Veganlık ya da Veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır.
Genel olarak vejetaryenlerin çoğunluğu bu grupta yer almaktadır. Lakto vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketmezler, diyetlerinde sadece hayvansal kaynak olarak süt vardır. Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmiyor. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.
Vegan diyeti: Hiçbir hayvansal kaynaklı besin tüketilmez. Diyet tahıllar, sebze ve meyve ile kurubaklagillerden oluşur. Tüm dünyada vegan diyeti uygulayanların sayıları oldukça azdır. Veganların alt grupları da bulunmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
* Beyaz ekmek olarak bilinen standart fırın ekmekleri genelde içerik olarak vegan. Bazı özel ekmeklerde ise hayvanlardan elde edilen ürünler kullanılabiliyor.
Bir çeşit tahıl (tercihen tam tahıl; tam buğday, esmer pirinç gibi) ve bir çeşit bakliyat. Örneğin, kuru fasulye ve pilav, mercimekli bulgur pilavı, fıstık ezmesi ve tam tahıllı ekmek, nohut ve pilav gibi. Bu kombinasyonun yanına bir çorba, sebze yemeği ve çiğ koyu yeşil salatası eklediğinizde mükemmel bir öğün olur.
Hayvanlar hizmetçimiz değildir
Tarkan Apari, 42 yaşında, uzun yıllardır organik ürün satan bir dükkanı var. 12 yıldır vejetaryen, dört senedir de vegan.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
TEL AVİV, İSRAİL
Dünyada nüfusa göre vegan kişi sayısı en yüksek olan ülke. İlk vegan yemek okulunun burada açılması, her eylül ayında en büyük vegan festivallerden birine ev sahipliği yapması, 400'den fazla vegan ve vegan-dostu işletmenin bu şehirde olması boşa değil.
Albert Einstein
Einstein hayatının son döneminde vejetaryenliği benimseyen bir isim. Eti ve balığı yaşlılık döneminde bıraktığı bilinen Einstein insanın etçil olarak doğmadığına inandığını dile getirmiş bir isim.
Merriam-Webster sözlüğü, kökenini 1993'e kadar götürdüğü "pescetarian" yani pesketaryen sözcüğünün anlamını şöyle veriyor: Beslenmesinde balık dışında başka ete yer vermeyen kişi. Diğer bir deyişle pesketaryenleri balık ve deniz ürünleri yiyebilen vejetaryenler olarak düşünebiliriz.
Yumurtanın ya da süt ürünlerinin kullanılmadığı makarnalar da mevcut. Soya sütünden üretilen makarnalar rahatlıkla vegan beslenme biçiminin içerisinde tercih edilebilir. Hatta bu tarzda üretilen makarna oldukça fazla tercih edilen bir vegan yemeğidir.
Veganlar beslenme düzenlerini bakliyat, bitki, meyve ve sebze üzerine kurmuşlardır. Gün içinde su tüketimine büyük önem verirler. Gün içinde sebze ve meyve tüketimi de önemli bir beslenme önerisidir.
Şarap üretimlerinde balık jelatini, jelatin, albumin, kazein gibi hayvansal durultma ajanları kullandıklarını, distile alkol ürünlerinde ise hiçbir hayvansal madde kullanmadıklarını bildirdiler.
Hayvan dostu vegan beslenme, dengeli bir beslenme modeli oluşturulmadığı takdirde, kolayca yağ hücrelerinin büyümesine ve kilo almaya neden olabilir. Aslında oldukça sağlıklı ve hatta doğru uygulandığında kilo vermeyi destekleyen bir beslenme türüdür.
Vegan beslenme genelde sağlığa yararlı, ancak alınan kalsiyum oranı düşük ve B12 eksikliğine yol açması mümkün. Veganların vücuttaki kilo-yağ oranını gösteren boy-kilo endeksi, ya da yaygın adıyla vücut kitle indeksi daha düşük. Bu da kolesterol seviyelerinin daha iyi, tansiyonlarının da daha düşük olmasını sağlıyor.
Akdeniz' in belki de en meşhur meyvesi zeytin ise vegan ve vejeteryanlar için olmazsa olmaz bir yiyecektir. Besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır.
7. Sinema tarihine adını altın harflerle yazdıran Brad Pitt, formda kalmak amacıyla başladığı diyeti sonrası vegan hayatına geçiş yapan ünlülerden bir diğeri.
Lokumların orijinal tarifleri vegan beslenme için uygundur. Fakat günümüzde farklı lezzetlere yer açılmak için hazırlanan lokum çeşitlerinde bazen hayvansal gıda tercihleri tercih edilebilmektedir. Bu sebep ile orijinal tarife uygun olan tüm lokumlar vegandır, demek yanlış olmayacaktır.
Efes şişelerinde hayvansal kaynaklı yapıştırıcı kullandığını açıkladı. Efes üretimi biralarda şişe olanlar vegan kullanıma uygun değildir.
Vegan|Vejetaryen tüketime uygundur. Palm yağı içerir. MSG(Monosodyum Glutamat) içerir. Doymuş yağ miktarı aşırı(9g).
Bulgurun tam bir vegan olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik Bulgur ; yüksek protein, lif ve B vitaminleri bakımından zengin, aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri