Pozisyon büyüklüğü nedir? Pozisyon büyüklüğü VİOP'ta yatırım yapılan sözleşmenin büyüklüğüdür. Her kontrat için ayrı pozisyon büyüklüğü ayrı ayrı hesaplanmaktadır.
Sözleşme Büyüklüğü 1.000 ABD Doları. Fiyat Kotasyonu ve Minimum Fiyat Adımı 1 ABD Doları'nın Türk Lirası cinsinden değeri virgülden sonra dört basamak halinde kote edilir (Örnek: 2,2390; 2,2391; 2,2392 gibi).
Açık pozisyon sayısı, piyasadaki uzun veya kısa pozisyon sayısının ayrı ayrı toplamlarına eşittir. (toplam uzun pozisyon sayısı veya toplam kısa pozisyon sayısı). Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde uzun veya kısa pozisyon tutan yatırımcı, açık pozisyondadır.
Uzun Pozisyon: Uzun pozisyon, sözleşmelerin alınmasını ifade eder. Fiyatların yükselmesini öngörüyorsanız uzun pozisyon almanız gerekmektedir.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
İlgili 16 soru bulundu
Long position; yatırımcının herhangi finansal bir aracın, menkul kıymetin ya da malın ilerleyen tarihlerde değerinin artacağını düşünerek bunları satın almasıdır. Yatırımcının satın aldığı finansal enstrüman ya da malın değeri artarsa kâr elde edilir. Söz konusu durumun tersine konumlanmak da bir piyasa stratejisidir.
VİOP Kaldıraç oranı = Pozisyon Büyüklüğü / Teminat
Örneğin, VİOP BIST 30 endeks kontratında 1:10 kaldıraç kullanmak mümkündür. Bu durumda 10.000 TL teminatla 100.000 TL değerinde pozisyon alınabilir. Eğer endeks %10 artarsa, yatırımcının karı 10.000 TL olur.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası olarak bilinen VİOP, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi birtakım türev araçların Borsa İstanbul bünyesinde kaldıraçlı olarak elektronik ortamda kaldıraçlı olarak alınıp satıldığı piyasadır.
Kısa pozisyon, ya da 'shorting', fiyatların düşmesini bekleyen bazı yatırımcıların kullandığı bir stratejidir ve düşüş eğilimlidir. Kısa bir pozisyona giren bir yatırımcı, bir varlığı ileri bir tarihte daha ucuza geri alma beklentisiyle--sahip olmadan--başka bir partiye satar.
Bu işlem borsada, "short açmak" olarak da bilinir. Short pozisyon açmak için öncelikle düşüş beklentisi bulunan bir finansal varlık seçilir. Ardından, aracı bir kurum veya broker ile anlaşma sağlanarak bu varlık ödünç alınır. Ödünç alınan varlık hemen piyasada satılır.
Eğer pozisyon zararda ise zarar tutarı kadar çekilebilir teminat tutarından düşülür, gün içi oluşan karlar ise ertesi gün çekilebilir. VİOP'ta ters işlemle pozisyon kapatmak ne demektir? VİOP'ta yatırımcı vade sonunu beklemeden uzun (alış) pozisyonunu satış; kısa (satış) pozisyonunu ise alış yaparak kapatabilir.
Standart olmayan sözleşmeleri ayırt etmemizi sağlayan nokta ise, sonuna N1 kodu eklenmesidir. Bu durumda eski kontrattaki pozisyonlar yeni kontrata aktarılacaktır. N1 kodlu bir kontrat gördüğümüzde, bilmemiz gereken; o kontratta bir öz sermaye durumu gerçekleşmiş olmasıdır.
Kaldıraç oranı , VİOP' ta üründen ürüne farklılık göstermekle birlikte, genellikle 10-20 arasındadır.
İlgili yatırım aracı Borsa İstanbul'da USDTRY işlem kodu ile VİOP'ta işlem görmektedir. Bir sözleşmenin değeri 1.000 USD'dir.
VİOP hesaplarında limit 1 Mio TL olarak tanımlanır. Tanımlanan pozisyon limiti, Yatırım Şubelerimiz ile görüşülüp gerekli koşulların sağlanması halinde arttırılabilmektedir. TAKASBANK nezdinde yatırımcı bazında sicil bazlı limitleme uygulaması bulunmaktadır.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20'sidir.
Bir yatırımcının değer artışı beklentisiyle finansal bir varlığı portföyüne katmasına 'uzun (long) pozisyon' denir. Yatırımcılar arasında long açmak olarakta adlandırılır. Kısa (short) pozisyonun tam tersidir. Uzun (long) pozisyon açtığınız zaman söz konusu olan varlığa tamamen sahip olmuş, yani satın almış olursunuz.
Altın, hisse senedi, bono, döviz gibi varlıkların karşılığı olmadığında finansal durumlarda değişiklik gözlenir. Bu finansal durumun belirlenmesinde bu terim kullanılır. Menkul kıymetler gibi tüm finansal varlıkların aynı cinsten karşılıkları olmadığında açık pozisyon ortaya çıkar.
Bölünme veya Ters Bölünme Durumu
Yani, 2-1 bölünme olduğunda her bir hisseniz için 50% değerinde iki hisseniz olur. 3-2 bölünme olduğunda 2 adet hisseniz 66% fiyatlama ile 3 adet olur. Ters bölünme ise bu durumun tam tersidir.
Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz. Eğer yatırımcılar vade sonuna kadar beklerse VİOP'ta vade sonunda açık kalan pozisyonlar uzlaşma fiyatı üzerinden otomatik olarak kapatılır.
VİOP Örneği
Bir örnekle açıklamak gerekirse, VİOP'ta işlem yapmak isteyen bir yatırımcı, aracı kurumla anlaşma yaparak bir hesap açtıktan sonra işlem platformuna girer. Daha sonra platformda bulunan fiyatları inceleyerek, EUR/USD paritesinde alım yönünde bir pozisyon açmayı düşünür.
VİOP'ta XU030 kodu ile işlem görmekte olan BİST30 Endeksi, BİST'te yoğunlukla işlem gören pay senetlerinin belli bir formülle 30 tanesinin değerini ifade eden finansal araçtır. Borsanın genel görünümü ifade etmesi açısından ekonomiye ilişkin hedge ve spekülasyon imkanları sunan önemli bir yatırım aracıdır.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
Binance Kaldıraçlı İşlemler nedir? Binance borsasında 100x kaldıraç ile işlem açan bir kullanıcı, işleme girdiği kripto para biriminde hesap bakiyesinin 100 katı ile işlem yapmaktadır. Bu işlem sırasında kar, zarar ve borsaya ödenen komisyon da kaldıraç oranının büyüklüğünce ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri