Arapça wa و "ve (bağlaç), - adına (edat)" fiilinden alıntıdır.
Eski Türkçe çogı (münakaşa - Kaş), çogla- (bağırmak, çağırmak - Kaş), çoχ- (üşüşmek - Kaş), çoχra- (fokurdama, kaynaşma - Kaş). Sıfat olarak 14. yy"dan sonra kop (miktarca çok) sözcüğünün yerini almıştır.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Fransızca manteau “kalın kumaştan yapılmış kolsuz üst giysi, palto” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince mantellum “pelerin, dış giysi” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için mendil maddesine bakınız.
zambak - Nişanyan Sözlük. Arapça znbḳ kökünden gelen zanbaḳ زنبق “soğanlı bir bitki, lilium” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen zanbak sözcüğünün murabba (dörtlü) fiil köküdür.
İlgili 29 soru bulundu
nişan - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça nişān نشان “iz, işaret, alamet, simge” sözcüğünden alıntıdır.
Örnek kelimesinin aslı, Türk diline Ermenicenin aracılığı ile Orta Farsça'da geçen orinak'tır. Kuruluş ve kullanılışı yanlış olan, örneğin de Ermenice'deki or nagın'ın aynıdır. Bu bakımdan örneğin değil, örnek olarak demek ve yazma gerekir.
Litosfer, eski Yunancada "kayalık" Hintçede "küre" anlamlarına gelir. Tanım olarak ise, sert ve mekanik özellikleri ile tanımlanan karasal tipte bir gezegenin veya doğal uydunun en dış kabuğudur.
Kebiz/Gebiz, Isparta ve Antalya yöresinde anılan bir Türk aşiretidir.
Türkiye Türkçesi neden “soru zarfı” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için ne¹ maddesine bakınız. Soru zarfının "sebep" anlamında ad olarak kullanılması Yeni Türkçe'ye özgüdür.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
elma - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aynı anlama gelen alma sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe almıla sözcüğü ile eş kökenlidir.
Farsça dānişmand “bilgi sahibi, alim” sözcüğünden alıntıdır.
Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den geldiği için Portekiz meyvesi anlamında Portakal (Portugal) meyvesi denmiş, zaman içinde de sadeleşerek portakala dönüşmüştür.
Açıklamalardan anlaşıldığına göre Nişanyan, haydi kelimesinin Türkçe hay ünlemi ve de-fiilinin birleşiminden ortaya çıktığını söy- lemektedir.
1. Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde "o" ve "ö" ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki eski Türkçe'deki "yorı-" (günümüz Türkçesinde "yürü-") kelimesinin ekleşmesiyle oluştuğundan bu kurala istisna oluşturur.
Ev hanımı, hamarat kadın. (Farsça “ked-bânû” isminden Türkçe'ye geçmiştir.) Yalanlayan, yalancı. (Arapça)
Kezban ismi Kur'an'da geçmeyen bir isimdir fakat dinen konulmasında herhangi bir sorun yoktur. Bundan dolayı da Kezban isminin kız bebeklere konulması caiz kabul edilir.
Arapça kökenli bir sözcük olan Burak, Berk kelimesinden türetilmiştir. Berk hem ışıldamak, dikkat çekmek ve parlamak hem de şimşek anlamına gelir. Burak ismi ise şimşek kadar hızlı hareket eden binek demektir.
Hidrosfer (Yunanca ōρ hydōr, "su" ve σφαῖρα sphaira, "küre"), su küre demektir. Bir gezegenin veya doğal uydunun yüzeyinde, altında ve üstünde bulunan birleşik su kütlesine verilen isimdir.
Alüvyon TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Akarsuların taşıyıp yığdıkları balçık, kil vb. çok ince taneli şeylerin kum ve çakılla karışmasıyla oluşan yığın, lığ
Dünya farklı fiziksel ve kimyasal katmanlardan oluşmaktadır. Bu katmanlar dünyayı sardığı için küre şekilli olmaktadır. Dünyayı oluşturan katmanları sıralamak gerekirse bunlar: atmosfer (hava küre), biyosfer (canlı küre), hidrosfer (su küre) ve litosfer (kayaç küre) olarak ifade edilmektedir.
Köy kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Köy kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı kūy şeklindedir.
Eski Türkçe ilki sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *il "ön, ileri" sözcüğünden türetilmiştir. ileri maddesine bakınız.
Orta Türkçe çamur “balçık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe çal- veya çap- “çalmak, çamurla sıvamak” fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri