Altyapı Ping'i etkiler fakat çok fazla etkilemez. Merkez bir konumda iyi bir dolaba bağlıysan, fiber ile VDSL arasındaki ping farkı 10Ms'den daha az olacaktır. Fakat 2.5km mesfeden VDSL veya ADSL ile fiber arasında dağlar kadar ping farkı var.
“İdeal ping süresi nedir, ping kaç olmalı?” en sık sorulan sorular arasındadır. İdeal ping değeri 0-30 arası ms olmalı.
Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.
Kötü Modem/Router: Modem veya router, internet bağlantısını sağlamak için önemlidir. Kötü bir modem veya router, internet bağlantısının yavaşlamasına ve ping sorununa neden olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
İnternet kullanımı sırasında engellenen bir takım web siteleri ile karşılaşmak mümkün. VPN ile bu sitelere erişim sağlanabiliyor. Ancak özel VPN'ler bağlantı kalitesini düşürebilir. Bu sebeple kullandığınız VPN'leri devre dışı bırakarak, Ping değerini azaltabilirsiniz.
Fakat ADSL, VDSL ve Fiber internetin ping değerleri farklıdır. Fiber internet en hızlı internettir ve ping sorununu tabii ki diğer internet türlerine göre daha az yaşarsınız. İnternet hızı daha yüksek olunca da doğal olarak daha fazla insan bağlanabilir.
ADSL, asimetrik bir bağlantı olduğundan download (indirme) hızı upload (yükleme) hızından daha yavaştır. VDSL ise daha yüksek bir hızda veri aktarımı sağlar. Ayrıca VDSL asimetrik olmayan bir bağlantıdır; yani download ve upload hızları daha dengelidir.
Hayır etkilemez. Kablosuz kullanımı etkileyebilir ama onda da uçurum gibi kadar fark olmaz.
VDSL2 Nedir? VDSL2, VDSL'in daha yüksek bant genişliği sunan üst teknolojisidir diyebiliriz. ADSL ve VDSL gibi VDSL2 de bakır altyapı kullanm. VDSL'den farkı ise merkezi santrallerden açık hava santrallerine kadar fiber kablo çekilerek ya da kullanıcının direk binasına kadar fiber kablo çekilerek kurulur.
VDSL ise (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'ye kadar hıza ulaşılabilir.
ADSL altyapıda 16 Mbps'ye kadar, VDSL altyapıda ise müşterinin altyapısına göre 100 Mbps'e kadar (100 Mbps dahildir) tüm hız paketleri verilebilmektedir.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
Ping değeri milisaniye (ms) ile ölçülüyor. İdeal ping değeri olarak 50 ms ve altı kabul ediliyor. 150 ms üzerindeki değerler ise internet bağlantısında önemli sorunlar yaşanmasına neden oluyor.
Ping süreniz 50 Ms ise merminiz 50 mili saniye sonra ateş ettiğiniz yerde olacaktır. Bu veri süreniz 150 Ms'ye çıkarsa sunucuya ulaşma süreside 150 mili saniye olarak hesaplanmaktadır.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz.
Modeminizin VDSL veya ADSL olup olmadığını kontrol etmek için cihazın etiketinde veya belgelerinde "VDSL" veya "ADSL" yazması gerekmektedir. Ayrıca, VDSL modemler genellikle daha yeni ve daha gelişmiş teknolojileri destekleyen donanımlara sahip olma eğilimindedirler.
Modem almak yerine router alırsanız daha iyi olur. Modemin 1. amacı interneti kullanılabilir hale getirmek routerın ise tek amacı interneti wifi ile dağıtmak. 5ghz bandı yüksek veri transferine imkan verir fakat ulaşım alanı 2.4ghz e göre çok daha düşüktür.
VDSL İnternet Bağlantısı İçin Telefon Hattı Şart Mı? Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
Altyapılar arasındaki temel fark
xDSL tabanlı ADSL ve VDSL altyapılarında veri bakır kablolar ile iletilirken, fiber internet altyapılarında veri fiber optik yani cam kablolarla iletilir.
ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar
VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir. ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler.
DNS ayarları, internet hızınızı ve ping değerlerinizi etkileyebilir. Eğer internet hızınız düşükse veya ping değerleriniz yüksekse, DNS ayarlarınızı değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.
Ping Sorunu Neden Oluşur? Bu konuyla ilgili birkaç ihtimal vardır. Bunlardan biri aynı ağ üzerinde yoğunluk oluşması bir diğeri internet sağlayıcısından kaynaklı gecikme olması bir diğeriyse bağlantınızın problemli olması gibi ihtimallerdir.
Ev internetinizi aynı anda birkaç kişi kullanıyorsa, bir şeyler indiriyorsanız veri iletiminde gecikmeler yaşanabilir, yani ping değeriniz artar. Bağlandığınız sunucunun konuma uzaklığı da ping değerinizi arttırır. Türkiye'de yer alan DNS sunucularını kullanırsanız ping değeriniz düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri