Kaldıraç, düşük teminatlarla yüksek hacimli pozisyon açabilmemizi sağlar. Kaldıraç Oranı, Pozisyon tutarının (hacmin) teminat tutarına bölünmesiyle hesaplanır. Örnekle ifade etmek gerekirse; USDTRY sözleşmesinde 31.10.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak başlangıç teminatı 190TL olarak belirlenmiştir.
1 adet Bist 30 Endeks sözleşmesi için gerekli başlangıç teminatı 1120 TL'dir. 5 adet BIST 30 sözleşmesinde alım yapan yatırımcı 1120 x 5= 5600 TL başlangıç teminatı yatırmalıdır. Yatırılan 5600 TL karşılığında 1000 TL kar elde edilmiştir. 1 adet Dolar sözleşmesi için gerekli teminat 190 TL'dir.
VİOP'ta bulunması gereken teminat (başlangıç teminatı) nedir? Bulunması Gereken Teminat: Hesaptaki son açık pozisyon ve son SPAN parametre dosyası verilerine göre hesaplanan tutardır.
İlgili yatırım aracı Borsa İstanbul'da USDTRY işlem kodu ile VİOP'ta işlem görmektedir. Bir sözleşmenin değeri 1.000 USD'dir.
VİOP'ta işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin fiyatlarının belirlenmesinde dayanak varlık fiyatı, vade, faiz oranı, temettü getirisi gibi unsurlar üzerinden fiyatlama yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20'sidir.
VİOP Teminat Oranları Değişikliği: Güncel Veriler
Finansal varlıklarını çeşitlendirmek isteyen yatırımcıların ortak noktası olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsa'sına dair tüm güncel verileri Info Yatırım'da bulabilirsiniz.
Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa (veya aracı kurum) tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce (genellikle otomatik olarak) kapatılıyor.
Teminat tamamlama yükümlülüğünün T+1 günü 14:00'e kadar yerine getirilmesi gerekmekte olup yerine getirilmemesi durumunda herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın hesap temerrüde düşmüş sayılır.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
Toplam teminatı, bulunması gereken teminat seviyesinin altına düşen hesaplar için Takasbank tarafından yapılan çağrıya “teminat tamamlama çağrısı” denir. Teminat tamamlama yükümlülüğü T+1 Günü 14:00'e kadar yerine getirilmelidir.
Teminat, kişilerin herhangi bir kaza, doğal afet veya olumsuz diğer durumlar ile karşılaşmaları sonucunda meydana gelen kayıpların giderilmesini sağlayan güvence ve bedellerdir.
Teminat tutarı, VİOP'ta işlem yapabilmek için Takasbank'ta açılan hesabınıza yatırmanız gereken tutarı ifade eder. Bu tutar işlem yapmak istediğiniz enstrümanın ve pozisyonun büyüklüğüne, piyasa volatilitesine, kaldıraç oranına ve aracı kurumun politikalarına bağlı olarak değişebilir.
Akşam seansında işlem gören sözleşmelerin baz fiyatı, normal seans sonunda hesaplanan uzlaşma fiyatıdır. Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın normal seansta ±%15, akşam seansında ±%3'üdür.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
Vadeye kadar geçen süre içerisinde, VİOP'ta aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak ya da almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılarak da kar edilebilir. Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
Teminat tamamlama çağrısı, toplam teminatı bulunması gereken teminat seviyesinin altına düşen hesaplar için Takasbank tarafından yapılıyor. Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa veya aracı kurum tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce genellikle otomatik olarak kapatılıyor.
Hisse vadeli fiyatı 50 TL'ye yükseldiği taktirde 10000 lot hisse üzerinden 100.000 TL kazanç elde edilir. VİOP piyasasında bu işlemde de görüldüğü gibi ASELS pay vadeli örneğindeki gibi aslında 40 TL'den 50 TL'ye %25 pay vadeli yükselişinden 150.000 TL'lik pozisyon ile 100.000 TL (%66) kar elde edilmiş olur.
Standart olmayan sözleşmeleri ayırt etmemizi sağlayan nokta ise, sonuna N1 kodu eklenmesidir. Bu durumda eski kontrattaki pozisyonlar yeni kontrata aktarılacaktır. N1 kodlu bir kontrat gördüğümüzde, bilmemiz gereken; o kontratta bir öz sermaye durumu gerçekleşmiş olmasıdır.
VİOP' ta işlem yapan yatırımcıların kaldıraç etkisi yardımıyla küçük miktarda yatırımla büyük miktarlı pozisyon alabileceğini ifade etmiştik. Kaldıraç, düşük teminatlarla yüksek hacimli pozisyon açabilmemizi sağlar. Kaldıraç Oranı, Pozisyon tutarının (hacmin) teminat tutarına bölünmesiyle hesaplanır.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri