Nişasta şekeri de pancar şekeri gibi bitkisel kaynaklı, doğal şeker sınıfına giriyor.
NİŞASTA BAZLI ŞEKER NEDİR? Nişasta bazlı şeker yani kısaca NBŞ, bir sıvı şekerdir. Mısır Şurubu olarak da bilinen NBŞ, mısırın yanı sıra patates, buğday, kasava (tapioka) gibi bitkilerden de elde edilir.
Nişasta bazlı şeker glukoz, izoglukoz, fruktoz ve türevlerinden oluşur. Nişasta bazlı şeker doğrudan tüketilmemekte, daha çok şekerli yiyecek ve içeceklerde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Glukoz şurubu olarak da adlandırılan mısır şurubu, mısır nişastasından elde edilir, nişasta bazlı şeker olarak adlandırılır.
Nişasta ise çok şekerden (polisakkarit) oluşmuştur, normalde tatlı tadı vermez ancak kimyasal ve enzimatik yöntemlerle elde edilen fruktoz ve glikozdan oluşan şurup tatlı tadındadır.
Bu üçlünün içinden karbonhidrat, kan şekeriniz üzerinde en büyük etkiye sahip olandır. Karbonhidratlar nişasta, şeker ve lif içerir. Bununla birlikte, lif diğer karbonhidratlarla aynı şekilde vücuda sindirilmez ve emilmez, bu nedenle kan şekerinizi yükseltmez.
İlgili 37 soru bulundu
Nişastaların direngen olan türleri, kalp ve damar sağlığını korur. Kan dolaşımı sağlıklı şekilde sağlandığında vücut fonksiyonları desteklenir. Karbonhidrat içeren nişastalar, tokluk sağlamaktadır. Mama ve lapa gibi tüketilen nişasta, uzun süre tokluk vereceği için öğünleri dengede tutmanıza yardımcı olur.
Karbonhidrat dediğimiz besin grubu genel olarak üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar; şeker, lif ve nişasta. Yani nişasta bir karbonhidrat türüdür. Hatta en çok tüketilen karbonhidrat türü diyebiliriz.
Uzun süre saklayabileceğiniz ve dilediğiniz şekilde kullanabileceğiniz pudra şekerleri için sadece 2 malzemeye ihtiyacınız var. Bu iki malzeme şeker ve nişasta. Nişastanızı buğday ya da mısır nişastası olarak tercih edebilirsiniz.
Başarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilmesini öneren Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, dirençli nişastanın hangi besinlerde bulunduğunu ve faydalarını anlattı. Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır.
Vücutta sindirilemeyen dirençli nişasta, diyet lifi kapsamında yer alıyor. Sağlıklı insanların ince bağırsaklarında sindirilmeyen ve emilmeyen, ancak kolondaki yerleşik mikroflora ile kolonda fermente edilen nişasta veya nişastalı gıda ürünlerinin toplamına dirençli nişasta denir.
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Kimyasal (CAS kayıt numarası: 9005-25-8) olarak nişasta, amiloz ve amilopektin isimli iki polimerik karbonhidratın (polisakkaritin) birleşimidir. Amiloz, glikoz monomer birimlerinin alfa-1,4 bağlantılılarla uçuca eklenmesinden oluşur.
Nişasta veya amilum, glikozidik bağlarla birleştirilen çok sayıda glikoz biriminden oluşan polimerik bir karbonhidrattır. Bu polisakkarit, çoğu yeşil bitki tarafından enerji depolamak için üretilir.
Maltoz Glukoz 1-4 Glukoz, nişasta sinidirimi ile oluşur, indirgen şekerdir.
Nişasta,glikojen,selülüz.. falanda polisakkarittir haliyle glikozdan büyük olacaktır..
Türkşeker'in 2016 yılı raporunda pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker ile bunları üreten şirketler ve kapasiteleri konusunda bilgi veriliyor. Sakaroz kökenli şeker pancarından üretiliyor.
Nişasta özellikle tentürdiyot zehirlenmesinde çok faydalı bir besindir. Nişastanın lapası deri ve göğüs hastalıklarında da kullanılmaktadır. Nişastanın iltihaplara iyi geldiği ve cilt hastalıklarında kasıntıları kestiği de bilinmektedir. Banyo suyu içerisine karıştırıldığı zaman cildi yumuşatma etkisi bulunmaktadır.
Buğday, insan sağlığı için önemli olan lif bakımından zengindir. Lif bağırsakların temizlenmesini sağlayarak kabızlığın önlenmesini sağlar. Buğday nişastası sıcak suyla karıştırıldığında jelatinimsi bir hale gelir ve güzellik maskelerinde, eczacılıkta kullanılır.
Şeker yerine kullanılabilecek alternatif doğal besinler
Hurma. Pekmez. Akçaağaç şurubu. Esmer pirinç şurubu.
Mısır nişastası leziz yemekler, tatlılar yapılan her mutfakta kesinlikle bulunan malzemelerdendir. Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur.
Nişastanın yapımı oldukça zahmetli ve oldukça zor bir işlem olarak bilinmektedir. İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir.
Mısır nişastasının hidrolizi sonucu elde edilen glukoz şurubunun içindeki glukozun bir kısmının fruktoza dönüştürülmesi (izomerizasyon) sonucunda ortaya çıkan sakaroza alternatif sıvı bir tatlandırıcıdır.
Şeker, basit karbonhidratlar grubunda olup %99,9'u sakkaroz (çay şekeri)'dur. Beyin ve sinir sisteminin elzem enerji kaynağı ise bir basit şeker olan glukozdur. Şeker, şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilir.
Aynı şey değildir. Ancak şekerler karbonhidratların yapıtaşlarıdır. Dolayısıyla karbonhidratlar sindirime uğradığında bu şekerler ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri