Vertigo Belirtileri Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
Aslında kendisi bir semptom olan vertigo, etrafın veya kendinizin hareket ettiğini düşündüren, baş dönmesi, mide bulantısı gibi rahatsızlıkların da eşlik edebildiği dönme hissidir. Yaygın olarak iç kulaktaki sorundan kaynaklanıp, günlük yaşamını altüst edebilen ve toplumda sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır.
VNG testi ile vertigo hastalığının teşhisinde;
Baş dönmesinin pozisyonel olup olmadığını ortaya koyar.
Bu basit kan testi iç kulakta hasar olduğunu tespit etmekle kalmıyor, proteinin kandaki oranına bakarak işitme kaybının kapsamını belirlemeye de yardımcı oluyor. Vertigo için de kanda özgün proteinlerin varlığına bakılarak teşhisin hızlanması sağlanabiliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Vertigoyu işaret eden belirtilerle sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından kristal testi yapılarak bu sorun tespit edilebilir. İç kulakta meydana gelen iltihabi hastalıklar da denge organlarını etkileyerek ani başlayan vertigo ataklarına yol açabilir.
Başdönmesi (Vertigo), pekçok tıbbi branşı ilgilendirebilen bir konudur. İç kulak sorunu düşünülen hastalarda var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez. Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından detaylı kulak, burun ve boğaz muayenesini takiben detaylı testler yapılmalıdır.
Vertigo iç kulakta, beyinde veya duyusal sinir yolunda bir sorun olduğunda olabilir. VERTİGO İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR? Vertigosu olduğundan şüphelenen bireylerin hastanelerin Kulak Burun Boğaz ya da Nöroloji bölümüne başvurması gereklidir.
Düzensizliğin ciddi olup olmadığını sadece bir muayene ortaya çıkarabilir. Daha ayrıntılı muayeneler nörolog (sinir uzmanı) ya da kulak-burun- boğaz uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir. Baş dönmesinin ve meydana geldikleri durumların eksiksiz tarif edilmesi, doktorun nedenleri bulmasında çok önemli bir rol oynar.
Atak sırasında baş ve gözler hareket ettirilmemelidir. Eğer kişi hareket etmek zorunda kalırsa, yavaş ve kontrollü hareket etmelidir. Ayrıca, kişi kalabalık ve parlak ışıklı ortamlardan kaçınmalı ve mümkün olduğunca sakin ve sessiz bir yerde dinlenmelidir.
Vertigo tedavisi kaç gün sürer? İç kulak kristal kaymasının tedavisi birkaç dakika sürerken Kr vertigonun tedavisi genellikle 4-6 hafta kadar sürmektedir.
Vertigo hastalarında genellikle ilk iki gün şiddetli baş dönmesi, kulakta uğultu, bulantı ve kusma gibi şikâyetler görülür. Ancak bir süre daha geçtikten sonra hastalık kendiliğinden düzelir gibi olur ve neredeyse iki aylık bir süre herhangi bir sıkıntı yaşanmaz.
Vertigonun kalıcı olma olasılığı, semptomların nedenine, sıklığına ve tedavi yöntemlerine bağlıdır. Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak sorunları, vertigo semptomlarının sürekli tekrar etmesine neden olabilir ve bu durum kalıcı hale gelebilir. Ancak, vertigonun kalıcı hale gelme olasılığı düşüktür.
Vertigo, birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir, bazen sürekli hale gelebilirken bazen de geçer ve sonra tekrar ortaya çıkabilir." Vertigo'nun semptomlarını ise Dr.
Bal ve çörekotu karışımı vertigo için tavsiye edilir. Civanperçemi çayı ılık olarak içilebilir. Anason çayı vertigoya iyi gelen bitkiler arasındadır. Isırgan otu demlenerek her gün bir bardak içilirse vertigo hafifler.
Yapılan araştırmalarda tedavi edilmeyen vertigo hastalarında bir süre sonra panik atak, anksiyete ve depresyon görüldüğü gözlemlenmiştir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı da artar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde neredeyse eşit oranda görülen bir hastalıktır.
Elde ettiğimiz sonuçlara göre aile hekimleri çoğunlukla vertigo hastalarına birinci basamakta tanı koyup tedavi etmektedirler. Hastaların aile hekimlerine kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabildikleri düşünüldüğünde birinci basamakta tedavi edilebilmeleri hastalar açısından oldukça avantajlıdır.
Vertigo için acile gitmek her zaman olmasa da kimi durumlarda gerekli olabilir. Vertigosu olan kişiler her zaman düşük belirtiler görmezler. Kimi hastalar, altta yatan hastalığa bağlı olarak ciddi sorunlar yaşayabilirler.
Vertigo tanısı ve teşhisi için genellikle kulak, burun, boğaz (KBB) bölümüne başvurulmalıdır.
Vertigo tedavisinden sonra hareketli sporlardan ve ani hareketler yapmaktan kaçınılmalıdır. Bol sıvı tüketilmeli, kahve, kola ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı ayrıca sigara kullanımına son verilmelidir.
Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir. Bu nedenle hem uyurken hem de uyanıkken kafanın düz tutulması sağlanmalıdır.
Birçok insan bu terimi yükseklik korkusunu tanımlamak için kullanır, ancak bu doğru değildir. Vertigo, bir kişi çok yüksekten aşağıya baktığında da ortaya çıkabilir, ancak genellikle iç kulak veya beyindeki problemlerden kaynaklanan geçici veya devam eden baş dönmesi nöbetlerini ifade eder.
Vertigo, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğundan, rahatsızlıktan şikayetçi olan kişiler uzman Kulak Burun Boğaz doktorlarına muayene olmalıdırlar.
Hastalığın nedeni iç kulakta bulunan ve yer çekimini algılamamızı sağlayan küçük kalsiyum kristallerinin (kanalitler) iç kulağın vestibül adı verilen bölümünde normalde yapışık olarak durdukları bölgeden koparak iç kulak sıvısı içinde serbest kalmalarını takiben bu bölgeye açılan denge kanallarının içine kaçmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri