Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Çünkü parlak verniğin aksine mat vernik de geri dönüş imkanı vardır. Mat vernik görünümünü beğenmezseniz üzerine parlak verniği uygulayabilirsiniz.
Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Bu katman yanlış pasta cila uygulamaları ve boya bakım ürünleriyle, PH değeri uygunsuz asidik sularla veya kireçli sularla yıkaya yıkaya zamanla saydamlığını yitirir ve artık güneş ışınmlarını yansıtamadıuğı için özellikle koyu renkli araçlarda eriyerek "vernik atması" denen sorun oluşur.
İlgili 25 soru bulundu
Tiner güçlü bir vernik sökücü olduğu için elinizde tineri gezdirir gezdirmez vernikli kısımlar çıkacaktır.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Mobilyacıların ve profesyonellerin kullandığı vernik çeşidi olan poliüretan verdik, en dayanıklı vernik tanımı ile bilinmektedir. Çünkü çizilmelere, çarpmalara, darbelere, kimyasal maddelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.
Mobilyalarda yapılan astar boya veya dolgu vernik işlemlerinde, eşyalardaki çatlak, ezik ve çukurlar doldurulur. Yapılan ön işlemlerin ardından zımpara çekilerek daha düz pürüzsüz bir yüzeye sahip olması sağlanır.
Özellikle su bazlı boya kullanacaksanız sünger rulo iyi bir seçim olacaktır. Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Çok yoğun trafik olan yüzeylerde 2 kat önerilir. 12 saatte kullanıma hazır hale gelir. Yumuşak firça veya rulo ile uygulanır. Sağlığa zararlı madde içermez.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Sprey boya bittikten ve kusurlar giderildikten sonra uygulanabilir. Yaklaşık 1 saat kadar boyanın kurumasını bekledikten sonra vernik uygulanabilir.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur.
( Vernik + sertleşticili / 30 mikron uygulamada ) alan boyanır. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Vernik boyanın çıkması için sprey boya veya su bazlı boyalar kullanılabilir.
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir.
Kurumamasının sebebi ara katlar arası az beklemenizdir çünkü havalarda soğuk birkaç gün hiç ellemeyin kendi kendine sertleşir ozaman da dayanıklı olur.
Ürün ambalaj içersinde 60cc sertleştirici ve 120cc vernikten oluşmaktadır. Her ikisini uygun bir kap içerisine boşaltılıp aşağıdan yukarıya doğru 5 dakika kadar karıştırılmalıdır. Doğru karışmadığı durumda kurumayacaktır. Ortalama kuruma süresi 24 saattir.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akrilik vernikler, otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makina ve endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri