Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
Mükellefiyet Türleri
Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Genel bir cevap vereceksek basit: Evet, herkes kendi vergi borcundan sorumlu.
Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir. Toplumu oluşturan bireyler, ödeme güçlerinin belirli bir oranında devleti finanse ederler.
Mükellef, Vergi Usul Kanunun 8. maddesinde kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek ve tü zel kişi olarak tanımlanmıştır. Gelir Vergisi Kanununun 1. maddesine göre verginin mükellefi gerçek kişilerdir. Gelir vergisi şahsa bağlı bir vergidir.
İlgili 39 soru bulundu
e-Devlet Üzerinden Vergi Levhası Sorgulama
Dilediğiniz mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasını girin. Çıkan ekranda sorgulama yapacağınız kurum veya mükellefin vergi kimlik numarasını doğrulayabilir, faal mükellef olup olmadığını görebilir, unvanını kontrol edebilirsiniz.
Gerçek kişi, tüzel kişi, vatandaş, yabancı , özel kurum veya kamu iktisadi müesseseleri, iş ortaklıkları da vergi mükellefi olabilirler. Verginin yüklenicisi verginin ödenmesi bakımından vergi dairesiyle muhatap olmaz.
Mükellef, kelime anlamı itibariyle bir şeyi yapmakla yükümlü olan kişidir. Türkiye'de gelir elde eden her vatandaş, vergi ödemekle mükelleftir. Hem gerçek hem de tüzel kişilerin devlete elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödemelidir.
Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye'de mayıs itibarıyla yıllık bazda basit usulde gelir vergisi hariç vergi türlerinde yıllık bazda faal mükellef artışları kaydedildi. Gelir vergisi mükellef sayısı geçen ay, Mayıs 2022'ye kıyasla 127 bin artarak 2 milyon 409 bin 847'ye çıktı.
Kişinin ikametgahının Türkiye içerisinde bulunması durumunda, bir takvim yılıda yurt içerisinde devamlı 6 aydan fazla bir süre oturanlar tam mükelleftir. Aynı zamanda, ülkeden geçici ayrılmalar bu süreyi herhangi bir şekilde etkilemiyor. Kişi, yine de tam mükellef olarak sayılıyor.
Bir firmanın vergi mükellefi olmak için önce ticaret odası tescili gerekir. Ardından bir ay içerisinde, firma sorumlularının işe başlama formu, iş yeri tapusu, kira kontratı, şirket yetkililerine ait imza sirküleri ve nüfuz cüzdanı fotokopisi ile vergi dairesine başvurması gerekir.
Kural olarak 4857 sayılı İş Kanunu kapsamındaki işçiler, gerçek usulde vergilendirilirler. Bununla birlikte ücretlerin tamamının gerçek usulde vergilendirilmesi her zaman mümkün olmadığından, diğer ücretler olarak vergilendirilecek kişiler, Gelir Vergisi Kanunu'nun 64'ncü maddesinde sayılmak suretiyle gösterilmiştir.
Vergi kaydınızın açık olmasının bağkur veya SGK'ye bağlı çalışıyor olmanızla doğrudan bir ilişkisi yok. Bordrolu çalışıyor dahi olsanız, vergi kaydı açabilir veya eski kaydınızı açık tutabilirsiniz.
Şahsi Mükellefiyet Nedir? Şahsi mükellefiyet, vergi dairesine bir dilekçe vererek yürütmüş olduğunuz işten elde ettiğiniz gelir üzerinden Gelir Vergisi mükellefiyeti olmak anlamına gelmektedir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği tüm kazançların tutarıdır.
5-Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıcı itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması şarttır.
Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler, işletmeler ve meslek erbabı vergi mükellefi olmak zorundadır. Ayrıca serbest meslek sahipleri, emekliler ve diğer gelir elde eden kişiler de vergi mükellefi olabilirler.
Kurumsal vergi rekortmeni
Kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sıranın sahibi tahakkuk ettirilen 11 milyar 51 milyon 920 bin 642 lira vergiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu.
Kurumlar Vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sırada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yer aldı. Geçen yıl için 3 milyar 91 milyon 367 bin 707 lira vergi tahakkuk ettirilen Merkez Bankası, Türkiye'nin Kurumlar Vergisi rekortmeni oldu.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
KDV Kanunu'nun 8 inci maddesinde mükellef olarak tanımlanan kişi veya kuruluşlar, KDV ye tabi işlemleri yapan satıcılardır. Hal böyle olmakla beraber KDV nin yansıma özelliği nedeniyle bu verginin asıl yüklenicisi alıcıdır.
Madde 8- Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek ve tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.
Mükellef, şahıs şirketi kurmak isteyen girişimcilerin internet üzerinden 10 dakika gibi kısa bir sürede şirket kurmasını sağlar. Mükellef ile şirket kurmak için vergi dairesine, notere, ticaret odasına gitmeye gerek kalmaz. Mükellef sizin için tüm yasal süreçleri takip eder.
Tam mükellefiyette gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri ka zanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirken dar mükellefiyette Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
Söz konusu vergi türlerinde eylülde tespit edilen faal mükellef sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7 artışla 12 milyon 736 bin 275'e yükseldi. Mükellef sayısı Eylül 2020'de 11 milyon 904 bin 611 olarak kayıtlara geçmişti.
Türk Ticaret Kanununda sayılan kollektif ve komandit şirketler şa- hıs şirketleri olarak nitelendirilmeleri nedeniyle kurumlar vergisi mükellefi değildirler. Kollektif ve komandit şirketlerin, şirket itiba - riyle de gelir vergisi mükellefiyetleri de yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri