Tüm malzemeler kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak yoğurulur mayalanır. Yumurta büyüklüğünde bezeler alıp içli veya sade olarak şekil verilir. Tepside 20 dakika bekletilir yumurta sarısına kakao sıvı yağ koyup karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür susam çörek otu serpilir.
Poğaçaların üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür ve çörek otu serpiştirilir. Yarım saat dinlendirdikten sonra 200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir ve servis edilir.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Yumurta sarısının içine bir fiske pudra şekeri, 1 tatlı kaşığı su ilave edilip açmaların üzerine sürülür. Susam serpilir ve 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
İlgili 40 soru bulundu
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Nemli bez, hamurun dinlenme sırasında kurumasının önüne geçecektir.
Eğer birkaç gün boyunca oda sıcaklığında tazeliğini korusun isterseniz dinlenme aşamasındayken üzerine çok az nemli bir bez örterek dinlendirin. Bu şekilde dinlendiğinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Yine bu hamur işlerini mutlaka bir kapalı kaba koymayı ihmal etmeyin.
Öncelikle poğaça hamuru yoğurmadan önce kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Mayalı bir poğaça hamuru hazırlıyorsanız mayanın tam aktive olmasını sağlamak adına sıvılarınızı ılık ya da oda sıcaklığında kullanmaya özen gösterin.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Poğaçaların daha uzun süre tazeliğini koruması için raflardan alındıktan sonra saklama kaplarında muhafaza edilmesi gerekir Hava almayan kaplar sayesinde geç bayatlayan poğaçaların gevrekliği, yumuşaklığı ve tazeliği daha uzun süreler korunabilir.
Yumurta sarısı sürülen poğaça, kurabiye, tart gibi hamur işleri ya da fırın sütlaç gibi tarifler göze hitap eden, nar gibi kızaran bir görüntüye kavuşur. Yumurta sarısı aynı zamanda mayonez gibi soslarda bağlayıcı görevi de görür.
Bütün hamuru bu şekilde yapıldıktan sonra 15 dk kadar tepside dinlendiriyoruz. Daha sonra üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürüyoruz. Böylece daha kırmızı bir görüntü olacaktır.
Haşhaş börek, poğaça ve kurabiye gibi hamur işlerinde sıklıkla kullanılıyor. Bununla birlikte pekmez ve tahin ile karıştırılarak tüketilmesi de mümkündür.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Yumurtayı hatalı ya da olması gerekenden çok pişirirseniz hamur işlerinizde, pastalarınızda yumurta kokusunu baskın olarak hissetmeniz muhtemeldir. Yumurta kokusunu hafifletecek aromalar arasında; vanilya, limon kabuğu, portakal kabuğu ve havuç gibi malzemeler sayılabilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Pişen poğaçaları tamamen soğuttuktan sonra, buzdolabı poşetine doldurup ağzını bağladıktan sonra buzluğa atabilirsiniz. Poğaçayı buzlukta saklarken dikkat edilmesi gereken nokta, taze bir şekilde dondurucuya koymaktır.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Kullanmadan 2 saat önce oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Eğer hamurda maya kullanmadıysanız, buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Avantajları: Poğaça hamurunuzun çökmeden uzun süre kalmasını ve daha iyi hacim almış, içyapısı düzenli , yağ kusmayan, yumuşak poğaçalar üretmenizi sağlar. (Teknik bilgi için 0555 297 97 69 arayınız.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri