bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Somun sökme işlemini gerçekleştirmek için önce somun ne tarafa doğru açılır sorusunun cevabını bilmelisiniz. Somunlar ve vidalar genel olarak sağa doğru veya saat yönünde açılmalıdır. Bu, somunların sıkıştırılıp gevşetilmesi esnasında kullanılan bir yöntemdir.
İşte size basit bir ipucu: “Sağ tarafta aç, sol tarafta kapat.” Eğer bir saat düşünürseniz, saat yönünde saat ibresi hareket eder. Aynı prensip vidalar için de geçerlidir. Yani, bir vida açmak için saat yönünde döndürülür.
El sıkmak için her zaman sağ el uzatılır; el dolu ise sol el uzatılabilir; bu da ancak sağ eldekileri sol ele çabucak geçiremeyecek olursanız uygundur; yalnız bunu yaparken bağışlanmanızı dilemelisiniz. Tokalaşırken muhatabın eli, iki ile beş saniye arasında tutulur ve birden değil, yavaşça bırakılır.
Dönüş yönü olarak vidalar; Sağ ve sol helisli vidalar olarak ikiye ayrılır. Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer.
İlgili 36 soru bulundu
Somun hangi yöne açılır? Sökülüp takılan alet ya da parçalar sağ el kuralına göre imal edilmektedir. Bu nedenle somunda sağa döndürülerek takılır, sola döndürülerek açılır.
- Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
Su vanaları sol tarafa çevirilerek açılmakta sağ tarafa çevirdiğinizde ise kapanmaktadır. Ayrıca periyodik kontrol amaçlı ve ileride herhangi bir tesisat ve su baskını sorunu yaşamamak için vanalarınızı ayda bir kaç kez kontrol ederek çalışıp çalışmadığını doğrulayınız.
Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır. Şibel vana olarak bilinen vanalar, hiç açılıp kapatılmadığı için bazen suyu tamamen kesmez. Su böyle damla şeklinde akmaya devam eder.
Vidaya Delik Açma
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Civata Nasıl Sıkılır: Adım Adım
İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
Diş tarağıyla bir vida adımının doğruluğunun kontrol edilmesi en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Tornada üçgen vida açarken adım ayarının doğruluğu, Şekil 1.10'de görülen diş tarağı ile kontrol edilir. Diş tarağı, metrik vidalarda adıma ve inç vidalarda parmaktaki diş sayına göre bulunur.
Bugün tüm civata bağlantıların% 90'ından fazlası dönme momenti kullanılarak geriliyor. Şimdiye kadar en çok kullanılan yöntem tork kontrollü sıkmadır. Ek olarak, tork açısı kontrollü ve akma sınırı kontrollü sıkma işlemi giderek daha da artmaktadır.
Sarılma yönüne göre helis, sağ veya sol vida adını alır. Sağa doğru yükselen helisler sağ vidayı; sola doğru yükselen helisler de sol vidayı meydana getirir (Şekil 1.1). ➢ Adım: Birbiri ardı sıra gelen, iki dişin tepesi arasındaki uzaklıktır. Vidanın somun içinde bir defa dönmesiyle aldığı yolun uzunluğuna adım denir.
h=Hatve (adım): Cıvatanın tam bir tur dönüşüne karşılık gelen eksenel yöndeki ilerlemesidir.
Sıcak su borusu, soğuk su borusunun üst tarafından geçecek şekilde döşenmelidir. Sıcak su ağızlar, daima solda olacak şekilde bırakılmalıdır.
Diğer yandan su vanası hangi yöne kapanır yazmışsınız, su vanaları sağ tarafa çevirilerek kapatılmaktadır(saat yönüne doğru çevirilecek kapatılır), ters yöne çevirerek de tekrar açabilirsiniz.
Sıhhi Tesisatçılık Yasası, şimdilerde muslukların “suyun dağıtım sistemiyle bağlantılı olmasını ve böylece sıcak suyun, tesisatın sol tarafıyla uyum sağlamasını” öngörüyor.
Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
Somun genelde bir cıvata yardımıyla birden fazla malzemeyi bir arada tutmak veya sıkıştırmak için kullanılır. Cıvata üzerinde somunu saat yönünde döndürürseniz sıkıştırmış olursunuz, saat yönünün tersine çevirirseniz de gevşetmiş olursunuz.
Yunanistan Süper Lig ekiplerinden AEK, Beşiktaş ile sözleşmesi sona eren Hırvat defans oyuncusu Domagoj Vida'yı kadrosuna kattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri