Akıllı Vida Çeşitleri Akıllı vidaların 2 farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar havşa başlı ve lokma başlı vidalardır. Havşa başlı vidalar alçıpan ve beton alanlarda kullanılmaktadır. Lokma başlı akıllı vidalar ise sandviç panel, çatı, cephe panelleri ve metal montajı için tercih edilmektedir.
Trapez Vidalar: Hareket vidaları olarak kullanılır. Kare Vidalar: Kuvvet iletmek için tercih edilirler. Testere Vidalar: Tek yönlü eğri olduğundan tek yönlü kuvvetlerin uygulandığı alanlarda tercih edilmektedir. Yuvarlak Vidalar: Kum, toz, toprak gibi nemli alanlarda tercih edilmektedir.
ABD, İngiltere ve Kanada gibi Anglo-Sakson ülkelerinde yaygın olarak kullanılırlar. Sanayi tarihinde standartlaştırılmış ilk vida türüdür. Whitworth normal diş, ince diş ve boru diş olarak üç tipe ayrılır. Diş açıları metrik vidalara göre farklı olarak 55°dir.
İlgili 40 soru bulundu
Pimapen kapı ve pencereleri sabitlemede kullanılan torx başlı vidadır.
Kare vidalar, diş profili açısından kare şeklinde üretilir ve hareket vidası olarak takım tezgahındaki ana millerinde kullanılır. Bunun yanı sıra preslerde ve benzeri alanlarda kuvvet iletimi için kullanılan vida çeşididir.
Metrik Vida Kullanım Alanları
Makine montajı, otomotiv montajı ve mobilya montajı gibi uygulama alanlarında en çok tercih edilen vida türüdür. Manuel veya elektrikli bir tornavida kullanarak önceden delinmiş bir deliğe veya somuna delerek veya çakarak metrik vidayı kullanabilirsiniz.
Alçı levhaların galvanizli profillere vidalanmasıyla oluşturulan Bölme Duvar, Giydirme Duvar ve Asma Tavan yapımında kullanılır. 0,70 mm'den kalın galvanizli profilleri sabitlemede kullanılır. Karbon çeliğinden yapılmıştır.
Saplama cıvatalar her iki ucundan itibaren diş açılmış sapsız ve başsız vidadır. Yoğun olarak söküp takılan bağlantı elemanlarında kullanılmaktadır. Ana parça gövdesine sabit kalacak şekilde kuvvetlice yerleştirilir. Ardından bağlanacak olan parçaya takılmasıyla, somunlarla iyice sıkılır.
Trifon vida nedir? Altı köşe başlı yani cıvata başlı vida çeşidi olan trifon vida, kalın gövdesi ve iri dişleri olan özel bir ağaç vidası türüdür. İri dişli özel ağaç vidasıdır. Genellikle altıgen başlı yani cıvatalı olur ve anahtarla sıkılır.
Buldeks vida adı verilen vida çeşidi hem dübel hem de dübelsiz montaja uygundur.
Üçgen Vida Profili: Bağlantılarda kullanılan vidalardır. Metrik, Whitworth, vb. Trapez ve Testere Profilli Vidalar: Hareket vidası olarak kullanılırlar.
Alçıpan ve osb uygulamalarında kullanılan sık dişli alçıpan vidası. PH2 bits ucu ile kullanılır.
Dünyanın ilk bağlama elemanları diş standardıdır. Adını yaratıcısı olan Joseph Whitworth adlı mühendis ve girişimciden alır. Joseph Whitworth, civata-somun gibi bağlantı elemanlarının dişlerinin çekilmesinde bir standarda ihtiyaç olduğunu görmüş, ve daha sonra kendi adıyla anılan Withworth standardını oluşturmuştur.
Sac vidaları malzemeye diş açma özelliğine sahip vidalardır. Ahşap, metal ve tuğla dahil her tür malzeme için kullanılır. Bu vidalar metali delemez ve kurulumdan önce bir pilot deliğin delinmesini gerektirir.
Alçıpan vidası , alçıpanı metallerle ve ahşaplarla birleştirmek için kullanılan bir vida bağlantı elemanıdır. Alçıpan vidaları paslamayı önlemek için siyah fosfat ile kaplıdır. Birçok yerde kullanımı mevcut olan vidalar, kullanıldığı yere göre farklı alternatifler bünyesinde bulundururlar.
Alçı levhaların galvanizli profillere vidalanmasıyla oluşturulan Bölme Duvar, Giydirme Duvar ve Asma Tavan yapımında kullanılır. 0,50-0,70 mm kalınlıklardaki galvanizli profilleri sabitlemede kullanılır.
İnce diş vidalar esas olarak hidrolik sistemlerin metrik boru bağlantılarında, mekanik transmisyon parçalarında, yetersiz mukavemete sahip ince duvarlı parçalarda, boşlukla sınırlı iç parçalarında ve yüksek kendinden kilitleme gereksinimleri olan şaftlarda kullanılır.
Sol diş vida, mekanik sistemlerde kullanılan önemli bir bileşendir. İki parçayı bir arada tutmak veya bir yüzeyi sabitlemek için tasarlanmıştır. Genellikle vida şeklinde olan bu parça, somun yardımıyla birleştirilen iki parçayı birbirine sıkıca bağlamak için kullanılır.
Kendinden ters dönüşlü vida dişleri, vinç üzerindeki ağır kabloları makaraya sarmak için kıyısal sanayi alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Makaralama cihazları bir flanşdan bir flanşa düzgün bir şekilde kablolara rehberlik eder.
Ağaç vidasının çeşitlerini düz başlı sunta vidası, altı köşeli başı olan ağaç vidası, geniş kafalı ağaç vidası, silindir başlı sunta vidası, mobilya montaj vidası, piton vida olarak özetleyebiliriz. Ağaç vidası, odun parçalarını birleştirmek için kullanılan vidadır.
Kabin vidası Kitaplık, tv ünitesi, sehpa, banyo dolabı, çok amaçlı dolap vb. ürünlerde kullanılır Modül ve kabin tipi mobilyaları oluşturan parçaları birbirine bağlamaya yarar daha çok birleştirmelerde tercih edilir.
Yıldız havşa baş vidalar, bağlantısında kullanılan ürünlerin herhangi bir çıkıntı bırakmayan ve ürüne tam oturan vidalardır. Mobilya, beyaz eşya gibi dış yüzeyinde herhangi bir iz bırakılmak istenmeyen sektörlerde yoğun bir şekilde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri