VİOP, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Borsa İstanbul bünyesinde alım satımının gerçekleştirildiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın kısa adıdır. VİOP'ta işlem gören enstrümanlar genellikle hisse senetleri, endeksler, emtialar, dövizler gibi finansal ürünlerdir.
VİOP; Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın kısaltılmış halidir. VİOP'ta türev araçların alım ve satım işlemleri yapılırken, bu işlemler aracı kurumlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. VİOP'ta işlemler, belirli seans saatleri arasında gerçekleştirilmektedir.
VİOP Örneği
Bir örnekle açıklamak gerekirse, VİOP'ta işlem yapmak isteyen bir yatırımcı, aracı kurumla anlaşma yaparak bir hesap açtıktan sonra işlem platformuna girer. Daha sonra platformda bulunan fiyatları inceleyerek, EUR/USD paritesinde alım yönünde bir pozisyon açmayı düşünür.
VİOP, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası kelimelerinin kısaltmalarından oluşmaktadır. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, vadeli işlem sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik ortamda alım ve satımının yapıldığı kaldıraçlı türev ve vadeli piyasaların kısa adıdır.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
VİOP, Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır.
VİOP'ta işlem gören enstrümanlar genellikle hisse senetleri, endeksler, emtialar, dövizler gibi finansal ürünlerdir. Vadeli işlem sözleşmeleri, belirli bir varlığın (örneğin hisse senedi, döviz, emtia) ileri bir tarihte, önceden belirlenmiş bir fiyat üzerinden alım veya satımını sağlar.
Kaldıraçlı İşlemlerin Avantajları
Alnus Yatırım'da Kaldıraçlı VİOP İşlemi yapmak çok kolay. Depozit olarak düşük miktarlarla yüksek pozisyonlar alınmasını sağlayarak yatırımdan en yüksek kârın elde edilmesini kolaylaştıran bir araçtır. Gerçekleştirdiğiniz yatırıma oranla çok daha yüksek değerlerde dönüş alırsınız.
VİOP artarsa borsa ne olur? VİOP endeks kontratlarının artış göstermesi de, tıpkı düşüşlerde olduğu gibi borsa için öncü bir gösterge olabilir ve borsa yükselebilir.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Örneğin bir sözleşmede on adet uzun pozisyonunuz varsa, aynı sözleşmenin aynı vadesinde 10 adet ya da daha az sözleşme satarsanız yaptığınız satım işlemi “ters işlem” veya “pozisyon kapatma işlemi”dir.
1 adet Bist 30 Endeks sözleşmesi için gerekli başlangıç teminatı 1120 TL'dir.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul bünyesinde hizmet veren, sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik ortamda alınıp satılabildiği, kaldıraçlı bir piyasadır.
VİOP Nereden Takip Edilir? VİOP ürünlerini tercih ettiğiniz aracı kurumların sanal şubeleri ve mobil uygulamaları üzerinden takip edebilirsiniz. Ata Yatırım'ın yenilenen sanal şubesi ve gelişmiş altyapıya sahip mobil uygulaması ile VİOP ürünlerini takip edebilir, işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
VİOP Kaldıraç oranı = Pozisyon Büyüklüğü / Teminat
Örneğin, VİOP BIST 30 endeks kontratında 1:10 kaldıraç kullanmak mümkündür. Bu durumda 10.000 TL teminatla 100.000 TL değerinde pozisyon alınabilir. Eğer endeks %10 artarsa, yatırımcının karı 10.000 TL olur.
Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP piyasasında; Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinde hafta içi 5 gün boyunca 09.30-18.10 saatleri arasında işlemler gerçekleştirilmektedir.
VİOP'ta XU030 kodu ile işlem görmekte olan BİST30 Endeksi, BİST'te yoğunlukla işlem gören pay senetlerinin belli bir formülle 30 tanesinin değerini ifade eden finansal araçtır. Borsanın genel görünümü ifade etmesi açısından ekonomiye ilişkin hedge ve spekülasyon imkanları sunan önemli bir yatırım aracıdır.
VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımının gerçekleştiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'dır. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. emir iletimine aracılık yetkisi kapsamında Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile VİOP işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
2 Ağustos 2013'te son işlem gününü yaşayan borsa, 5 Ağustos 2013'te Borsa İstanbul bünyesine katılıp "Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası" (VİOP) adını aldı.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri