VDSL modem, ADSL modeme göre daha hızlı ve daha gelişmiş durumdadır. Güçlü sinyali sayesinde kolay aktarım yapar. Aktarım yaptığı yerlere 100 Mbps'ye kadar hızlı bir ulaşım sağlar. VDSL modem özelliklerinden biri de 300 metreye kadar 55 Mbps hıza ulaşması ve 1500 metreye kadar ise 13 Mbps hıza erişebilmesidir.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
VDSL bağlantı kullanıyorsanız ADSL modemi kullanamazsınız. İnternet hızınızı ölçmek için hız testi (speed test) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Altyapınızın alabileceği maksimum hız için de internet altyapı sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
Hayır VDSL hatta ADSL modem çalışmaz.
İlgili 31 soru bulundu
ADSL daha eski bir teknolojidir ve genellikle internet erişimi için tercih edilen telefon hatlarını kullanır. VDSL ise daha yeni bir teknolojidir ve fiber optik hatlar üzerinden veri aktarımı yapar. Tüm bu kıyaslamalar neticesinde ADSL VDSL farkı için hız konusunun ön plana çıktığı söylenebilir.
Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz. Optik kablolardan neredeyse ışık hızında gelen sinyaller, VDSL modemlerde veri kaybı yaşanmadan elektronik sinyallere dönüştürülemez.
ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar
VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir. ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler.
VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.
İnternet servis sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi farklı altyapı donanımlarını kullandıkları için her modem, her altyapıda aynı verimlilikle çalışmaz. Modeminizin hangi altyapı hizmetini desteklediğini modem üreticinizin resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.
ADSL'den VDSL'e geçmek istiyorsanız öncelikle bulunduğunuz bölgeye VDSL hizmetinin gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Bunu internet altyapı sorgulama sayfamızdan yapabilirsiniz. Eğer sorgulamanız sonucunda adresinizde 35 Mbps ve üzeri hızlarda hizmet çıktıysa bulunduğunuz bölgede VDSL hizmeti var demektir.
VDSL İnternet Bağlantısı İçin Telefon Hattı Şart Mı? Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
CAT5 kablo alın. CAT5 içindeki Mavi ve Mavi Beyaz kabloyu kutudaki etiket takılı olan kabloya bağlayın. Diğer ucuna RJ11 jack çaktırıp modeme takın ve tamamdır.
Modemin konumu da önemlidir. Telefonunuzla modemin çekmediği bir alana giderseniz internet daha yavaş olur. Kısacası modemden ne kadar uzaklaşırsanız hızınız o kadar düşer. Kablolu ve kablosuz internet de internet hızını etkiler.
Telefon kablosu VDSL parazit ve elektromanyetik gürültü gibi iletime zarar verici sinyallerden etkilenmeden bağlantı yapmanızı kolaylaştırır. Ofis veya ev içinde modemden bilgisayarınıza 5 metre, 10 metre, 15 metre, 20 metre telefon kablosu ile rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
VDSL2 Nedir? VDSL2, VDSL'in daha yüksek bant genişliği sunan üst teknolojisidir diyebiliriz. ADSL ve VDSL gibi VDSL2 de bakır altyapı kullanm. VDSL'den farkı ise merkezi santrallerden açık hava santrallerine kadar fiber kablo çekilerek ya da kullanıcının direk binasına kadar fiber kablo çekilerek kurulur.
VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
Altyapının uygun olduğu bölgelerde bulunan ev ve iş yerlerinde yüksek veri transfer hızından faydalanmak isteyenler de VDSL2 modem çeşitlerini tercih eder. Bu modemler, aynı zamanda ADSL, VDSL ve fiber altyapı bölgelerinde de kullanılabilir.
Fiberde ücretsiz modem sağlıyor. ADSL ve VDSL altyapıda böyle bir durum söz konusu değil. Modemi kendiniz alabileceğiniz gibi TurkNet'ten de ücreti karşılığında alabilirsiniz.
“VDSL ne demek?” sorusuna “Bir tür genişbant internet erişimi sağlayan iletişim teknolojisi” olarak yanıt verilebilir. Bu teknoloji, geleneksel telefon hatları üzerinden veri iletimini mümkün kılar ve yüksek hızlı internet erişimi sunar.
Modemi router olarak kullanmak için modeminizin yönetim arayüzüne erişerek gerekli ayarları yapmanız gerekecektir. Bu sayede modeminiz, internet servis sağlayıcınızdan gelen bağlantıyı alıp ev veya iş yerinizdeki cihazlara dağıtmanın ötesinde ağ yönetimini sağlayacak bir router gibi çalışacaktır.
Modem almak yerine router alırsanız daha iyi olur. Modemin 1. amacı interneti kullanılabilir hale getirmek routerın ise tek amacı interneti wifi ile dağıtmak. 5ghz bandı yüksek veri transferine imkan verir fakat ulaşım alanı 2.4ghz e göre çok daha düşüktür.
Modeminizi güncellemek, internet hızını artırmak için başka bir yöntemdir. Modem, internet bağlantınızın hızını etkileyen bir cihazdır. Eski bir modem, yeni teknolojileri desteklemediğinden, internet hızınızı düşürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri