Sağlığa hiçbir zararı olmayan yüksek kalitesiyle darbelere silinmelere sürtünmelere karşı oldukça dayanıklıdır.
Sağlığa zararlı maddeler içermez.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, mobilyalarda kullanılan boya ve vernik gibi malzemeler kanserojen madde içeriyor.
Parlak ve yarı parlak özellikli vernikler, cam ve karton yüzeylerin yeni görünmesini sağlar. Şeffaf olarak bilinen vernikler ise ahşap ve seramik yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Malzeme, sadece metalik boyalı araçlarda geçerli olmak üzere arabanın parlaklığını artırmak için de son derece iyi bir seçenektir.
Vernik de oje gibi kurudukça sertleşen ve çıkması zor olan bir malzeme olduğundan, asetonla eldeki verniği kolayca çıkarabiliriz. Yapacağınız şey de çok basit; pamuğa asetonu iyice yedirin ve elinizdeki vernikli alanları silin. Gerekirse asetonlu pamuğu verniğin yoğun olduğu alanda bekletip öyle de temizleyebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Vernik, tahta başta olmak üzere korunması istenen eşya veya yüzeye sürülen şeffaf, sert, koruyucu katman. Verniğin geleneksel bileşimi kuru yağ, reçine ve tiner ya da solventtir.
"Akrilik boyadan sonra vernik ne zaman atılır?” için de akrilik boya üzerine verniğin atılması için boyanın tamamen kuruması beklenmektedir. Bunun için 1-2 günlük sürenin önerilmesi vurgulanmaktadır.
Sağlığa hiçbir zararı olmayan yüksek kalitesiyle darbelere silinmelere sürtünmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Ahşap, cam, seramik, mdf, tuval ve polyester gibi farklı yüzeylerin haricinde özel yapısı sebebi ile varak üzerinde bile uygulanabilir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Vernik kokusu sadece hoş olmayan duygulara ve tahriş edici etkilere neden olmaz. Çok toksik, sağlıksız olabilir. Bu nedenle, en kısa zamanda daireden çıkarmanız gerekir.
Boya dumanı olan bir odada uyumak ne tavsiye edilir ne de güvenlidir. Çoğu boya, potansiyel olarak zararlı olan uçucu organik bileşikler (VOC'ler) içerir. Boya dumanına maruz kalmak baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tahriş ve nefes almada zorluk gibi yan etkilere neden olabilir.
Su bazlı vernik özellikleri arasında kokusuz olması öne çıkar. Ürünlerin rahatsız edici bir kokusunun bulunmaması, kapalı alanlarda kullanıma uygun hale getirir. Uygulama aşamasında ve kuruduktan sonra hiçbir şekilde koku hissedilmez. Bu ürünlerin özellikleri arasında birbirleri ile karışım yapılabilmesi de bulunur.
ÇOCUKLARDA FLORÜR UYGULAMASI ZARARLI MI? Florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite riski yok denecek kadar azdır.
Su bazlı olarak üretilen yat vernikleri, bünyesinde barındırdığı kimyasalların insan sağlığına zararlı olmaması sebebiyle konforlu bir kullanım sunmaktadır.
zımparalanmış ahşap yüzeye uygulandığında ağaca doğal rengini verir ve su yolları (bkz: soymuk boruları) vernik ile dolduğundan ahşap nemden etkilenmez ve çürümeye karşı direnç kazanır. genellikle tinerle inceltilip kullanıldığı için kokusu iyi kafa yapar.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir.
En iyi ahşap koruyucu markası arasında gösterilen Permolit Ahşap Koruyucu Vernik, şeffaf görünümüyle ahşabın doğal görüntüsünü kapatmadan korur. UV ışınlarına karşı dayanıklı yapısıyla güneşin ahşaba zarar vermesini ve renginin bozulmasını engeller. Bu sayede ahşap yeni görünümünü uzun süre kaybetmez.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Akrilik Boya; •Sudan etkilenmeyen bir yapısı vardır. Ayrıca ele bulaştığı zaman su ve sabunla kolaylıkla çıkartılabilir. Kişiye zarar veren bir yapısı yoktur.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akrilik vernikler, otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makina ve endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri