Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Veganlar fındık, fıstık ezmesi, chia,kenevir tohumu gibi zengin tohumlar, tahıl ve baklagillerden protein alabilirler. Tofu ve soya sütü gibi hayvansal olmayan ürünler de protein sağlar.
Nohut veganlar için iyi bir protein kaynağıdır ve birçok farklı şekilde tüketilebilir. Örneğin nohut yemeği yapmak dışında haşlanmış nohuttan humus yapabilir veya 24 saat suda beklettiğiniz nohuttan falafel yapabilirsiniz.
Baklagiller yüksek oranda protein bulunduruyor. Aynı zamanda kuruyemişler, hatta tahıl ürünleri dahi protein içeriyor. Bu besinleri yeterli oranda tüketerek kas geliştirmek için gereken protein alınabilir.
Vejetaryen sporcular için performans gıdaları
Demir zengini bitkisel kaynaklar: Baklagiller, somun, tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler. Kalsiyum zengini bitkisel kaynaklar: Süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya peyniri, soya sütü, meyve suyu ve baklagiller.
İlgili 19 soru bulundu
Özellikle soya, baklagiller ve yağlı tohumlar proteinden zengin bitkisel kaynaklardır. Soya, en çok kullanılan bitkisel protein kaynağıdır. Soya proteini bitkisel olarak en kaliteli protein kaynaklarındandır.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Peki en çok hangi meyvede protein var? Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Yeteri kadar protein yemek YETMİYOR!
Eğer en hızlı şekilde kas yapmayı istiyorsan yediğin protein miktarının yanında yeterli miktarda kalori de tüketiyor olman lazım. Yeteri kadar yemek yemezsen vücudun yapabildiği kadar kas yapamayacak!
Yaygın kanının aksine, sıklıkla tüketilen bitkisel gıdalardan da gerekli proteinleri almak mümkün. Beslenme şeklini tamamen bitkisele çevirerek de kas yapabilir, dilediğin vücuda ulaşabilirsin. Bitkisel Proteinler Neler? Sağlıklı beslenme için yeterli miktarda protein ve vitamin almak büyük önem taşır.
Evet, vejetaryen beslenmenin bir takım yararları olduğu doğrudur. Örneğin, hayvansal gıdalar yüksek oranda alındığında, içeriğindeki doymuş yağ ve kolesterol, kalp-damar hastalıkları için risk faktörü oluşturur. Dolayısıyla da, vejetaryen beslenmede bu gıdaların alınmıyor olması bu yönden avantaj sağlar.
Bitkisel protein tozu ürünleri ise çoğunlukla hayvansal gıdalar tüketmeyi tercih etmeyen vegan ve vejetaryenler tarafından kullanılır.
Arnold Schwarzenegger. Oynadığı The Game Changers isimli filmin ardından bitkisel beslenmeye merak saran Schwarzenegger, 'Yaşlandıkça ve okudukça, aslında proteininizi etten ya da hayvanlardan almanıza gerek olmadığını öğrendim. o yüzden daha çok vejetaryen bir beslenmeyi takip ediyorum. ' dedi.
Vejetaryen diyetler, özel dikkat gerektiren besinler içerir. B12 ve D vitaminlerinin yanı sıra iyottaki en yaygın eksiklikler, vücudun bunları nereden alacağı dikkatlice düşünülmelidir. Vejetaryenler ayrıca yeterli miktarda kalsiyum, selenyum, omega-3 yağ asitleri ve A vitamini almaları gerektiğini bilmelidir.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir. Kurubaklagil grubunda yer alan kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi protein ihtiyacını karşılamak için günlük beslenmede mutlaka yer verilmesi gereken besinlerdendir.
Hayvansal Proteinler Tam Donanımlıdır
Ancak esansiyel olan amino asitlerin beslenme yoluyla temini gerekmektedir. Sağlığın optimal bir şekilde devam etmesi için bu aminoasitlerin belli bir dengede vücutta bulunması gerekir. Et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri insanda bulunan proteine benzer yapıda protein içerir.
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri