Günümüzde ileri teknolojiyle birlikte kompozit dolgu malzemeleri daha dayanıklı ve sık tercih edilen malzemeler haline gelmişlerdir. Bu nedenle dişlerin dayanıklılığı veya işlevselliği açısından herhangi bir problem yoktur. Sadece çok şiddetli bir darbe durumunda bu dolgu malzemesi doğal diş gibi çatlar veya kırılır.
Yine de oldukça dayanıklı olan bu dolguların ömrü 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Diş sağlığını dikkat edilir ve dolgu dikkatli kullanılırsa 10 yıla kadar kullanılabilir. Dikkatsizce kullanır ve hijyenik olunmazsa 5 yıl sonra dolgunun değiştirilmesi gerekebilir.
Estetik dolgu tedavisinde kullanılan kompozit materyal son derece dayanıklı olduğundan estetik dolgu da sağlamlığıyla ön plandadır. Bununla birlikte dolgu yapılıp çürük diş sorunu giderildikten sonra ağız ve diş hijyeni kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Estetik Dolgu Düşer Mi? Eğer estetik dolgu işlemi hatasız bir şekilde yapıldıysa düşmesi mümkün olmaz. Çünkü işlem sırasında dolgu materyalinin dişe mükemmel bir şekilde tutunması sağlanıyor.
Dolgular genellikle yenilen sert yiyecekler nedeni ile düşmektedir. Ayrıca diş sıkma gibi durumlar dişte yer alan dolguların düşmesine sebebiyet verebilir. Diş dolgusu yaptıran bir kişi gerekilen ağız ve diş bakımını yerine getirmezse diş dolgusu kısa sürede düşebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yüze dolgu kaç günde oturur? Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Tek seansta biter ve ortalama 45-60 dakika aralığındadır. Tabi ki eğer diş sayısı fazla ise bu süre artabilir. Eğer ciddi bir dişeti problemi varsa ya da önden dişeti estetiği uygulanması gerekiyorsa 1 seans daha planlanıp bu dişeti sorunları önden halledilir.
Beyaz, estetik dolgular ise dişe yapıştıkları için dolgunun altında yeni çürük oluşturma riski daha düşüktür. Bununla beraber her dolgunun bir ömrü olduğu unutulmamalı ve tabi ki amalgam dolgular estetik olmamasına rağmen bu açıdan en uzun ömürlü dolgular olarak kabul edilmektedir.
Estetik dolgu kimlere uygulanmaz? Estetik dolgu uygulaması kullanılan etken maddeye alerji sorunu olan kişilere uygulanamaz, Sistemik hastalığı olanlar ve devamlı ilaç kullananların uygulama öncesi bu bilgilerini hekimlerine iletmeleri gerekir.
İlk 4 saat boyunca yüz üstü yatılmamalıdır. İlk 24 saat içinde yüz ovuşturulmamalı, yüze masaj yapılmamalı, kaş aldırılmamalı, saç boyanmamalı ve makyaj yapılmamalıdır. İlk 24 saat içerisinde yüzde kızarıklığa sebep olabileceği için, sıcak banyo ve duş yapılmamalı, yoğun güneşe maruz kalınmasından kaçınılmalıdır.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Estetik dolguların renk değişimine uğramaması için ağız hijyenine mutlaka önem vermeniz gerekir. Çünkü hijyeni sağlamadığınız zaman üretilmeye başlanacak organik asitler, dolgularda yumuşama ve renk değişimine sebep olacaktır.Bu nedenle Estetik Dolgu Renklenir Mi? Sorusuna en uygun cevap evet olabilir.
Amalgam dolgu içerisindeki cıva, zehir içermediği gibi diğer metal maddeler ile birleştirildiğinde kimyasal yapısı değişeceği için zararsız bir form hali alır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dişlerin fırçalanabilmesi için dolgunun genel sertliğe ulaşma süreci tamamlanmış olması gerekmektedir. Dolgunun genel sertliğe ulaşması 24 saatte olur.
Bir diş dolgusu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Diş hekimi öncelikle tedavinin uygulanacağı bölgeyi lokal anestezi enjekte edilmesi yoluyla uyuşturur. Anestezi ile dişin çevresindeki diş eti ve çene bölgesi de uyuşur. Uyuşukluk gerçekleştiğinde bir diş matkabı ile dişteki çürük temizlenir.
Doğru şekilde uygulanmış olan bir estetik dolgu düşmez. Dolgu malzemesinin dişe mükemmel bir şekilde tutunmasını sağlayacak işlemler yapıldığından dolgunun düşmesi de mümkün olmaz.
Dolgu tedavisi sonrasında dişlerde bir ağrı olabilir. Bu ağrı için diş hekiminin önereceği bir ağrı kesici kullanılabilir. Eğer ağrı hissi ağrı kesici ile geçmiyorsa dolgu ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda da hiç gecikmeden diş hekimi ile irtibar kurup tedaviyi yinelemek gerekebilir.
Kırılan ve çürüyen dişlerin eski formuna kavuşması için estetik diş hekimliği tedavi yöntemi olan dolgu uygulamalarından yararlanılabilir. Siyah dolguların yarattığı kötü görünümü ortadan kaldıran estetik dolgular: Dişlerde oluşan kalıcı renk bozukluklarının giderilmesi.
Dolgu ardından, uyuşukluk geçmeden hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Zira anestezi etkisi ile dudak ve yanak ısırması, diş kırılması görülebilir. İlk dönemde meydana gelen diş hassasiyetleri için de sıcak ve soğuk şeylerin yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir.
Dolgu yapılan bölge ile ceviz, fındık gibi sert kabuklu yemişler kırılmamalıdır. Fırçalama esnasında sert hareketlerden kaçınmak gerekir. Ayrıca dolgunun düşmemesi için bazı alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. Örneğin ağıza yabancı cisimler sokma, ısırma gibi davranışlar bırakılmalıdır.
Hastalar güzel bir gülüşe sahip olmak istediklerinde estetik dolgu işleminden yararlanabilirler. Diş çürükleri daha ciddi problemlere ve sıkıntılara neden olmayacak şekilde tedavi edilmelidir. Bu tedavi aralığında çürükler temizlendikten sonra kalan boşluk dolgu malzemeleri ile doldurulmalıdır.
Masaj her zaman dolgu sonrası istenmeyen durumların çözülmesinde yeterli olamamaktadır. Her dolgu eritilebilir mi? Hemen söylemek gerekir: Hayır!
11- Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir? Bir günde birden fazla dişe dolgu yapılabilir.
Burun dolgusunda elde edilen sonuç kalıcı olmamakla birlikte bir süre sonra görünüşün eski halini almaması için dolgu yenilenmektedir. Bu süre dolgu malzemesinin kalitesine, malzemelerin türüne, enjeksiyon tekniğine ve kişinin burun yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri