Kan şekerinin düşmesi ve uzun süre aç kalmak migren ağrısını başlatabilir (tedbirden sahurda ilaç alınmalıdır). Oruç, Vertigo (Baş dönmesi) hastalığını tetikleyebilir. Bu şikayeti olan hastalarımız ilaçlarını mutlaka tedbirden sahurda ve iftarda kullanmalıdır. Oruç, kulak çınlamasını(Tinnitus) arttırabilir.
Dolayısı ile çeşitli kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin oruç tutması tıbbi açıdan önerilmez. Özellikle tedavisi devam etmekte olan hastaların oruç tutmaması gerekir. Kalp hastalıklarına bağlı göğüs ağrısı, kalp ritim bozukluğu, kalp yetersizliği gibi şikayetleri olan hastalar oruç tutmaktan kaçınmalıdır.
“Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse), o kendisi için daha hayırlıdır.
Vestibüler sistemin bağlantılı olduğu diğer bir sistem gastrointestinal sistemdir. Vertigo ile gastroözefagial ve laringofaringeal reflü ve ishal (diarrhea) sık görülen durumlardır.
Oruç esnasında reflü tedavisine rağmen midesinde yanma,ağrı,bulantı,kusma, ağza acı su gelmesi gibi yakınmalar ortaya çıkıyorsa bu hastaların oruç tutması sakıncalıdır.Oruç öncesinde belirgin yakınması olmayan, fakat oruç esnasında alınan önlemlere rağmen giderek artan şikayeti olan hastaların mutlaka doktora ...
İlgili 44 soru bulundu
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalmanın yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınabilmesi için yemek seçimlerinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Vertigo labirentit ve vestibüler nörit denilen iç kulağın iltihaplanması sonucu oluşabilir. Etken genellikle virüslerdir. En sık rastlanılan etkenler grip, kızamık, kızamıkçık, herpes, kabakulak, çocuk felci, hepatit ve EBV virüsleridir. Baş dönmesi ile birlikte duyma kaybı da olabilir.
Vertigo en sık hangi nedenlerle ortaya çıkıyor? Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migrene bağlı baş dönmesi olarak sıralanabilir.
Oruç tutmak en önemli ibadetlerimizden birisi olduğu için kanser hastalarımız bu konuda sürekli olarak bilgi istemektedirler. Dinimize göre süreğen hastalığı olanlar, seyahat edenler, adet görenler, emzirenler ve ergenliğe girmemiş çocuklar oruçtan muaf sayılmaktadır.
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Ergenlik çağına gelmeyen çocuklara oruç tutmak farz değildir. Ancak bünyelerine zarar vermeyecek şekilde çocukları da yavaş yavaş oruç tutmaya alıştırmak uygun olur. Lohusa olan kadınlarla âdet görene kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar.
Kullanılan bazı antidepresanlar, bazı obsesyon kaygıları giderici ilaçların, obsesyon ve takıntıları giderici ilaçların vücudun su ve şeker metabolizması üzerine değişik etkileri olabiliyor. İlaçları düzenlendikten sonra bu hastaların oruç tutmalarında hiçbir mani yok.
İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (el-Bakara, 2/183-184).
İslâm âlimlerinin ortak kabulüne göre ihtiyarlık ve şifa ümidi kalmamış bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, kazâ etmesi mümkün olmadığı için tutamadığı gün sayısınca fidye öder. Bu durumdaki bir kimsenin fidye ödemesi fakihlerin büyük çoğunluğuna göre vâcip, Mâlikîler'e göre ise müstehaptır.
Vertigonun kalıcı olma olasılığı, semptomların nedenine, sıklığına ve tedavi yöntemlerine bağlıdır. Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak sorunları, vertigo semptomlarının sürekli tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, vertigonun kalıcı hale gelme olasılığı düşüktür.
Vertigo genelde kendiliğinden geçer. Ancak vertigonun yarattığı baş dönmesi çok şiddetliyse ve çok sık aralıklarla tekrar ediyorsa kulak burun boğaz doktoruna görünüp vertigoyu yönetmenizi ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletmeye yardımcı tedavi seçenekleri sunmasını sağlamalısınız.
Vertigo etkileri ağır olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle fiziken sizleri oldukça sarsacaktır. Bu hastalığın etkisini geceleri azaltmak için en doğru seçenek vertigo için tasarlanmış olan ortopedik yastıkları kullanmaktır.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor. Gereksiz ve uzun görüşmelerden kaçınmalıyız.
Vertigo her mevsimde görülebilen bir sorun olsa da, vertigoyu tetikleyen bazı hastalıkların ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki artması ile vertigo sıklığı da artabiliyor.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırır. Özellikle reflü sebebi ile yemek borusu tahriş olmuş kişilerde bu meyvelerin yanma hissine sebep olma olasılığı çok daha artar. Reflü sorunu olanlar için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler.
Reflü ataklarından kaçınmak için tüketilen besinler önem taşımaktadır. Belli besinleri tüketerek bu semptomlardan kaçınabilirsiniz. Yağsız süt mide ekşimesi semptomlarının rahatlamasına yardımcı olur. Tüketilebilecek olan az yağlı yoğurt da midede yatıştırıcı özellik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri