Ekmek fermentasyonunda en sık kullanılan maya Saccharomyces cerevisiae'dir. Ekmek mayası undaki ( hamurdaki ) fermente edilebilir şekeri; CO2 ve Et.OH'e dönüştürür. CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar.
Ekmek üretiminde kullanılan maya, Saccharomyces cerevisiae olarak bilinmektedir. “Yabani maya” olarak anılan öteki mayalardan farklı özellikler taşıyan bu mikroorganizma, “fenni maya” olarak da adlandırılmaktadır.
Ekmek yapımında yaş maya ya da kuru maya kullanabilirsiniz. Kuru maya kullanılacaksa, yaş mayanın yarısı kadar kullanılmalıdır.
Ekmek hamurunda yaş mayayı tercih edebilirsiniz.
Fırıncı mayasının bilimsel adı Saccharomyces cerevisiae'dir. Tek hücreli tomurcuklanan bir maya türüdür. "Saccharomyces" sözcüğü Yunanca ve Latince'den türetilmiştir, "şeker mantarı" demektir; "Cerevisiae" Latince "biradan" demektir.
İlgili 15 soru bulundu
Instant Maya (Instant Dry Yeast)
Kuru maya daha çok ev kullanıma uygun ve en çok tercih edilen maya çeşididir. Hamuru iyi kabartır ve bunu uzun süre korur. Serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Önceden suda eritmeye gerek yoktur.
İnstant kuru maya, ev kullanımına uygun, yüksek hamur kabartma gücünü uzun süre koruyabilen, ileri bir teknoloji ürünüdür. İnstant maya serin ve kuru bir ortamda saklandığı takdirde, raf ömrü iki yıldır. Kullanımdan önce suda çözmeye gerek yoktur.
* 100 gram yaş maya = 50 gram kuru maya
Yani tarifinizde 100 gram yaş maya yazıyorsa yerine 50 gram kuru maya kullanabilirsiniz.
Yaş maya yerine instant maya kullanmak için de çarpım oranı 0.35 seçilmelidir. Tarifte 40 gr. yaş maya geçiyorsa, yerine 40*0.35=14 gr. İnstant maya kullanmak yeterli olacaktır.
Ekmeklerin “Puf” Noktası Maya Çeşitleri
Unlu mamullerin yapımında sık sık tercih edilen maya, gıda alanında olmazsa olmaz bir malzemedir. Ekmek, poğaça, kek, çörek ve pide gibi sevilen lezzetlerin daha yumuşak olması için eklenen maya birkaç türde bulunur.
Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz. Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya. Mayalarınızı bu formüle uygun olarak modifiye edip kullanabilirsiniz.
Yaş Maya – Instant Maya Dönüşümü
100 gr yaş maya yerine 33 gr instant maya kullanabilirsiniz. Yani 1 paket yaş maya yerine 1 paket instant maya yeterli olacaktır.
100 gr ekşi mayayı, suyu, unları ve tuzu ekmek makinasının haznesine koyun. Ağırlık olarak 1000 gramı seçerek ekmek makinanızın hamur yoğurma programını çalıştırın (benim makinada 7 nolu taze hamurlar programı) . Hamur yoğurulup program bitince ekmek makinasında hazneyi çıkartın.
Pakmaya Aktif Kuru Maya, ev tipi kullanım için hazırlanarak sizlerin beğenisine sunulmuştur. Küçük granüller formunda ve krem rengindedir. Maya kullanılarak hazırlanan poğaça, pide, börek, açma gibi tüm ürünlerde rahatlıkla kullanılabilir. 100 gr'lık ambalajında satılmaktadır.
1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir. Sabredin.
Ekmek yapımı zor sanılsa da, aslında oldukça kolaydır. En çok tercih edilen çeşitlerden biri kuru mayalı ekmektir ve püf noktaları sayesinde kısa sürede hazırlanabilir.
İnstant maya; suda eritmeye gerek kalmadan hamura eklenerek kullanılan bir ürün olma niteliği barındırmaktadır. Instant kuru hamur mayası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple kullanımı esnasında suda eritmeye gerek kalmaksızın doğrudan una karıştırılmak suretiyle kullanımı mümkün olmaktadır.
Dorbi Yaş Maya 4x42 g - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Yaş mayalı ekmek, içi sünger gibi yumuşacık, göz göz delikli, kabuğu ise hafif çıtır, tam bir fırın ekmeğidir. Ekmek yoğurma makinesine ihtiyaç olmadan evde kolayca yapabileceğiniz bir ekmektir. Yaş maya ile olduğu gibi bu ekmeği kuru maya ile de yapabilirsiniz.
21-32 Santigrat Derece: Yaş Maya için en ideal Sıcaklıktır. 41-46 Santigrat Derece: Aktif Kuru Maya için en ideal Sıcaklıktır. 52-54 Santigrat Derece: İnstant Maya için en ideal Sıcaklıktır. 59 Santigrat Derece ve Üstü: Maya ölür.
1 kg un için 1 paket Pakmaya Yaş Hamur Mayası önerilmektedir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri