Çay bitkisi ortalama 45-50 günde toplama olgunluğuna erişir. Türkiye'de 3 sürgün vardır. İlk sürgün, Mayıs ayında başlar. Sonra ki sürgünler Temmuz ve Eylül aylarında başlar.
ı) Ruhsatlı üretici: Çay tarım alanlarında çay tarımı yapan gerçek ve tüzel kişileri, i) Üretim sezonu: 16/5/2022-31/12/2022 tarihleri arasını, ifade eder.
Sürgün: Mayıs-Haziran, 2. Sürgün: Temmuz-Ağustos 3. Sürgün: Eylül- Ekim Bazı yıllarda iklim koşulları uygun olduğunda 4. hasat da yapılmaktadır. Hasat anında çay yaprakları ile tomurcuğun kırılıp kıvrılarak zedelenmemesine özen gösterilmelidir.
Çay ilk olarak milattan önce 2737 yılında, Çin'de medikal amaçlarla kullanılmaya başlanmış. Zaman ilerledikçe çayı suyla bir araya getirip bir içeceğe dönüştürmüşler. İlk içilebilir halde kullanılması milattan önce 10. yüzyıla denk geliyor.
Hasatlar tipik olarak yılda iki kez oluşur. İlk hasat 'ilk renk' olarak bilinir ve her ilkbaharda tekrarlanır. İkinci hasat yaz aylarında gerçekleşir ve 'ikinci renk olarak adlandırılır. Bitkiler, sadece en iyi iki yaprak ve tomurcukları toplayarak yıl boyunca sürekli budanır.
İlgili 45 soru bulundu
Çay hasadından işçi yevmiyelerinin 4857 sayılı İş Kurumu'nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 350 lira olarak belirlendi.
ÇAY TOPLAMA ZAMANI NE ZAMAN? Çay bitkisi ortalama 45-50 günde toplama olgunluğuna erişir. Türkiye'de 3 sürgün vardır.
Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor.
çaykur kota koyuyor. kota şöyle hesaplanıyor. 1 dönüm çaylıktan 1 ton çay elde ediliyor. bunun 350 kilosunu çaykur'a satabiliyorsunuz. bazen çay çok çıktığı dönemlerde 250 kiloya kadar düşüyor bu kota.
Kota, dönüm başına 350 kilo olarak belirleniyor. Ancak çay üreticisi dönüm başına 1000-1200 kilogram çay topluyor.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır. Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur. İmparator, işte bu keşifle birlikte çayın büyüsüne kapılır ve yine efsaneye göre yedi yıl boyunca o bölgede kalarak sürekli çay içer.
Çay hasadı birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda 3 kez yapılır. Genellikle, birinci sürgün Nisan sonuna doğru başlar, Haziran ortasına kadar devam eder. İkinci sürgün Haziran ortası başlar, Ağustos ortası sona erer ve son sürgün ise Ağustos ortası başlar ve 15 Ekim'de biter.
Karadeniz illeri, çay üretimi yapılan engebeli arazileriyle meşhurdur. Bu nedenle ülkemiz için çay nerede meşhur denildiğinde en çok Rize (%85) başta olmak üzere Artvin, Ordu, Giresin ve Trabzon illerini sıralayabiliriz. Çayın yetişmesi için uygun olan iklim ve hava koşulları Karadeniz Bölgesi'nde hissedilir.
Seçenekler: 500 gr113,80 TL/kg. 1000 gr.
Kuru çay yaprakları paket üzerindeki son tüketim tarihinden sonra en az 1 yıl daha taze kalır. Daha sonrasında ise uzun süre bildiğimiz anlamda bozulmaz fakat tadını kaybetmeye başlayacaktır. Bu durum doğru saklama koşulları sağlandığında geçerlidir.
Ülkemizin yaş çay üretiminin üçte ikisine yakını Rize'de yapılır. İlin sahip olduğu iklim, çay bitkisinde üç sürgün hasadının yapılmasına elverişlidir.
Geçtiğimiz yıl 3.87 TL olan yaş çay alım fiyatı, 2022 yılında 6,70 tl olarak belirlendi.
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında yaş çay taban fiyatını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, taban fiyatı bu sene 2 lira 90 kuruş olarak belirlediklerini, 13 kuruş destekleme ile bu rakamın 3 lira 3 kuruş olduğunu söyledi.
Günlük ortalama 250 TL kazanç elde edilebiliyor, bu da ayda 7 bin 500 TL kazanç demek. Kilosunu 1 liradan toplama usulü var. Günde 500 kilo toplayan bir çay işçisi, 500 lira kazanabilir.
Demlenmiş çay 2 saat sonra bayat hali almaya başlar. Çok fazla bekletilmiş çayı içmenizi kesinlikle önermiyoruz.
Fırından çıkan kuru çaylar altıncı ve son aşama olan paketlemeye giderek paketleme yapılıp, kolilenir. Böylece işlem bitmiş olur. Sonradan da pazarlanması yapılarak bölgelere ve illere dağılıp, marketlerde ve bakkallarda yerini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri