Vefkler, belirli yazım kuralı bulunan ve belli ayetlerin, adların belirli bir oranlar içerisinde yazılarak ya da okunarak işlendiği bir dua yöntemini oluşturur. Bununla birlikte özellikle müzelerde tılsımlı gömlek olarak tarifi yapılan gömleklerde, bu şekilde vefklerin görülmesi mümkündür.
Sayılar soldan sağa veya yukarıdan aşağıya toplandığında kelimenin sayısal değeri elde edilmelidir. Bu düzenlemeyle vefkin konusu olacak kelime, isim, âyet veya sûrenin sayıların toplamı kadar tekrarlanmasıyla bir gizli gücünün ortaya çıkarıldığı kabul edilir. Bazan rakam yerine harfler kullanılır.
Şifalı olduğuna inanılan ve tesirli dualar üzerinden yapılan, isim ve ayetlerin okunarak ya da yazarak işlenmesine vefk denir. Aynı zamanda muskada yine bu şekilde ele alınarak benzer biçimde yapılmaktadır. Mutlaka uzman eller de yapılması gereken dikkatli ve güçlü bir yöntem olduğunu söylemek mümkün.
İslam dini, tevhid inancına zarar verdiği için falı, tılsımı ve büyüyü kesin olarak yasaklamıştır (el-Fetâvâ'l- Hindiyye, V, 459). Cinlerden ve şeytanlardan yardım isteme anlamına gelen ve manası anlaşılmayan sihir ve tılsımlar insanı şirke kadar götürebilecek işlerdir (Nevevî, el-Mecmu', IX, 66).
Nitekim söz konusu vefk, toprak cinsi olduğu için toprağa gömülmesi emredilmiştir. Ayrıca kağıtların sarıldığı bezler, gömülecek yazıların su geçirmesini önlemek için erimiş balmumuna batırılmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak yanlış yazılan vefk tılsımını taşıyan kimse yine bu tılsımdan herhangi bir zarar görmeyecektir. Aksine taşıdığı süre boyunca herhangi bir etkisini göremeyecektir.
Bu durumu yaptıranlar, vefk aracılığı ile Allah'ın kendilerini koruyabilecek bir cin görevlendirebileceğini iddia etmektedir. İslam dinine bakıldığında tevhid inancına zarar vermiş olmasından dolayı için tılsımı büyüyü ve falı mutlak suret ile yasaklamıştır.
Vefkler, belli yazım kuralı olan ve belirli ayatlerin, isimlerin belirli oranlarda yazılarak veya okunarak işlendiği bir (dua) metodudur. Nitekim, müzelerde tılsımlı gömlek olarak tarif edilen gömleklerde, bu tarz vefkleri görmemiz mümkündür.
Dini açıdan bakıldığında havas ilminin uygulanmasında bir sakınca görülmemektedir. Çünkü gerçek özelliklerine nüfuz etme söz konusudur. Bundan yararlanmak ve özendirmek İslamiyet açısından uygun görülmektedir. Yaşama yön vermek ve bir şeyler öğrenmek için hayatta pek çok eğitim alanı bulunmaktadır.
Bu sembolik düzeni kişiye özel hazırlamak oldukça zahmetli bir süreçtir. Kişilerin doğum bilgileri, tam isim ve soyad, anne adı ve kişisel esmalarının ebcet değerleri beraberce kullanılarak bu her yönden dengeli olan bu bütüne ulaşılır. Zaten ''Vefk'' kelimesi uyum anlamına gelir.
El- Vedûd İsm-i Şerifi El-Vedud Vefki
El-Vedûd, dilediği kulunu çok seven, aşkı ile yanan kullarını seven, salih kullarını sevip onları rahmet ve rızasına ulaştıran ve sevilmeye en çok lâyık olan demektir. Hûd sûresi (11), 90: "Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O'na tevbe ile yönelin.
Osmanlı Dönemi'nde harf ve rakamların birtakım anlamlar taşıdığı düşüncesine dayanan vefk, kutucuklar içine belli kurallarla sayılar, sayı değerindeki harfler, kelimeler ya da hepsinin beraber yazılmasıyla elde edilen isim, kelime, ayet veya surenin yazılı olduğu küçük levhalardır.
Koruma vefki, insanları maddi ve ruhani yönden koruyabildiği gibi kendilerine yapılacak her türlü büyüden de korumaktadır. Halk arasında her ne kadar büyü olarak bilinse de vefk aslında bir büyü değildir. Ancak yine de uygulamanın uzman medyum hocalar tarafından yapılması gerekir.
Herkes Vefk yaptığını iddia eder ama Vefk aslında insanların çokta bildiği gibi bir kâğıt üzerine bir tükenmez kalemle yazılan bir şey asla değildir. Bir hayvan derisinin üzerine özel bir yağ üzerine özel mürekkepler ile belirli saatlerde yapılan bir materyaldir.
Eğer harflerden ya da kelimelerde oluşmuş bir vefk ise kelimelerin ya da harflerin ebced hesabıyla toplamlarının birbirine eşit olması gerekir, dini terminolojide ise vefk, tesirli dua demektir.
Bu vefki şerifi safran mürekkebiyle yazıp bir miktar su içerisinde koyup yazılar suya geçtikten sonra o sudan içen yada bu vefki şerifi nuska yapıp üzerinde taşıyan kişi; insanların kem gözlerinden ve nazarlarından korunur, harbe girse muhafaza ve yardım olunur, kendisini gören herkes sever.
Tasavvufta, herkeste bulunmayan birtakım bilgilere ve hallere, yetenek ve ruh temizliğine sahip velîlere havas veya ehl-i husus, bunların en üstün olanlarına hâssü'l-havâs veya hâssatü'l-hâssa adı verilir; böylece tasavvufi anlayışta Müslümanlar avam ve havas şeklinde iki kategoriye ayrılır.
🌟 Havas ilmine ilgi duyan, merak ederek araştıran ve öğrenmek isteyen herkes katılabilir.
Bu dinen caiz değildir, günahtır.
Bu inanç ve çalışmaların eski din, felsefe ve kültürlerde de olduğu anlaşılmaktadır. İslam tarihinde var olmuş ve hala kalıntıları bulunan “Hurûfîler” de bu yöntemi kullanmışlardır.
Tabiat üstü güçler yardımıyla tabiatı etkileyerek olağan üstü sonuçlar elde etme esasına dayanan faaliyetler için kullanılan bir terim. Yıldızların insanları ve olayları etkilediği inancına dayanan sözde ilim dalı, astroloji, yıldız falcılığı, müneccimlik.
Muska, bazı hastalıkları, kabus kötülükleri ve nazarı uzaklaştırmak için boyna asılan veya üstte taşınan yazılı kâğıt. Genellikle olası bir hastalıktan korunmak amacıyla veya tedavi için taşınır. Çoğunlukla üçgen biçimindedir. Deri, meşin, gümüş ve altın kılıflar içine konarak boyuna asılır ya da kola takılır.
" vefk; bir dörtgen içine birbirlerini kesen doğruların arasında meydana gelen dörtgenlere, belirli bir zamanda ve belirli şartlarla belli kurallara göre ve sayılar, harfler ve kelimelerin yazılmasıyla meydana gelen şekildir.
Tılsım, âyin3 ve tılsım olarak da kullanılan vefk, tarihin en eski dönemlerinden beri kullanılagelmektedir.
Hadislerde nasıl falcı ve büyücülerden uzak durulması tavsiye ediliyorsa iyi niyetle muska yazdığını söyleyen ve kendini hoca olarak tanıtan ama hocalıkla alakası olmayan, dini kisveye bürünmüş din bezirganlarından, cinci ve üfürükçülerden, kısacası bu tür “sahtekarlardan” da uzak durulması gerekir.
İslâm tılsım yapılmasını da, tılsıma inanılmasını da yasaklamış, medet umarak onu meslek edinmeyi şiddetle reddetmiştir. Ayrıca İslâm, tılsımın mucize ve keramete benzetilmemesine özen göstermiş, onu müşrik ve kâfirlere özgü bir faaliyet olarak değerlendirmiştir. İslâm'a göre tılsım, Allah'tan gelen bilgilere dayanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri