Alıcı ve satıcı aynı kişi olamaz. Vekilin tapuda satış vekaleti ile yerleri kendi üstüne geçirmesi sakat bir işlem olacaktır. Bu nedenle tapu memurları böyle bir işlemi yapmaktan çekinecektir.
Satış için de aynı şekilde süreli ya da süresiz vekalet verilebilir fakat adres belirtmek gereklidir. Tapuya gidemeyeceğiniz durumlarda vekalet verdiğiniz kişi, sizin adınıza alım işlemlerini yaparak tapu işlemlerini tamamlayabilir.
Vekâletnamelerin farklı çeşitleri vardır. Genel vekâletname haricinde veraset ve intikal işlemleri, tapuda yapılacak işlemler, gayrimenkul alım satım işlemleri, tanıma ve tenfiz işlemleri, ipotek kurma işlemleri, şirketlerde hisse devri işlemleri, dava işlemleri için verilen farklı vekâletname çeşitleri vardır.
Noterde vekalet verilerek bir şahıs adına başkası tarafından resmi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan vekaletname isimli bu belge ile gayrimenkul alım-satımı ya da kiralaması da yapılabilmektedir.
Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı; Vekaletle Tapu alınması için gerekli belgeler den biri olan Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı için özel yetki gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Tapu vekaleti için hangi işlemleri yapmanız gerekiyor biliyor musunuz? Belirli bir kişinin başka biri adına işlem yapabilmesi için o kişiden yazı ve imza yoluyla vekaletname onayı alması gerekiyor. Farklı amaçlar için geçerli olan vekaletname, tapu işlemlerinde de kullanılabiliyor.
Tapu işlemlerinin bir başkası tarafından yapılması adına verilen vekalet “tapu vekaleti” olarak adlandırılmaktadır. Gayrimenkulü alan, satan veya kiralayan taraflardan her biri vekaletname işe işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda vekaletnamede tevkil yetki ibaresine de yer verilmektedir.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
TBK madde 512 ve madde 513'te vekâletin sona erme sebepleri tek taraflı sona erdirme, vekil veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak sayılmıştır. Ölüm, ehliyet kaybı ve iflas durumlarında vekâlet sözleşmesinin sona ermesi durumunun aksinin, taraflarca kararlaştırılması mümkündür.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Yani süresi dolsa dahi asıl yapılacak işler konusunda süreden sonra da talimat ve taleplerde bulunmuşsa yeni bir icap kabul ile yeniden vekalet ilişkisi kurulmuş kabul edilebilir. Tabi ki vekalet için yazılılık şartı aranmayan durumlardan biriyse.
Ölüm halinde tarafların açık bir irade beyanına gerek olmaksızın, vekâlet sözleşmesi kendiliğinden sona ermektedir. Eğer taraflardan birinin yükümlülük altına girmesinde kişisel nitelikleri göz önüne alınmış ise, ölüm ile vekâlet sözleşmesi sona ermektedir.
Vekaletnameler aynı zamanda şirket adına dava ve takiplerin teslim edilmesinde ya da iş yapılabilmesinde de hazırlanan ve kullanılan belgelerdir. Genel kapsamda verilen vekâletname ile bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi vekaletname verilen kişiye devredilmiş olur.
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
Bunun için noterden ilgili kişi için vekalet vermek yeterli olacak. Ev vekaletname yalnızca Noterde yetkili merciler tarafından düzenlenebileceği unutulmamalıdır. Vekalet verilen kişinin resmi bilgilerinin doğru olması; Vekaletnamelerin, nüfus hüviyet cüzdanı yada pasaporta göre düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Vekaletnamenin kötüye kullanılması sonucunda yapılan satışın iptal edilebilmesi ise mümkündür. Bu durum ancak bir mahkeme kararı ile sağlanabilir. Vekaletle yapılan satışın iptali ve tescil edilmesi davasında davacı sıfatına sahip olan vekil edenin bu satışa rızasının olmadığını mahkeme huzurunda ispatlaması gerekir.
Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir. Notere gitmek zorunludur ancak vekalet veren kişinin notere gitmesi zorunlu değildir.
Vekilin, vekalet görevini kötüye kullanması sonucu taşınmazı bir üçüncü kişiye devretmesi halinde gerçek hak sahibi kişi vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat isteyebileceği gibi taşınmazı devralan kişiye karşı açacağı tapu iptal ve tescil davası ile de taşınmazı geri alabilir.
Bugüne kadar sadece Tapu Müdürlüklerinden yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de gerçekleştirilmeye başlandı. Uygulamada, tapu harcı için belirlenen rakama ek noterlik ücreti de eklenerek işlem sırasında ödenecek.
Noterde tapu devri ve gayrimenkul satışı yapma imkanı da tanıyan düzenleme hayata geçti. Normalde Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu devri, yeni dönemde noterde gerçekleşecek.
Vekaletler süreli ve süresiz olarak düzenlenebilirler. Süresiz tanzim edilen vekaletnamelerde adı da üzerinde olduğu üzere ''süre'' söz konusu değildir. vekaletin sona erme sebepleri yoksa vekalet geçerlidir.
Vekâletname, genel ve özel olmak üzere iki türe ayrılır. Genel vekâletname birden fazla işin yapılması için verilir. Yani bir avukata veya herhangi bir vekile birden fazla konuda vekâlet verilebilir.
Vekâlet sözleşmesinin kendine özgü sona erme sebepleri, tek taraflı sona erdirme (azil ve istifa), ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Ka- nunu'nun 512 ve 513. maddelerinde düzenleme altına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri