Veganlar Ne Yer? Veganların beslenmesinde en önemli yere sahip besin grubu bitkisel ürünler ve baklagiller diyebiliriz. Nohut, mercimek, kuru fasulye, bezelye, soya ve barbunya gibi birbirinden lezzetli ve besleyici baklagil vegan menülerde yerini almakta.
Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmiyor. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.
Veganlık ya da Veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmektedir.
-Veganlar, ortalama olarak et ya da hayvansal ürün tüketenlere göre daha zayıftırlar. Kişiyi yorgun ve hantal hissettiren, et ve hayvansal yemeklerin tersine vegan beslenmek kişiyi daha mutlu ve daha enerji dolu hissettirir.
Vegan beslenme, hayvansal kaynaklı ürünlerin tüketilmediği bir beslenme biçimidir. Vegan beslenme faydaları ne kadar fazla olsa da vegan beslenen kişilerin besinlerini bitkisel kaynaklardan elde etmesi bazı besin öğelerinin yetersiz alımına neden olur.
İlgili 43 soru bulundu
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Vegan beslenme genelde sağlığa yararlı, ancak alınan kalsiyum oranı düşük ve B12 eksikliğine yol açması mümkün. Veganların vücuttaki kilo-yağ oranını gösteren boy-kilo endeksi, ya da yaygın adıyla vücut kitle indeksi daha düşük. Bu da kolesterol seviyelerinin daha iyi, tansiyonlarının da daha düşük olmasını sağlıyor.
Vegan olmak, İslama aykırı değildir. Et ve hayvanlardan üretilen ürünleri yememenin İslam'la herhangi bir çelişkisi yoktur. Belli şeylerin "mutlaka yenmesi" veya "kurban etinin yenmesi" gibi bir hüküm yoktur!
Basitçe söylemek gerekirse, vegan bir gardıropta ipek, deri, yün, kaşmir, tüy veya kürk yoktur. Giysiler herhangi bir hayvansal yan ürün içerdiği sürece vegan değildir. Bu nedenle bilgileri kontrol etmek gerekir.
TEL AVİV, İSRAİL
Dünyada nüfusa göre vegan kişi sayısı en yüksek olan ülke. İlk vegan yemek okulunun burada açılması, her eylül ayında en büyük vegan festivallerden birine ev sahipliği yapması, 400'den fazla vegan ve vegan-dostu işletmenin bu şehirde olması boşa değil.
Gün içinde su tüketimine büyük önem verirler. Gün içinde sebze ve meyve tüketimi de önemli bir beslenme önerisidir. Et ve süt ürünleri yerine tahıl tüketmeyi seçen veganlar, et ve sütten alınan kalsiyum, protein gibi takviyeleri bitkisel kaynaklı gıdalardan tamamlamak durumundadırlar.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Hayvansal bir gıda olan bal da diğer hayvansal gıdalar gibi vegan olmayan bir yiyecektir ve veganlar tarafından tüketilmez. Bal, pişirmede sık kullanılan bir malzeme olmadığı için yumurta gibi vegan beslenmede eksikliği çok fazla hissedilen bir yiyecek değildir.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Meyveciler olarak da anılabilecek bu beslenme düzenine sahip insanlar, toplanırken bitkilerin ölmemesi ve hatta acı çekmemesi gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle havuç, turp, patates ve pancar gibi kök sebzeleri tüketmeyen frutaryenler, bu sebzelerin topraktan çıkarılırken acı çektiğini düşünüyor.
Denim: Bildiğimiz kot kumaşı. Kendisine blue jean olarak da rastlarız. Pamuktan dokunur ve dayanıklıdır. Vegan bir kumaş türüdür.
Beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay “Veganlık hastalıktır” dedi. Vegan beslenenler hayvansal hiçbir ürünü yemeyip hayvanlardan elde edilen veya üzerlerinde denenen hiçbir ürünü de kullanmıyor.
Yani vegan beslenenlerin vücudunda, etle beslenenlerden daha farklı bakteriler oluşuyor. Aynı şekilde bitki ağırlıklı beslenmenin sonuçlarından bir tanesi de kilo kaybı. Bitkilerin hayvansal ürünlere oranlara daha besleyici fakat düşük kaloride olması buna sebep oluyor.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
İyi planlandıkları sürece bebeklik ve çocukluk döneminde vejetaryen-vegan beslenme uygulanabilir. Vegan beslenen çocuk ve ergenlerin sağlıklı büyümesi, doğru ve iyi planlanmış bir menü ile mümkündür. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde anne sütü ve bitki bazlı formül süt protein kaynağı olarak diyete eklenebilir.
İngiltere'de mahkeme veganlığı (et ve et ürünü yememek, hayvanlar üzerindeki testi reddetmek) 'dini ya da felsefi inanç' kapsamına alarak dünya genelinde bir ilke imza attı.
Fakat hayvansal gıda ürünlerini tüketmeyerek vegan bir beslenmeye sahip olmanın da gizli tehlikeleri mevcut. Yumurta, balık, peynirde bulunan B12 vitamini tüketilmediğinde, yorgunluk ve bitkinlik hali oluşur. B12 vitamini, vücudun sinir ve kan hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Topluluğun neredeyse yarısını vejetaryen diyetleri uygulayan insanlar oluşturur. Bilim insanları bu topluluğu 1976 yılından beri takip etmiş ve vejetaryen beslenme grubundaki insanların (vegan ve vejetaryen) diğerlerine göre, erkeklerinin 7 yıl kadınlarının ise 4 yıl daha fazla yaşadığını göstermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri