KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Uygulamadan sonraki 2-3 saat içinde vernik kurur ve yaklaşık 15 gün sonra kimyasallara direnç özelliği aktif olur.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Boyadan sonra vernik atılması, boyanın tamamen kurumasını bekledikten sonra yapılmalıdır. Boyanın tamamen kuruduğunu anlamak için genellikle birkaç saat veya bazen bir gün beklemek gerekebilir ancak, bu süre boyanın türüne, uygulandığı yüzeye ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Su bazlı vernik, yağ bazlı cilaya göre çok daha hızlı kurur. Bir saat içinde kurur ve iki saat içinde ikinci katı uygulayabilirsiniz. Su bazlı vernik çok daha hızlı kuruduğu için uygulandığında daha fazla özen ister.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Dokunma kuruması: 2 saat Sert kuruması: 12 saat (daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir).
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Mobilyacıların ve profesyonellerin kullandığı vernik çeşidi olan poliüretan verdik, en dayanıklı vernik tanımı ile bilinmektedir. Çünkü çizilmelere, çarpmalara, darbelere, kimyasal maddelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.
GİDERME YÖNTEMİ: Boya veya vernik uygulamalarında ikinci kat birinci kat atıldıktan ya çok kısa süre sonra (5-10 dakika] yada en az 5-6 saat sonra uygulanmalı, çok sıcak havalarda boya veya verniğe %3-5 oranında RETARDER ilave edilmelidir.
Uygulamaya başlamadan önce, zeminin temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisin. Kullanacağın yüzeye uygun bir fırça, sünger parçası ya da daha geniş yüzeyler için rulo ile vernikleme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir. Uygulandıkları yüzeyde isteğinize göre mat ya da parlak görünüm kazandırır. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına olan dayanıklılığının da artmasını sağlar.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Sprey boya üzerine vernik 3-4 kat olarak uygulanabilir. Akrilik boya üzerine parlaklığı sağlamak ve koruma amaçlı, mat veya parlak vernikler kullanılabilir, bu vernikler, çıkarılabilir biçimde benzersiz bir şekilde formüle edilmiştir.
Parlak ve yarı parlak özellikli vernikler, cam ve karton yüzeylerin yeni görünmesini sağlar. Şeffaf olarak bilinen vernikler ise ahşap ve seramik yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Malzeme, sadece metalik boyalı araçlarda geçerli olmak üzere arabanın parlaklığını artırmak için de son derece iyi bir seçenektir.
Akrilik vernik spreyler de aynı akrilik boyalar gibi her türlü yüzeye uygulanabilir. Ahşap, kağıt, seramik, plastik, taş beton, cam, metal ve porselen yüzeylerde kolaylıkla uygulanmaktadır.
4. kat vernik uygulamasında vernik maksimum %5 oranında inceltilebilir yada herhangi bir seyreltme uygulanmadan da verniği yine süngerli rulo ile uygulayabilirsiniz.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
Vernik tenekenin içerisinde uzun süre kaldıkça içinde kirlenmeler ve parçalar oluşabilir. Verniği tülbentle eleyerek başka bir kaba geçirmek, filtrelemek, bayan çorabı kullanarak süzmek bu problem için iyi çözümlerdir. Hiçbir zaman doğrudan tenekeden uygulamayın, bu kirlenmeye neden olur.
Pistole kullanıldığında, 2 veya 3 kat çarpraz olarak uygulanır. Katlar arasında 10-15 dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
Dolaplarımızı sağlamlaştırmak için kullandığımız vernikler akrilik, su bazlı ve sağlığa zararlı maddeler içermeyen vernikler olmalıdır. Bunun sebebi gerek mutfak dolapları olsun, gerek kıyafet dolapları olsun sağlamlaştırmak istediğimiz tüm dolap çeşitlerinin evlerimizin içinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Vernik КО-049
Uzun süreli olarak 300-400 °C'ye kadar sıcaklıklarda çalışan parçaları korumak için ısıya dayanıklı soğuk kurutma emaye üretiminde bağlayıcı madde olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri