Karar verdiğiniz andan itibaren vegan olabilirsiniz. Eğer hayvan kullanımını hayatınızdan çıkarmaya karar verdiyseniz, hayvanları kullanmaya devam etmeniz için herhangi bir sebep yok. Vegan olmak pek çok kişinin iddia ettiğinden ve sandığından çok daha kolay.
Vegan olmak hiç zor değil ve gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor ancak kendinizi “zor” olarak tanımladığınız bir hayvan kullanımı reddi içinde bulduğunuzda, reddetmemenizin hayvanlar için yarattığı zorluğu düşünürseniz, hiçbir hayvan kullanımından vazgeçmenin zor gelmediğini göreceksiniz.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
İlgili 27 soru bulundu
Peki her alkollü içki vegan mıdır? Ne yazık ki hayır. Eskiye göre daha az belki ama hâlâ bazı bira ve şarap markaları filtreleme işlemi için jelatin veya balık tutkalı kullanmaya devam ediyor. Çoğu büyük marka bu ürünlerin bitkisel alternatiflerini kullanmaya başlayarak vegan statüsüne eriştiler.
Veganlar kahve içer mi? Sade kahve vegandır. Ancak cappuccino, latte gibi süt ve krema içeren kahveler hindistan cevizi veya badem sütü ile denenebilir.
1. Öğünlerinize bitki bazlı mükemmel protein bileşimini katın. Bir çeşit tahıl (tercihen tam tahıl; tam buğday, esmer pirinç gibi) ve bir çeşit bakliyat. Örneğin, kuru fasulye ve pilav, mercimekli bulgur pilavı, fıstık ezmesi ve tam tahıllı ekmek, nohut ve pilav gibi.
B12 için vegan besin kaynakları
B12 vitamini et, süt ve süt ürünlerinin yer aldığı hayvansal gıdalarda bolca bulunur. Veganlar içinse, B12 vitaminin bitkisel kaynakları arasında bazı algler ve bakteriyel faaliyetlere maruz kalmış veya toprak ya da böcek bulaşmış bitkiler bulunur.
Hayvanların etlerini kullanmakla hayvanların süt ve yumurtalarını kullanmak arasında ahlaki anlamda hiçbir fark bulunmadığı gibi, kürk giymekle de yün ve deri gibi hayvanlardan elde edilen giyim malzemelerini kullanmak arasında ahlaki olarak hiçbir fark yoktur.
Merhaba Levent, Coca-Cola içinde hayvansal veya hayvandan gelen bileşenler bulunmaz.
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Buna bir diğer açıdan bakacak olursak, her 5 vejetaryenden/vegandan sadece 1 tanesi bu diyeti sürdürüyor. Veganların %84'ü, nihayetinde et ve diğer hayvan ürünleri yemeye geri dönüyor.
Yani vegan beslenenlerin vücudunda, etle beslenenlerden daha farklı bakteriler oluşuyor. Aynı şekilde bitki ağırlıklı beslenmenin sonuçlarından bir tanesi de kilo kaybı. Bitkilerin hayvansal ürünlere oranlara daha besleyici fakat düşük kaloride olması buna sebep oluyor.
Veganlık ya da Veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmektedir.
%100 bitkisel içeriği ile veganlar için uygun D vitamini kaynağıdır.
Tüketebileceğin bazı gıdalarla da D vitamini alımını destekleyebilirsin. Örneğin, soya ve badem sütü gibi bazı bitkisel sütler, mantarlar, portakal suyu, yulaf ezmesi D vitamini içerdiği için vegan mutfağında mutlaka yer almalı.
Veganlar genellikle hayvansal ürünler tüketmekten kaçınırlar ve daha sıkı veganlar bal tüketmekten kaçınır çünkü üretimleri arıların sömürülmesini içerir. Bu üç kurala göre, veganlar avokado gibi meyve ve sebzelerden de kaçınmalıdır çünkü üretimleri arıların sömürüsünü de içerir.
Soya sütünden üretilen makarnalar rahatlıkla vegan beslenme biçiminin içerisinde tercih edilebilir. Hatta bu tarzda üretilen makarna oldukça fazla tercih edilen bir vegan yemeğidir. Vegan için uyun olan makarnalarda yumurta ya da süt gibi ürünlerin kullanılmaması tadında değişikliklere sebep olur.
Efes şişelerinde hayvansal kaynaklı yapıştırıcı kullandığını açıkladı. Efes üretimi biralarda şişe olanlar vegan kullanıma uygun değildir.
Vegan dostu bir yiyecek olan bulgur, yüksek protein, lif ve B vitaminleri bakımından zengin, aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip.
Hayvansal bir gıda olan bal da diğer hayvansal gıdalar gibi vegan olmayan bir yiyecektir ve veganlar tarafından tüketilmez. Bal, pişirmede sık kullanılan bir malzeme olmadığı için yumurta gibi vegan beslenmede eksikliği çok fazla hissedilen bir yiyecek değildir.
Neyse ki limonların hepsi veganlığa aykırı değil. Bitkisel beslenenler içeceklerine bir dilim limon koyarken tekrar düşünmek isteyebilir çünkü limonların her zaman vegan olmadığı ortaya çıktı.
Lokumların orijinal tarifleri vegan beslenme için uygundur. Fakat günümüzde farklı lezzetlere yer açılmak için hazırlanan lokum çeşitlerinde bazen hayvansal gıda tercihleri tercih edilebilmektedir. Bu sebep ile orijinal tarife uygun olan tüm lokumlar vegandır, demek yanlış olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri