözlük'e göre “dikkate alma, üzülme, sıkılma, üzerinde durma anlamlarına karşılık gelen bir uyarı sözü olarak tanımlanır. Boşver yazımı yanlıştır. Bu kelime boş ver olarak ayrı şekilde yazılmalıdır.
Bu sözlüğe baktığımızda mahvetmek kelimesinin bitişik yazıldığını görmekteyiz. Bu kelimenin “mahv etmek” tarzındaki kullanımı doğru değildir. Buna göre mahvetmek doğru yazılışı şu şekilde olmalıdır: Mahvetmek (doğru kullanım)
İlgili 33 soru bulundu
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Yanlış kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı, "yanlış" şeklindedir. TDK bu konuda tüm kelimelerin doğru şekilde yazılışlarını belirliyor.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu? İnsanlık öldü mü?
2- Çok savurgan kimse. MİRASYEDİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “mirasyedi mi, miras yedi mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı mirasyedi şeklinde olmalıdır.
Vazgeçmek kelimesi kalıplaşmış bir sözcüktür bundan dolayı birleşik yazılır . Vaz sözcüğünün tek başına bir anlamı yoktur . Vazgeçmek ile cümleler : » Onun bu davranışlarını görünce hediye almaktan vazgeçti .
Vaad Etmek Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir. Yani hem bitişik yazılması gerekir hem de içindeki sesli ve sessiz harflere dikkat etmek gerekmektedir.
Soru eki mi her zaman ayrı yazılmaktadır. Soru ekleri genel olarak cümlenin sonunda yer alsa da bazı durumlarda ortada kullanılabilmektedir. Soru eki olan mi kelimesine şahıs ekleri getirilebilmektedir. Şahıs ekleri gelen soru ekleri misin, miyim veya miyiz şeklini almaktadır.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Türk Dil Kurumu'na göre başrol kelimesi bitişik yazılmaktadır. Ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olmaktadır. Başrol kelimesi sık karşılaşılan bir kelime olduğu için yazım yanlışı da yapılmamalı. Başrol kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılmaktadır.
TDK'ya göre müsaade kelimesinin doğru yazılışı "müsaade"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri