Noterden verilen vekaletname isimli belge ile, bir şahıs adına başkası tarafından resmi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Bu noter tasdikli belge ile birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesinin yanında gayrimenkul alım-satımı ya da kiralaması da yapmayı da kapsamaktadır.
Bir kimse vekaletname alıp tapuya gidip kendi kendine hem alıcı hem satıcı olamaz. Okuyucumun düşündüğü işlemi yapmak için ortak durumunda olan kardeş birine vekaletname verirse, bu vekil tapuda okuyucumla karşılıklı olarak bu işlemi yapabilir.
Genel vekaletname, bir kişinin güvenilir bir başkasına tüm yetkileri devretmesine olanak tanır. Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir.
Süresiz verilen vekaletler her satış işlemi için geçerlidir. Fakat belirli bir süre zarfında kişi kendi yerine vekil olarak seçtiği kişinin vekalet süresi bittiğinde kişi adına herhangi bir alış-satış işlemi yapabilmesi mümkün değildir. Belgeler yeniden bir araya getirilip notere tekrar başvuru yapılması gereklidir.
Noterde vekalet verilerek bir şahıs adına başkası tarafından resmi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan vekaletname isimli bu belge ile gayrimenkul alım-satımı ya da kiralaması da yapılabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Satış için de aynı şekilde süreli ya da süresiz vekalet verilebilir fakat adres belirtmek gereklidir. Tapuya gidemeyeceğiniz durumlarda vekalet verdiğiniz kişi, sizin adınıza alım işlemlerini yaparak tapu işlemlerini tamamlayabilir.
Gayrimenkul alım satım gibi konularla ile ilgili Tapu Müdürlüğünden alınan tapu vekaletinde, vekalet verilen kişiye hangi konularda yetki verildiğini belirlenmesi gerekmektedir. Vekalet sınırlarını yazılı hale getirmek; Vekalet verilen yer ve vekalet sınırlarını yazılı hale getirmek gerekir.
Vekil olan bu kişiler vekaleti kullanarak kendi menfaatlerine olan satışları yapabilmektedirler. Örneğin; A kişisinin 500.000 TL değerinde bir evi olduğunu düşünelim. A kişisi bu evi satabilmesi amacıyla B kişisine vekaletname versin. B kişisi aldığı bu satış vekaletnamesi ile evin satış işlemlerini yapabilecektir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekil hukuka aykırı bir şekilde üçüncü bir kişiye taşınmazı satmış olabileceği gibi taşınmazı kendi üstüne de devralmış olabilir. Böyle bir durumda kişi taşınmazını kim aldıysa gerek üçüncü kişiye karşı gerekse vekilin kendisine karşı tapu iptal ve tescil davası açabilir.
Bu işlem genellikle aynı gün içerisinde tamamlanır. Daha sonra, konsolosluk tarafından düzenlenen Noter Vekaletnamesi'nin Türkiye'deki avukata ulaştırılması gerekmektedir. Bu işlem, vekaletnamenin posta yoluyla gönderilmesi durumunda, genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.
Nitekim, bu çerçevede, Borçlar Kanunu'nun 388 inci maddesine göre, kendisine vekâlet verilen kimse özel olarak yetkilendirilmedikçe, dava açamaz, sulh olamaz, tahkim sözleşmesi yapamaz; mal bağışlayamaz, bir gayrimenkul mülkiyetini devredemez veya gayrimenkulü sınırlı aynî haklarla takyit edemez ve kambiyo senetleri ...
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Vekalet görevinin kötüye kullanılması, vekilin vekalet sözleşmesi kapsamında sahip olduğu yükümlülüklerini, üstlenmiş olduğu işleri ve yapacağı edimlerini, yukarıda bahsetmiş olduğumuz yükümlülüklere aykırı bir şekilde yerine getirmesi ve vekalet vereni zarara uğratması anlamına gelen hukuki bir terimdir.
vekaletin aslı gerekmektedir. Fotokopi veya elektronik ortamdan gönderdiğiniz vekaletin fotoğrafı ile satış olmaz.
Vekâlet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle tapu iptali ve tescil davasını, vekil eden veya onun mirasçıları açabilir.
Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
8. Vekâlet Sözleşmesi Her Zaman Tek Taraflı Olarak Sona Erdirilebilir Mi? TBK madde 512 vekâlet verene ve vekile sözleşmeyi her zaman sona erdirme yetkisi vermiştir. Vekâleti her zaman geri alabilme hakkı vekâlet verene, feshetme hakkı ise vekile ait bir haktır.
Vekaletname süreli olarak ya da süresiz olarak düzenlenebilir. Süreyi vekil eden tayin edecektir. Örneğin vekil eden vekaletname süresini bir yıl süreye tabi tutabilir. Vekalet veren ve vekil arasında süre konusunda bir anlaşma bulunmuyorsa vekalet süresizdir.
Noterde vekalet verilerek bir kişi adına başkası tarafından resmi olarak işlem gerçekleştirebilmektir. Vekaletname bu anlamda birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlar. Vekaletname aynı zamanda gayrimenkul alım-satım veya kiralama işlemin de uygulanabilmektedir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir.
Farklı amaçlar için geçerli olan vekaletname, tapu işlemlerinde de kullanılabiliyor. Vekil atama işlemiyle ilgili sonrasında sorunlarla karşılaşmamak adına tapu vekaleti için gereken belgelerden, vekaletnamenin kapsamına kadar tüm detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Yabancı Ülkedeki Noter Aracılığı ile Vekâlet Verme
Yabancı ülkedeki noter aracılığıyla vekâlet vermek için, vekâlet verecek kişi vekâletname metnini hazırlamalıdır(kural olarak noterin dilinde). Tüm sayfalarda yabancı noterin imzası, mührü ve kaşesi bulunmalıdır.
Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir. Dolayısıyla notere gitmeden vekaletname verilebilir mi sorusuna, verilebileceği yanıtını vermek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri