sorusunun cevabı aslında bu cümlelerin içindedir. Girişimsel Radyoloji Uzmanları, görüntüleme ile problemin nerede olduğunu tespit edip gerekirse anjiografi eşliğinde hangi damarda problem varsa görerek tedavi edebilirler. Bacak damar tıkanıklığı atardamardaysa anjiografi eşliğinde o damara girip pıhtıyı çıkarırlar.
Bacak damar tıkanıklığı
Yürüme sonrasında bacaklarda ve kalçada kramp şeklindeki ağrı, en sık görülen belirtidir. Hastalık ilerledikçe ağrı istirahat durumunda da görülmeye başlar. İleri evre hastalığı olanlarda ayaklarda iyileşmeyen yaralar ve kangren ortaya çıkar.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Bacak damarları tıkanıklıklarında egzersiz ve daha aktif bir yaşam ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz. Unutmayın, egzersizin etkisi bir ay içinde görülmeye başlar fakat kesildiğinde tekrar başa dönülür. olmak üzere farklı yöntemler ile bacaklardaki atar damar hastalığı tanınabilir.
Bu belirtiler genellikle baldır alt bacak, diz ile ayak arasındaki bölgede ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca bacakta solukluk ve üşüme gibi ağrı dışı etkenlerde gösterebilir. Ayak damar tıkanıklığı bazen de belli bir mesafe yürüdükten sonra alt bacakta kramp ve ağrı meydana geldiği görülür.
Bacak atardamar darlık ve tıkanıklıkları sık görülen ve yaşam kalitesini bozan hastalıklardandır. Tedavi edilmediği taktirde yaşamı tehdit eden riskler taşımakta ve organ-doku kayıplarına (amputasyon) neden olmaktadır. 50 yaşın üzerinde her 100 kişiden 5-15'inde görülmektedir. Yaş ilerledikçe sıklığı artar.
Beyinde Damar Tıkanıklığı Teşhisi Nasıl Konulur? Tanı şah damarının Doppler ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi ya da Manyetik Rezonans (MR) yöntemlerinden biri ile konabilir.
Bacak damar tıkanıklıklarının tedavisi: Hastada damar tıkanıklığına bağlı şikayetlerin giderilmesinde geçerli 3 yöntem vardır: 1. İlaç ve egzersiz tedavisi, 2. Endovasküler (Damar içinden tedavi) 3. Cerrahi operasyon.
Tıbbi görüntüleme yöntemi olan renkli ultrasonla damar tıkanıklıkları başta olmak üzere, damar daralmaları ve diğer kan akış problemlerinin teşhis edilmesi kolaylaşmaktadır. Ultrasonografik ses dalgaları kullanılarak özellikle damarların akım yönlerine göre renklendirilmesi sonucu yapılan tetkiktir.
Manyetik Rezonans (MR) Anjiografi
Yeni gelişen MR cihazları ile bacak atardamarları yüksek doğrulukla gösterilebilmektedir. İşlem MR cihazinda yine koldan kontrast madde (ilaç) verilerek uygulanır. Avantajları radyasyon içermemesi, damar kalsifikasyonu-kireçlenmesinin damar lümeninin görüntülenmesini engellememesidir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Bacak damar tıkanıklığı genelde 50 yaş üzeri insanlarda görülür. En sık nedeni damar sertliği (damar kireçlenmesi) denen hastalıktır. İlerleyici bir hastalıktır, yani yıllar içinde yavaş yavaş ilerler. En sık belirti yürümekle baldır kaslarında ağrıdır.
İskemik kalp hastalığı, göğüs ağrısı (angina) ve kalp krizi gibi ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp yetmezliği: Bacak damar tıkanıklığı ilerledikçe ve tedavi edilmezse, kalp yetmezliği riski artabilir. Kalp yetmezliği, kalbin yeterli miktarda kan pompalayamaması durumudur.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
İleri boyutta gelişen damar tıkanıklıklarında hekim kontrolünde ilaç verilecektir. Çünkü damar tıkanıklığı tedavi edilmez ise pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Damar tıkanıklıkları ilerleyen boyutta cerrahi müdahale yapılarak düzeltilebilir.
Damar tıkanıklığı, genellikle fark edilemez. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir.
Koroner anjiyografi ile kalbin yapısının, kalp odacıkları ve büyük damarlardaki basınç değerlerinin, kalp kapakçıklarındaki darlık ve yetersizliklerinin ve özellikle kalp damarlarında daralma veya tıkanıklık olup olmadığının kesin olarak gözlenebilmesini mümkün kılar.
Bacak ağrısının nedenini araştırırken atar damar tıkanıklığına bağlı bacak ağrısı varsa hastada KLADİKASYO denen ağrılar olur. Bu, hastanın yürürken başlayan baldırlarda ağrısı demektir ve dinlenince geçmektedir.
Cerrahi işleme gerek kalmaksızın tıkalı veya daralmış damarları balon kateter ile genişletme (anjioplasti) ve özel protezin (stent) damar içine yerleştirilerek damarların açılma yöntemidir.Damarlardaki daralma ya da tıkanmalar ileri evrelerde yaşam kalitesini bozan ve uzun dönemde ampütasyonlara (uzuv kesilmelerine) ...
Doktor tavsiye ettiği sürece anjiyo yapılması durumunda bir sakınca yoktur. Operasyon yaklaşık olarak 15 veya 20 dakika sürmektedir.
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır.
Bacakta meydana gelen pıhtılaşmadan dolayı toplar damar boyunca meydana şişlik gelir. Yürüme ve hareket etme sırasında bacakta ağrı ve yürüme zorluğu meydana gelebilir. Bacakta meydana gelen pıhtılaşmanın olduğu bölgede sıcaklık artışı yaşanır. Bacak derisinde renk değişikliği ya da morarma medyana gelebilir.
Bu belirtilerin olduğu senaryoda hasta kalp krizi geçirmiyordur. Bu durum stabil angina olarak adlandırılır. Ancak göğüs ağrısı istirahat sırasında başladıysa kalp krizinden ciddi manada şüphelenmek gerekir. Bu ağrı 10-15 dakika kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri