Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yöntemleri yazılanlara yön verme, sunma kısacası bir ifade etme biçimidir. Açıklama, tartışma, öyküleme ve betimleme olmak üzere düşünceyi geliştirme yöntemleri 4'e ayrılmaktadır.
ANLATIMIN ÖGELERİ Anlatımda; ses, dil, söz varlığı ve düşünsel etkinlik kullanılır. Bunlara anlatımın ögeleri denir.
Anlatım biçimleri sayesinde yazar duygu ve düşüncelerini ve olayları anlatırken farklı yöntemlere başvurur. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere 4 başlıkta incelenen anlatım biçimleri anlamı kuvvetlendirir. Betimleme sözcüklerle resim yapma sanatı olarak adlandırılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Anlatımda kimi zaman konuşma dili, kimi zaman şiir dili kullanılır. Her ikisi için de iki anlatım biçimi vardır: Dolaylı anlatım, dolaysız anlatım.
Üçüncü kişili anlatım
Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır. Bazen de geniş zaman eki kullanıldığı görülür. Komşusu Nasreddin Hoca'nın yanına gitmiş ve eşeğini ödünç istemiş.
Paragrafta biçem yazarın kendine özgü anlatım biçimidir. Paragrafta biçem sade olduğu gibi süslüde olabilmektedir.
Betimleme, diğer adıyla tasvir; bir varlığın, olayın, düşüncenin, karakterin vb. gözümüzün önünde canlandırılmasını sağlamak için detaylı bir şekilde anlatılmasıdır.
Düşünceyi geliştirme yolları, parçada anlatılanları daha anlaşılır hale getirmek, okuyucuyu etkilemek, onun ilgisini çekmek gibi amaçlarla kullanılır.
Metnin okur tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlayan düşünceyi geliştirmeye yolları 6 ana grupta toplanır. Bunlar sırasıyla örneklendirme, sayısal verilerden yararlanma, karşılaştırma, benzetme, tanık gösterme ve tanımlamadır.
Bir plan ve program dâhilinde hazırlanan sözlü anlatım türlerine; konferans, nutuk/söylev, açık oturum, panel, münazara, tartışma, seminer, kongre, sempozyum, açılış konuşması, forum, telekonferans örnek verilebilir. Sözlü anlatım türleri, tartışma temelli ve bilgi verici nitelikte ortaya çıkabilmektedir.
Yazılı anlatım düşünce ve olay yazıları olmak üzere ikiye ayrılır.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Birinci şahıs anlatıcı, bir öykünün bir kişi tarafından, kendi adına ve kendisi hakkında konuşarak anlatıldığı anlatım türüdür. Anlatıcı karakterlerden biridir. Birinci şahıs anlatıcı tekil veya çoğul olabilir, eserdeki belli bir bakış açısını temsil eder.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Düşünceyi geliştirme yollarında bir tanesi olan tanık gösterme; sahip olunan bir düşünceyi savunmak ve o düşünceyi diğer insanlara kabul ettirebilmek için, aynı görüşü paylaşan ve fikirlerine itibar edilen bir başka kişiden alıntı yapılması olarak tanımlanmaktadır.
Bir kavram veya varlığın ne olduğunun açıklanmasına tanımlama denir. Genelde açıklayıcı ve tartışmacı anlatım tekniklerinde tanımlamadan yararlanılır. Tanım, “Bu nedir?” sorusuna cevap verir.
Tanık Gösterme: Yazarın, metinde savunduğu düşünceyi doğrulamak amacıyla tanınanya da görüşlerine önem verilen kişilerin metinde sözlerine yer vermeye denir. Genellikle önemli kişilerin sözleri alıntı yapılarak kişiler tanık gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri