Vejeteryan, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır.
Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler.
Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmiyor. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.
Vejetaryen beslenmede diyetin temelinde kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri yerine tahıllar, kuru baklagiller, soya, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin tüketilmesi gelmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Genel bağlamda, vejetaryenler esasen, obezite, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, osteoporoz ve bazı kanser türlerine -özellikle akciğer ve kolon kanseri- yakalanma risklerini azaltırlar.
Vejetaryen Beslenmenin Sağlığa Olumlu Etkileri
– Antioksidan yönünden zengindir. – Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni olduğu için vitamin ve mineral alımı yüksek düzeyde sağlanır. – Doymuş yağ ve kolesterol alımı olmadığı için kalp sağlığını korur. – Böbrek ve safra taşı oluşma riski daha azdır.
Merriam-Webster sözlüğü pescetarian sözcüğünün kökenini 1993 yılına kadar götürmektedir ve tanımını "beslenmesinde balık dışında başka ete yer vermeyen kişi" şeklinde yapmaktadır.
Meyveciler olarak da anılabilecek bu beslenme düzenine sahip insanlar, toplanırken bitkilerin ölmemesi ve hatta acı çekmemesi gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle havuç, turp, patates ve pancar gibi kök sebzeleri tüketmeyen frutaryenler, bu sebzelerin topraktan çıkarılırken acı çektiğini düşünüyor.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Evet, vejetaryen beslenmenin bir takım yararları olduğu doğrudur. Örneğin, hayvansal gıdalar yüksek oranda alındığında, içeriğindeki doymuş yağ ve kolesterol, kalp-damar hastalıkları için risk faktörü oluşturur. Dolayısıyla da, vejetaryen beslenmede bu gıdaların alınmıyor olması bu yönden avantaj sağlar.
Vejetaryen beslenme; bitkisel besinlerin tüketilerek , hayvansal besinlerin ise (kırmızı et, tavuk, balık, süt ve sütten yapılan ürünler, yumurta gibi) kısıtlı ya da hiç tüketilmediği bir beslenme tercihidir. Vejetaryen Beslenme Tipleri : 1.Veganlar: Sadece sebze ve meyve yiyen vejetaryenlerdir.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Vejeteryan Diyette Neler Tüketilmeli? Vejetaryen beslenme şekline sahip olan biri kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri yerine tahıllar, kuru baklagiller, soya, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinler tüketmelidir.
VEJETARYEN BESLENME TİPLERİ
Sadece hayvansal gıda olarak kırımızı et yenmez. Ama süt, süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık yenebilir. Hayvan eti yenmez, ama süt, süt ürünleri ve yumurta yenebilir.
Vejetaryenler hayvan eti yemezken vegan beslenme biçiminde hayvansal hiçbir ürün yenmiyor. Örneğin vejetaryenler kırmızı veya beyaz et yemez ancak peynir, süt gibi hayvansal ürünleri yer. Fakat veganlar hayvanların sömürüldüğü gerekçesiyle bu hayvansal ürünleri de yemez.
New York Üniversitesi'nden Michelle McMacken's in yayınlarına göre; çok iyi ve doğru bir şekilde yapılırsa et içermeyen bir diyetin oldukça sağlıklı olabileceği görülüyor.
Erken Vejetaryen Pisagor'u Selamlayın!
Bilinen ilk hayvan hakları ve vejetaryenizm savunucusu, aynı zamanda kendisini “filozof” ya da “bilgelik aşığı” olarak adlandırılan ilk insan olan ve MÖ 6. yüzyılda yaşayan Büyük Pisagor'du.
Yarı Vejetaryen : Hayvansal kaynaklı gıdalardan yalnızca et ve et ürünlerini tüketmeyen ancak hayvanların üretmiş olduğu ürünleri belirli bir kurala bağlı kalmadan tüketen kişilerdir.
Pesketaryen nedir? (Pesketaryen ne demek?)
Pesketaryen bir beslenme biçimi olarak karşımıza çıkarken sözcüğün kökeni 1993 yılına kadar uzanıyor.
Pesketaryen beslenme düzenini benimseyen kişiler, büyük ve küçük baş hayvanların etleri kadar kanatlı kümes hayvanlarını da yemiyor. Ancak diğer vejetaryenlerden ayrıldıkları nokta beyaz eti tamamen hayatlarından çıkarmıyor oluşları. Zira pesketaryenler balık ve deniz ürünlerini beslenmelerine dahil eden kişiler.
Herkes fark etmiştir ki bazı balık türlerinin yerken bir takım acımsı tatlar hissedilir. Bu da balığın tadını alır ve balık keyfini hemen hemen tamamen yok eder. Özellikle uskumru ya da palamut ve zargana gibi balık çeşitleri yenirken acı bir tat dile gelir.
YAZI BOYUTU. Mayo Clinic'te yer alan habere göre, vejetaryen beslenme kilo verdiren bir diyet değil, sağlıklı bir yaşam tarzı seçeneğidir. Kültürel, dini ya da etik nedenlerden dolayı bu tarz bir beslenmeyi seçebilirsiniz.
Vejetaryen, hayvan eti yememek; veganlık ise hayatına hiçbir hayvansal gıda, ürün sokmamak anlamına geliyor. Et, süt, yumurta, bal tüketmeyen; yaşamın her alanında hayvan sömürüsünü dışlayan veganlar hayvan derisinden yapılmış ayakkabı, çanta, kürk gibi eşyaları kullanmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri