Vernikli ahşabı Cadence akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Cadence akrilik boya, vernikli ahşap dahil tüm yüzeylere zımpara gerektirmeden uygulanabilir.
Zımpara kağıdı ile vernikli yüzey nazikçe ovalanır ve vernik bu şekilde çıkarılır. Bu işlem sırasında toz maskesi ve eldiven kullanmak önemlidir. Vernik çıkarıldıktan sonra, yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir.
Uygulama sonrası fırçanızı su ile temizleyerek uzun süre boyunca kullanabilirsiniz. Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir.
İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Vernikli yüzeyler, bazı boya türleri kullanılarak boyanabilmektedir. Bu boya türleri arasında vernikli ahşap koruyucu, yağlı boyalar ve su bazlı akrilik boyalar bulunmaktadır. Vernikli ahşap yüzeyleri koruyucu boyalar ile boyayabilmek mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
Zımpara yapmadan boya yapmak için astar çekilmesi gerekir. En doğru astar, boyanız ile aynı cins olan astardır. Bir mobilyayı akrilik boya ile boyamak istiyorsanız akrilik astar, yağlı boya ile boyamak istiyorsanız sentetik astar, selülozik boya ile boyamak istiyorsanız selülozik astar kullanmak doğrudur.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Ahşaptan Vernik Çıkarıcı Nasıl Kullanılmalıdır? Ahşaptan vernik çıkarıcı, vernikli mobilya veya ahşap yüzeye fırça yardımı ile fırçaya bastırmadan yüzeye tek sefer katman olacak şekilde fırçadaki vernik çıkarıcı bitene kadar sürülmelidir. Sürülen yerin üstünden tekrar fırça ile geçilmemelidir.
Uygulamaya başlamadan önce, zeminin temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisin. Kullanacağın yüzeye uygun bir fırça, sünger parçası ya da daha geniş yüzeyler için rulo ile vernikleme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz. Ancak sentetik verniklerde gerçek siyah kıllı fırçalar kullanmalısınız.
Vernik zımparalama 240-400. Silme macunu ile vernik zımparalama 600-1200. Parlatma amaçlı sonkat vernik-boya zımparalamada 1200-2000.
Zımpara, macun ve astar uygulaması olmadığı takdirde boyanın ömrü kısalır. Bununla birlikte zımpara sayesinde boyanın duvara tutunmasına yardımcı olacak bir yüzey dokusu da elde edilir. Ayrıca boya öncesinde zımpara yapmak yüzeyde kusur veya hasar varsa bunların da giderilmesini sağlar.
Orta Zımpara: 100-150 Kum
Ya da baskıyı azaltarak ince malzemeleri koruyabilirsiniz. Bu kum genellikle ahşap yüzeyler için kullanılır. Boyanacak ahşap yüzeyler için genellikle 150-gritli kağıtla son zımparalama önerilir; boyanın kavraması için ahşap yüzeye biraz doku veya diş bırakır.
Bu noktada en kolay çözüm yolu vernik sökücü sprey kullanmaktır. Vernik sökücü ürünler aracınızın üzerindeki verniğin sökülmesine yardımcı olan solvent bileşenli kimyasal ürünlerdir. Vernik sökücü sprey, vernik yanıkları için özel geliştirilmiş bir formüldür.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Dokunma kuruması: 2 saat Sert kuruması: 12 saat (daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir).
Vernik sökücü metal ya da ahşap mobilyaların üzerine kullanılan bir üründür. Metal, ahşap, otomobil yüzeyi, eskimiş yüzeyler ve daha nice alanlarda vernik sökücü kullanmak mümkündür. Daha öncesinde vernik kullanılmış olan yüzeylerde, eskimiş ya da hatalı vernik uygulamalarında rahatlıkla vernik sökücü kullanılabilir.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Mobilyacıların ve profesyonellerin kullandığı vernik çeşidi olan poliüretan verdik, en dayanıklı vernik tanımı ile bilinmektedir. Çünkü çizilmelere, çarpmalara, darbelere, kimyasal maddelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.
Su bazlı vernik, yağ bazlı cilaya göre çok daha hızlı kurur. Bir saat içinde kurur ve iki saat içinde ikinci katı uygulayabilirsiniz. Su bazlı vernik çok daha hızlı kuruduğu için uygulandığında daha fazla özen ister.
SEBEBİ: Sonkat boya veya verniğin çok kalın uygulanması, uygun astar boya veya dolgu verniği kullanılmamış olması, yeterince kurumamıs-kürlenmemis boya veya vernik üzerine uygulama yapılması, uygun olmayan tiner kullanılması, birbiri ile uyuşmayan boyaların üst üste tatbik edilmesi.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akrilik vernikler, otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makina ve endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
Sprey boya üzerine vernik 3-4 kat olarak uygulanabilir. Akrilik boya üzerine parlaklığı sağlamak ve koruma amaçlı, mat veya parlak vernikler kullanılabilir, bu vernikler, çıkarılabilir biçimde benzersiz bir şekilde formüle edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri