Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” Hükmü mevcut olup, buna göre avukata ait olduğu açıkça belirtilen, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemeyecek ve haczedilemeyecek olan “karşı taraf vekalet ücreti”nin, üçüncü kişiye temlik de edilemeyeceğinin kabulü gerekir.
Mahkeme temlikin geçerli olup olmadığına temsilcinin yetkisi olup olmadığı hususunu araştırması sonucunda karar verecektir. Vekilin temlikte bulunması için vekile özel yetki verilmesine gerek bulunmamaktadır.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2'nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.
Yargılama gideri olarak hükmedilen vekalet ücretinin tamamının avukata ait olduğu Avukatlık Kanununun 164/5 uyarınca “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” sabittir.
İlgili 36 soru bulundu
Taşınmazın Tahliye ve Teslimine İlişkin Mahkeme Kararları
Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
İlam Vekalet Ücretine Karar Tarihinden İtibaren Faiz İşletilir.
Avukatlık Kanunu'nun 174. maddesine göre, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Avukatlık Kanunu'na göre vekalet ücreti, işin bitmesiyle yani kesinleşmeyle muaccel olur. Bu durum İcra takiplerinde işin tamamlanması anlamına geliyor.
Her ne kadar avukatlık ücreti alacağı miktar itibariyle düşmüş ise de, ilama bağlanan avukatlık ücreti alacağı ilk karar tarihinde muaccel olduğundan, faiz de ilk karar tarihinden itibaren istenebilir.
Avukatlık Kanunu madde 174 “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir. Azil haklı ise avukat ancak azil tarihinden önce tamamlanması nedeniyle muaccel olan işler bakımından avukatlık ücretine hak kazanır.
Boşanma davaları için alınabilecek en düşük ücret 2023 yılında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 9.200,00 TL'dir. 2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu ücret alınabilecek en düşük ücreti göstermektedir.
İçtihada ve öğretiye göre yasaklanmış bulunan bazı temlik durumları şunlardır; nafaka alacakları, evin bütçesine kadının katkısı, destekten yoksun kalma hakkı, asıl alacağa bağlı kefaletler, eser sözleşmesinde müteahhidin kişisel bilgi ve becerisine bağlı işler.
Temlik işlemlerinin resmi şekilde yapılması mecburiyeti yoktur. Temlik muamelesinin geçerli olması için, temlik edenin rızasının olması yeterlidir. Bir sözleşmenin noter tarafından tescil edilmesi, geçerlilik şartı değil, “ispat şartıdır. Bu sebeple, notere tescil ettirilmeyen sözleşme veya temlikname geçerlidir.
İade edilecek vekâlet ücretinin sorumlusu davadaki taraftır. Vekil ile takip edilen davalarda mahkemece, kanuna göre hükmolunacak vekâlet ücretinin, taraf lehine hükmedileceği kuralı mevcuttur.
Vekâlet ücretinin hükmedilmesi için tarafların talebine gerek yoktur. Vekâlet ücretine, diğer yargılama giderlerinde olduğu gibi mahkemece re'sen hükmedilir. Bununla birlikte, kural olarak avukat vekâlet ücretinden vazgeçemez. Avukatın vekâlet ücretinden vazgeçebilmesi için avukatın özel yetkisinin bulunması aranır.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Kanuyla ilgili hüküm şöyledir. “Yüzde 25'i aşmamak üzere, dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir.
Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
Kişinin avukatı ile arasında kararlaştırılan Avukatlık ücreti maddi tazminat kapsamında kabul edilemez.
Mahkemece hükme esas alınan 21/03/2016 tarihli bilirkişi raporunda, ilamda hükmedilen yargılama giderleri ve vekalet ücretlerine, karar tarihinden itibaren yasal faiz yerine, kamu alacakları için öngörülen en yüksek faiz olan aylık %1,40 oranında faiz işletilmiştir.
Avukat, müvekkili ile arasında bir yazılı sözleşme yapılıp yapılmamasına, yazılı bir sözleşme yapılmış ise sözleşmede ücretin kararlaştırılmamış olmasına veya ücrete ilişkin ka- rarlaştırılan maddenin hükümsüz olmasına bakılmaksızın her zaman avukatlık ücretine hak kazanır.
Sözleşme içerisinde faiz maddesi bulunmuyorsa %9 faiz oranı bulunur. Avans işlemlerinde bu oran %19,5 olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri