Başdönmesi (Vertigo), pekçok tıbbi branşı ilgilendirebilen bir konudur. İç kulak sorunu düşünülen hastalarda var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez.
Kulak ve denge sinirini görüntüleme için kranial MR veya temporal BT yapılabilir. Nistagmus takibine dayanan videonistagmografi (VNG) ile hastalığın sebebi değerlendirilir. Videonistagmografi gözün hareketlerinin video kaydı alınır.
Beyinden kaynaklanan rahatsızlıklar sonucu meydana gelmektedir. Santral vertigolar, beyinde tümör, kanama, damarlarda anevrizma ya da beyin damarlarının farklı bozukluklarından kaynaklanabilmektedir. Hastanın detaylı hikayesi ve fiziksel muayene sonucu hangi vertigo türü olduğu belirlenebilmektedir.
“Vertigo tanısı nasıl konur?” diye merak ediyorsanız hastadan ilk olarak ayrıntılı tıbbi öykü alındığını bilmelisiniz. Bu öykü ile hastada baş dönmesine neden olan faktörler belirlenmek istenir. Bu durumların tespit edilmesi için de MR, kan tahlili, ultrason gibi yöntemlere başvurulabilir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu basit kan testi iç kulakta hasar olduğunu tespit etmekle kalmıyor, proteinin kandaki oranına bakarak işitme kaybının kapsamını belirlemeye de yardımcı oluyor. Vertigo için de kanda özgün proteinlerin varlığına bakılarak teşhisin hızlanması sağlanabiliyor.
Vertigo Tanısında Dix-Hallpike Manevrası Testi
Dix-Hallpike manevrası, doktorunuz, vertigonun nedeni olarak iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigodan (BPPV) şüpheleniyorsa yaygın olarak kullanılır.
Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir. Vertigo ile başvuran hastanın sistematik olarak değerlendirilmesi bu nedenle büyük önem taşır.
Vertigo hastalarındaki denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle vertigo, tanısı ve tedavisi aksatılmaması gereken bir durumdur.
Vertigo tek başına olabileceği gibi, beraberinde bulantı, kusma, kulakta dolgunluk veya basınç hissi, işitmede azalma gibi belirtiler de bulunabilir. Bazen vertigoya baş ağrısı, görme keskinliğinde azalma, kol ve bacaklarda uyuşma, çarpıntı gibi değişik sistemik bulgular da eşlik edebilir.
Başdönmesi (Vertigo), pekçok tıbbi branşı ilgilendirebilen bir konudur. İç kulak sorunu düşünülen hastalarda var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez. Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından detaylı kulak, burun ve boğaz muayenesini takiben detaylı testler yapılmalıdır.
Vertigo genellikle iç kulak kaynaklı bir sorun olduğunda KBB uzmanlarına başvurulur. Eğer vertigo semptomları beyin veya merkezi sinir sistemi kaynaklı ise nöroloji uzmanlarına başvurmak önemlidir.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Bahsi geçen organlarda baş gösterebilecek inme, tümör, damarlarda anevrizma, migren, kanama, MS (Multiple Skleroz) gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak kişide baş dönmesi (vertigo) görülebilmektedir.
Vertigo genel olarak iç kulak hastalıkları, daha nadir olarak da beyin ve beyincikle ilgili rahatsızlıkların sonucu olarak ortaya çıkar. Genellikle İç kulaktaki denge organları vücudun dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Vertigo, hastanın kendisinin ya da çevrenin hareket illüzyonudur.
Vertigo tedavisi kaç gün sürer? İç kulak kristal kaymasının tedavisi birkaç dakika sürerken Kr vertigonun tedavisi genellikle 4-6 hafta kadar sürmektedir.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Psikolojik vertigo, kişinin gerçeklikle ilgili algılarında yaşadığı bozulma ve karışıklık hissi olarak tanımlanır. Bu durum, kişinin kendini ve çevresini normalde olduğundan farklı ve yabancı hissetmesine neden olur.
Ani hareketlerden kaçının: Başınızı çok hızlı bir şekilde sağa sola çevirmeyin, lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun, hızlı araba kullanmayın. Ani hareketlere neden olan bu durumlar kulak kristallerinin yerinden oynamasına neden olabilir.
Kulak Kristalleri Tedavi Edilmezse Ne Olur? Eğer kulak kristalleri tedavi edilmezse, kulak içindeki basınç artar ve ağrı, işitme kaybı, tinnitus (çınlama), denge bozuklukları gibi komplikasyonlar oluşabilir. Ayrıca, kulak enfeksiyonlarına da yol açabilir.
Boyun fıtığı ve boyun kireçlenmesi de diğer nedenler arasında yer alır. Vertigo bu nedenlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Doğrudan boyundan kaynaklanmayan ancak boyuna yansıyan ağrılar da vertigoya neden olabilir.
Baş dönmesi rahatsızlığından şikayetçi olan kişiler, evde vertigo testi yapılır mı şeklinde araştırmalar yaparlar. Vertigo, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğundan, rahatsızlıktan şikayetçi olan kişiler uzman Kulak Burun Boğaz doktorlarına muayene olmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri