Türkiye'de denizcilerin motoru çalıştırıp denize açılmak için dümeni ilk kırdıklarında kullandıkları bir tabir olan “vira vira” genellikle kazasız belasız bir seyir için söylenir. Eğer sizler de bu yaz dümeninizi denizlere kırmayı düşünüyorsanız şimdiden vira vira!
Türkler'in Anadolu'ya gelişi ve denizcilikle ilgilenmeye başlamalarıyla birlikte "Demir Al" anlamına gelen "Vira" kelimesine Arapça "Allah'ın İsmiyle" anlamına gelen "Bismillah" tamlaması da eklenmiştir. Böylelikle özellikle Türk denizciler her denize açıldıklarında "Vira Bismillah" diyerek sefere başlarlar...
VİRA ! 'Yukarı' anlamına gelen bir denizcilik terimidir. Durmadan, aralıksız, sürekli anlamlarını da taşır.
[1] (halk ağzı) "Haydi Bismillah" anlamında balıkçılar arasında kullanılan deyim.
Vira bismillah ifadesi hem Rumca hem de Arapça birleşimine sahip bir komut tamlaması olarak bilinmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Heyamola, özellikle modern çağ öncesinde denizcilerin sefer sırasında eğlence ve moral için söyledikleri şarkılara verilen addır.
Türkiye'de denizcilerin motoru çalıştırıp denize açılmak için dümeni ilk kırdıklarında kullandıkları bir tabir olan “vira vira” genellikle kazasız belasız bir seyir için söylenir. Eğer sizler de bu yaz dümeninizi denizlere kırmayı düşünüyorsanız şimdiden vira vira!
“Vira Bismillah” denizcilikte sık kullanılan bir tabir olup demir almaya denir. İşe başlamanın diğer bir söyleniş biçimi olan bu deyim yola koyulma manasında kullanılır. Balıkçılar da sezona başlarken “Vira Bismillah” demeyi unutmazlar.
Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir. Bir işe başlarken Besmele çekmek kişide kulluk bilinci oluşturur. Müslüman olan bir kulun besmele çekmesi yaptığı işin sadece Allah rızası için yaptığını belirtir. Aynı zamanda besmele içerisinde Allah'ın 99 isminden iki tanesi olan Rahim ve Rahman isimlerini bulundurmasıdır.
"Bismi llâhi r-rahmâni r-rahîym" sözünün kısaltılmış şekli. Hayırlı ve helâl bir işe başlarken, Allah Teâlâ nın adını anmak ve bu adla işe başlamak anlamına gelir.
guri moxtimeri / moyoneri [içi gelmiş] kızgın, sinirli. + “Haǯi yani muşişe mot ulur. Guri moxtimeri ren.” “Şimdi yanına gitme.
Lazca'da kadın, oxorca demek. Oxorca kelimesi, oxori “ev” ve ca “ağaç”ın birleşmesinden oluşuyor ve “evin ağacı, evin direği” anlamına geliyor.
kotori (Laz.): S*çmak. (kuçuk): Küçük. kukma (Hemşin): Gügüm.
Genellikle Türkçe olarak "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla" şeklinde tercüme edilir. Güncel hayatta sıklıkla bazen de Bismillah (Allah'ın adıyla) şeklinde kısaltma olarak kullanılır. İslami inanışta Rahmân ve Rahim Allah'ın Esma-ül hüsnadan sayılan iki adıdır.
Allah'a hamd olsun. Sonuç olarak yemekten önce besmele çekmenin en doğru şekli “bismillah” demektir. Ancak “Bismillahirrahmanirrahim” derse alimlerin çoğuna göre bir sakınca yoktur. En iyisini Allah bilir.
Peygamber'in emriyle “bismillâh / بسم الله ” şeklinde yazılıp söylenmiş ve bu şekil besmelenin en kısa ifadesi olarak günümüze kadar ulaşan geniş bir kullanıma sahip olmuştur (bk. Wensinck, el-Muʿcem, “ism” md.).
Besmeleyi, kişi yatmadan abdestli olarak 21 kere okursa, o gece; şeytan, cin, insan şerrinden, yangından, zelzeleden ve eceli gelmemişse ani ölümden emin bir şekilde uyur. Gece boyunca güven içinde olur.
- Bir kimse Besmele-i şerifi bir kaptaki suya 786 defa “Bismillahirrahmanirrahim.” diyerek okur da anlayışı kıt ve zekası kıt olan kişiye 7 gün boyunca güneş doğarken bu sudan içer veya içirilirse, zekası kuvvetlenir ve her işittiğini ezberleyeme başlar.
Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
güney slav dillerinde (arnavutça, sırpça, makedonca,... vb.), yunancada ve türkçenin trakya ağzında kullanılan hayret, kızgınlık,... vb. duyguları yansıtan ünlem ifadesi.
Bismillahirrahmanirrahîm." olarak yazılıyor. Kişiler Türkçe'nin yanı sıra Arapça yazılışını da merak ediyor. Euzu besmele Arapça olarak "بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم" şeklinde yazılıyor. Hem Türkçe hem de Arapça olarak aynı anlama sahiptir.
Genellikle Bismillah şeklinde kısaltıldığı da görülmektedir. Bismillah anlamı ise Allah'ın adıyla demektir. Müslümanların herhangi bir işe başlarken ilk önce besmele çekmesi gerekmektedir. Bir Müslümanın işe başlamadan önce besmele çekmesi o işi Allah rızası ile yaptığı anlamına gelmektedir.
Vera ismi Arapça kökenli bir isim olup ülkemizde de pek çok ebeveyn tarafından değerlendirilmektedir. Vera güzel anlamı olan hayırlı bir isimdir. İsmin anlamı ise her şeyin zarar olan fazlasından uzak durmak ve haram olma şüphesi olan her durumdan kaçınmak manasına gelmektedir.
mayna ve vira vardır.vira yukarı,mayna ise aşağı anlamına gelir.
İtalyanca vira “çevir! (gemicilikte manivelayı çevirme emri)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca ve Geç Latince virare “çevirmek” fiilinden türetilmiştir. Bu fiil Latince vertere veya versare “dönmek, döndürmek” fiili ile eş kökenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri