Baş dönmesi olarak da bilinen Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tarif edilir. Vertigo, özellikle de hareket ederken, eğilip kalkarken ve hızlı hareket ederken kendini gösterebilir.
Baş dönmesi olarak bilinen vertigo hastalığı ile sersemlik hissi ve denge kaybı gibi durumlar sıkça yaşanır. Rahatsızlık; hareket etme, eğilip kalkma ve yürüme anında ortaya çıkabilir.
Vertigo Sebepleri
Hastaların çoğunda bu durum 15-20 saniye sürmektedir. 1 dakika veya ddaha fazla sürmesi nadirdir. Kişi oturuyorken yattığı zaman baş dönmesi şiddetli olur yattığı yerden doğrularak oturduğu zaman da bu durumu yaşar.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Zayıf kan dolaşımı ve kan basıncındaki düşüş baş dönmesinin nedenleri arasında dolaşım sistemindeki sorunlar arasında yer alır. Zayıf kan dolaşımı: Kardiyomiyopati, kalp krizi, kalp aritmi, gelip geçici iskemik atak gibi zayıf kan dolaşımıyla ilişkili hastalıklar baş dönmesine neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Hangi Tıbbî Rahatsızlıklar Başta Sersemlik Hissi Yaratır? Kan Dolaşımı: Dolaşım bozuklukları, sersemlik yaratan rahatsızlıkların başında gelir. Beyninize yeteri derecede kan gelmezse kendinizi sersem gibi hissedersiniz. Hemen hemen herkes, otururken veya yatarken anî şekilde ayağa kalktığında bunu hissetmiştir.
Vertigo, kişinin kendisini veya çevresini dönüyormuş gibi algıladığı bir denge bozukluğu türüdür. İç kulak problemleri ve beyindeki denge merkezinde ki sorunlar vertigonun sebebidir. Vertigoda şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı ve denge kaybı gibi belirtiler görülür.
Vertigo, insanların sıklıkla yaşadığı bir semptomdur ve genellikle "baş dönmesi" olarak adlandırılır. Vertigo, farklı nedenlerle ortaya çıkan bir rahatsızlık olsa da, sinirsel (nörolojik) vertigo türü, doğru teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Çarpma ya da yaralanmalar sonucu ortaya çıkan vertigo, altta yatan başka bir hastalık yoksa kendiliğinden iyileşebilmektedir. Altta yatan bir başka hastalık varsa, öncelikle bunun tedavisi sağlanmalıdır. Örneğin, akut kulak enfeksiyonu sebebiyle vertigo oluşabilmektedir.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Meniere gibi iç kulak basıncındaki artışın neden olduğu Vertigo hayat boyu sürer.
Vertigo, bir kişi çok yüksekten aşağıya baktığında da ortaya çıkabilir, ancak genellikle iç kulak veya beyindeki problemlerden kaynaklanan geçici veya devam eden baş dönmesi nöbetlerini ifade eder. Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Bol sıvı alımı
Vücudunuzun susuz kalması da vertigo ataklarının tetiklenmesine sebep olabilir.
Dengesizlik şikayeti ile başvuran hastalarda özellikle yaşlılarda mutlaka kanda vit B12 düzeyi bakılmalı ve eksikliği durumunda tedavi edilmelidir.
Bir bardak suda kaynatılıp, süzülerek tüketilen kişniş, vertigo semptomlarına karşı kullanılabilmektedir. Vertigonun baş dönmesi yanında mide bulantısı semptomu da görülür. Mide bulantısına karşı zencefil çayı içilebilmektedir. Civanperçemi ve anason çayı da vertigoya iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Vertigo, kişinin dengesini ve koordinasyonunu etkiler. Baş dönmesi ve dengesizlik hissi, enerji harcamasına ve vücut stresine neden olur. Bu durumda, vertigo atakları sırasında kişi halsizlik, yorgunluk ve güçsüzlük hisseder.
Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür. Ayrıca kokusu sayesinde mide bulantılarına da iyi gelir.
B6 Vitamini: Bazı baş dönmesi türleri B6 vitamini eksikliğiyle ilişkilendirilebilir. B6 vitamini açısından zengin gıdalar arasında muz, avokado, badem, ıspanak ve tavuk bulunur.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri