Lakto-ovo-vejetaryen: Lakto sütü, ovo ise yumurtayı anlatır ve bu kişiler bitkisel kaynaklı beslenmelerine yumurta ve süt ürünlerini ekleyerek beslenirler ama diyetlerinde et, balık ve kümes hayvanları yoktur.
Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler. Vejetaryen beslenme alışkanlığı farklı nedenlerden dolayı tercih edilir.
Vejetaryen Sınıfları
Ovo Vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünüyle birlikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyi de redderler.
Lakto vejetaryen diyet: Diyette et, balık ve yumurta bulunmaz, yalnızca süt ve süt ürünleri ile bitkisel kaynaklı gıdalar yer almaktadır. Ovo-vejetaryen diyet: Et ve süt ürünleri diyette yer almaz. Ancak bitkisel kaynaklı gıdalar ve yumurta bulunmaktadır. kaynaklı ürünleri dahi kullanmamaktadırlar.
Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmiyor. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.
İlgili 29 soru bulundu
Vejetaryen beslenmenin “lakto vejetaryenlik”, “ovo vejetaryenlik”, “lakto ovo vejetaryenlik”, “pesko vejetaryenlik”, “pollo vejetaryenlik” ve “semi vejetaryenlik” olmak üzere altı farklı çeşidi bulunuyor.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Fındık yağları; kaju, fındık ya da fıstık gibi kuru yemişlerin yağları, birçok tarifte yumurta yerine kullanılabiliyor. 3 yemek kaşığı fındık yağı, bir yumurtaya denk gelecek şekilde kullanılabilir.
Vejetaryen, temelde et yemeyen insanları tanımlamak için kullanılan bir isim. Hayvanların öldürülmesine karşı oldukları için etten uzak duranların yanında, lezzetini sevmediği için et yemeyen birine de vejetaryen denilebilir.
VEJETARYENLE VEGAN AYNI MI? Vejetaryenler hayvan eti yemezken vegan beslenme biçiminde hayvansal hiçbir ürün yenmiyor. Örneğin vejetaryenler kırmızı veya beyaz et yemez ancak peynir, süt gibi hayvansal ürünleri yer. Fakat veganlar hayvanların sömürüldüğü gerekçesiyle bu hayvansal ürünleri de yemez.
Sadece et yiyen insana ne denir? Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Evet, vejetaryen beslenmenin bir takım yararları olduğu doğrudur. Örneğin, hayvansal gıdalar yüksek oranda alındığında, içeriğindeki doymuş yağ ve kolesterol, kalp-damar hastalıkları için risk faktörü oluşturur. Dolayısıyla da, vejetaryen beslenmede bu gıdaların alınmıyor olması bu yönden avantaj sağlar.
Vejetaryen Beslenmenin Sağlığa Olumlu Etkileri
– Antioksidan yönünden zengindir. – Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni olduğu için vitamin ve mineral alımı yüksek düzeyde sağlanır. – Doymuş yağ ve kolesterol alımı olmadığı için kalp sağlığını korur. – Böbrek ve safra taşı oluşma riski daha azdır.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır.
Veganlar çok daha fazla baklagil, meyve ve sebze, domates, allium sebzeleri (sarımsak,soğan gibi), lif ve C vitamini tüketirler. Tüm bu besinler kansere karşı koruyucudur.
Semi vejetaryenlik: Genel bir vejetaryen yeme modelidir. Sadece et, balık ve kümes hayvanlarını bazen tüketirler. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca kümes hayvanlarını tüketenlere Polo vejetaryen, yalnızca su ürünlerini tüketenlere Pesko vejetaryenler denilmektedir.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Yumurta: Meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemeli.
Yoğurt: Yumurtanın bir diğer alternatifi de yoğurt. Elbette yoğurt kullanımı vegan beslenenler için uygun değil ama alerji veya diğer nedenlerle yumurta tüketmeyenler için son derece pratik ve her an ellerinin altında olan bir bağlayıcı. 1 küçük çay bardağı kadar yoğurt, bir yumurta yerine geçiyor.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Vegan ayakkabı üretiminde öncü markalardan biri olan Hummel markası, hayvansal olmayan deri ile geliştirdiği ayakkabıları satışa sunarak vegan hayat tarzını benimseyen kişiler için de alternatif oluşturuyor.
Sia Insight'ın 2020 yılında 15-55 yaş grubu, şehirde yaşayan 806 tüketici ve 205 vegan nezdinde gerçekleştirdiği araştırma bulgularına göre ise Türkiye'de bulunan vejetaryen ve veganların toplam oranı nüfusun yüzde 5'inin altında bulunurken, yaklaşık vegan nüfus 80.000 civarındadır (Marketing Türkiye, 2021).
Hakiki deri ayakkabılar, vegan sayılmıyor. Boyası, yapıştırıcısı hayvanlar üzerinde test edilen ürünler, vegan kategorisinde yer almıyor. İçerisinde en ufak hayvansal ham madde yer alması ayakkabıları vegan kategorisinden çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri