Pistole kullanıldığında, 2 veya 3 kat çarpraz olarak uygulanır. Katlar arasında 10-15 dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir.
İlk kat verniğin ahşaba iyi derecede sızabilmesi için uygun ve kaliteli bir tiner ile 2'ye 1 oranında yani %50 inceltilerek yüzeye eşit miktarda fırça ile sürülür ve kurumaya bırakılır.
Ayrıca bünyesinde yüksek miktarda doğal yağ içeren teak, iroko vb. ahşap yüzeyler üzerine uygulanmamalıdır. hemen sonra Fawori Sentetik Tiner ile temizlenmelidir.
İlk kat, verniğin ahşap gözeneklerine iyi bir şekilde nüfuz etmesi için ÜNLÜ Sentetik Tiner (911-0111) ile % 10-15 oranında inceltilerek uygulanır. 2. ve 3. katta inceltmeye gerek yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
İlk kat verniğin, ahşap gözeneklerine iyice nüfuz etmesi için Bianca Sentetik Tiner ile % 25 - 30 oranında inceltilerek uygulanmalıdır.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Verniğin içerisinde kuru yağ, solvent, reçine ve tiner maddeleri bulunur.
Arabanıza bulan ve zor temizlenebilen lekeleri tiner yardımıyla temizleyebilirsiniz. Tiner her ne kadar arabaya zarar vermese de temizlik esnasında sentetik tiner kullanımına özen gösterilmelidir. Selülozik tiner, HRM tiner ya da yol çizgi boyası gibi tiner çeşitleri, arabanın boyasına az da olsa zarar verir.
Vernik uygulamalarında en iyi sonuç için Kadife Rulo Fırça (Moher) yada Sentetik zemin fırça kullanılması gerekir. Uygulama sonrası fırçanızı su ile temizleyerek uzun süre boyunca kullanabilirsiniz.
Selülozik esaslı tinerler ile inceltilerek kullanılır.
Eğer evinizde tiner yoksa inşaat boyasını çıkarmak için Asetonda kullanılabilir.
Tinerin genel olarak kullanım amacının boyayı inceltmek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle uygun boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanımına ihtiyaç vardır. Tiner çeşitlerinin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Yani sentetik boya ile selülozik tiner kullanılmaz.
Selülozik tinerle sentetik tiner arasındaki farklar şu şekilde özetlenebilir; selülozik tiner çok çabuk uçar ve yağ bırakmaz fakat sentetik tiner hem yağlıdır hem de bu sebepten kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Sentetik tinerler de inceltme malzemesidir.
Tanım: Akrilik tiner, tüm akrilik esaslı astar, son kat ile verniklerin inceltilerek, uygulama vizkozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında akrilik esaslı ürünler ile uygulama yapılmış tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Ağırlıkça 3 birim Akrilik Vernik, ağırlıkça 1 birim Akrilik Vernik Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Daha çabuk kuruması için sıcakta mı yoksa soğuk bir yerde mi bekletmeliyim ? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernikse daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Ahşabın doğal yapısına uygun olarak, reçine ihtiyacını da karşılamalısınız. Zımparalayıp pürüzsüz hale getirdiğiniz ahşaba, yağ bazlı bir reçine uygulayarak suya karşı dayanıklılığını arttırabilirsiniz.
Ahşap, su bazlı verniği daha fazla emdiği için su bazlı ahşap vernik doğal bir görünüm verir. 3. Su bazlı ahşap vernik daha hızlı kurur.
Parlak ve yarı parlak özellikli vernikler, cam ve karton yüzeylerin yeni görünmesini sağlar. Şeffaf olarak bilinen vernikler ise ahşap ve seramik yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Malzeme, sadece metalik boyalı araçlarda geçerli olmak üzere arabanın parlaklığını artırmak için de son derece iyi bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri