Bitlis'in yöresel tatlarından Vezir Parmağı tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: Şerbet için su ve şeker bir tencereye alınıp kaynatılır.
Peki neden vezirparmağı deniyor? Osmanlı'nın parlak dönemlerinden birinde bir padişah ava çıkmayı çok severmiş. Her fırsatta ava gider ve mutlaka yanında vezirini de götürürmüş. Yeni bir av gününde avlanırlarken vezir yanlışlıkla padişahın tek parmağını kılıcıyla kesmiş.
Vezir Parmağı, Mahsun Kırmızıgül tarafından yönetilen 2017 yapımı komedi filmi.
Sıcak tatlının üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlılarımızı bu şekilde oda sıcaklığında 1-2 saat kadar dinlenmeye bırakalım. Şerbetini güzelce çeken vezir parmağı tatlılarımız servise hazır. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Önceden ısıtılımış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
Bal badem tatlısı, adından da anlayabileceğiniz gibi bademin lezzet kattığı bir şerbetli tatlı. Haşhaşlı şekerpare olarak da tarif edebileceğimiz bu tatlının görüntüsü de lezzeti de müthiş. Evde kolayca yapılabilen bal badem tatlısı, misafire servis etmek için de çok uygun.
Vezir Parmağı filmi nerede çekildi? Vezir Parmağı filminin çekimleri İstanbul, Kapadokya, İzmit, Kayseri, Aksaray başta olmak üzere birçok noktada yapıldı. Filme damgasını vurması beklenen sahnelerden birine güzellik katan vadinin adı ise Ihlara Vadisi'dir ve bu vadi Aksaray'da yer almaktadır.
Şikayeti değerlendiren RTÜK'ün uzman raporunda filmle ilgili "Vizyona girdiği tarihte, sinema seyircileri tarafından İslam, namaz, kadın, erkek ve Osmanlı döneminde var olan değerlerin mizah sınırlarını zorlayan bir yaklaşımla ele alındığı eleştirilerine maruz kalmıştır.
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb.
Islak keki, sütlü hafif kreması ve üzerine serpilen bisküvili hindistan ceviziyle sütlü tatlı severlerin favorisi haline gelecek olan bu tatlıyı daha önce denemediyseniz hemen kolları sıvayın.
1 lt sütü, 1,5 kaşık şeker, un ve mısır nişastası ile boza kıvamında pişirin ve onu da üstüne dökün. Soğuyunca, 1 bardak sütle çırpılarak hazırlanmış krem şantiyi üzerine yayın. İsterseniz üzerine Hindistan cevizi atabilirsiniz. Bir gece buzdolabında beklerse daha iyi olur.
Datça'nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor.
Hanım göbeği, kadın göbeği veya kadıboğan da denen bu tatlı Türk mutfağında şerbetli bir hamur tatlısıdır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de adı geçer. Muhtemelen esprili Osmanlı aşçıları tarafından adı böyle konmuştu.
Figürlerin sırası beyaz için soldan sağa, (siyah için ters yönde) şöyledir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil, at ve kaledir.
Satranç oyununda her oyuncu oyuna şahın yanında konumlandırılmış bir vezirle başlar. Oyunun başlangıcında beyaz vezir beyaz karede siyah vezir ise siyah karede bulunur. Vezirin başlangıç konumu beyaz taşlarla oynayan oyuncu d1, siyah taşlarla oynayan oyuncu için d8 karesidir.
Mahsun Kırmızıgül'ün yazıp yönettiği Vezir Parmağı filminin 5 haftalık seyirci sayısı belli oldu. Buna göre, filmi vizyonda olduğu süre içinde 663 bin 622 kişi izlerken, toplam 7 milyon 811 bin 712 lira gişe hasılatı elde etti.
Startv.com.tr – Star TV Resmi İnternet Sitesi.
Mucize filmi çekimleri İzmir (Foça), Uşak ve Kars (Kağızman)'a bağlı bir köyde gerçekleştirilmiştir.
Gelin tatlısının muhallebisi için, derin bir tencere içine 1 litre süt, 1 su bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı dolusu un ve 2 buçuk yemek kaşığı nişasta ekleyip, iyice çırpın. Ocak üzerine alıp, sürekli karıştırarak, koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Pişen muhallebiyi daha sonra ocaktan alıp, ılımaya bırakın.
Kabakları geniş bir tencereye alın ve üzerine şekeri ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve en az 3 saat ya da 1 gece tezgahta bekletin. Bekleme süresi sonrasında suyunu salan kabakları ocağa alın. Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin.
Şık Bir İkram: Ballı Bayram Şerbetleri
Bal, su ve toz tarçın karıştırılarak yapılan tarçınlı bal şerbeti Osmanlı döneminde saraylarda en çok tüketilen şerbetler arasında yer alıyor. Şerbeti 6 bardak suya, 4 çorba kaşığı ham bal ve 3 tatlı kaşığı toz tarçını katıp iyice karıştırarak elde edebilirsiniz.
Parmak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır? 1 çay bardağı irmik ile 1 çay bardağı yoğurt, şekeri sonra kabartma tozunu ve unu iyice yoğur. sonra elinle şekil ver, hindistan cevizine batir ve borcama diz ve pişir. Piştikten sonra şerbetini dök.
Avuçlarınızın içini yağlayıp parmak şekli verin. Soğuk yağın içine atıp çok harlı olmayan ateşte kızartın. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyu ilave edip biraz daha kaynatın Soğumaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri