Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
Bir viraja yaklaşıldığında,yapılması gereken ilk hareket yavaşlamaktır. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaması gerekir. Viraja döneceğiniz sürate düşmek için öncesinde fren yapmak ve duruma göre vites düşürmek gerekir. Viraj hazırlık bölümünün yüzde yetmişi uygulama gerektirir.
Doğru viraj alımında ideal sürüş çizgisi “dıştan gir -içe kapan - tekrar dışa açıl" şeklinde olmalıdır. Bir virajı dıştan (yani sağa dönülen virajlarda yolun soluna yanaşarak, sola dönülen virajlardaysa yolun sağına yanaşarak) dönmek, esas alınan konudur.
Önemli bir nokta da, doğru vites seçimidir. Ve aracın hızı tam doğru noktada olmalıdır. Viraja girdiğinizde gaza basmazsınız. Doğru teknik budur.
İlgili 18 soru bulundu
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz.
Eğer virajdayken aniden gaza basarsanız ya da yüksek hızla viraja girerseniz, merkezkaç kuvvetinin ön lastikleri zorlaması sonucu arabanızın önden kayması gibi bir durum yaşayabilirsiniz.
Viraj için debriyaj veya frenle işin olmamalı. Devir çok yüksek girmemeye de özen göstermelisin. Şehir içinde ise 2. vites ideal. Yavaşlayıp 2. vitese alırsın yine debriyajsız dönersin.
Viraj alımında genellikle yapılan en önemli hata, viraja otomobilin yere tutunma sınırlarını zorlayacak bir hızla girip daha sonra viraj içinde fren kullanma mecburiyetinde kalmaktır.
viraja girdikten sonra arabanın aciya uygun olarak gaz verilebilir.
Yerçekimi ivmesi nedeniyle düşeydeki kuvvet vektörüne karşı, Şekilde "Centripetal acceleration" olarak gördüğümüz merkezcil ivme sayesinde bilye eğimli dairesel yolda dengede kalarak hareket edebilir. Virajların daha güvenli bir şekilde dönülebilmesi için, virajlara eğim verilir.
Bu çeşitler hızlanma, yavaşlama, dönme, sallanma ve yön değiştirme olarak 5 tanedir. Sorumuza dönecek olursak sorumuzun cevabı yön değiştirme olmalıdır.
Viraja Hızlı Nasıl Girilir
Viraja genişten girmek en doğru tekniklerden birisidir. Virajın keskin noktasına yaklaşırken yol durumuna ve virajın keskinliğine göre hızınızı ani fren yapmadan veya gaz keserek düşürmeniz güvenli bir sürüş deneyimi yaşatabilir size ancak hızınızı düşürmezseniz.
Bu kuvvet, karşı konulmadığında aracı yolundan çıkaracak merkezkaç kuvvetine eşdeğerdir. Viraj kuvveti, merkezkaç kuvvetine karşı koyarak viraj esnasında lastiklere yolu kavrama gücünü verir.
Direksiyon, dönmeye çalıştığınız yönde kontrollü bir şekilde tutulmalıdır. Ters yöne direksiyonu döndürülmemelidir. Çok hızlı ve sert bir şekilde önden kayma durumunda sert bir şekilde fren yapmak ve direksiyonu dönmek istenen yöne sert bir şekilde kırmak gerekebilir.
Yön Değiştirme Hareketi
Aracın bir yoldan başka bir yola dönmesi yine yön değiştirme hareketine örnek olarak gösterilmektedir.
Bunun sebebi arabanın hızından dolayı sahip olduğu eylemsizlik momenti ya da daha genel olarak momentumudur. Araba sürtünme kuvveti yeterli olmadığı zaman dönme yarıçapını büyüterek ilerler. Buna savrulma deriz. Savrulma, sürtünme kuvvetinin harekete ters yöndeki etkisi yeterli olduğu zaman gerçekleşmez.
Güvenli sürüşte limit noktası ilerideki viraja bakarken görülebilen en son noktadır. Viraja girmeden hız azaltılmalı, viraj içinde fazla gaza basılmamalı veya fren yapılmamalıdır.
Kasisten geçerken frene basılmaz, devamlı frene basarsanız fren diskinize ve balatalara zarar verirsiniz. Motorun gücüne göre yüksek vites düşük viteste sıkıntısız gidebilir de.
1.vites için boş konumdan vites topuzunu kendimize doğru çekerek ve öne iterek alınır. Yine vitesi yükseltmek için debriyajın sonuna kadar basılır, 2. vitese geçmek için vites topuzunu kendimize doğru bastırarak düz bir çizgi halinde aşağı doğru çekeriz.
Eğer vites boşta iken dönerseniz araç savrulma yapar. Ama dönmeye yakın vites küçültmek için boşa alınmalı ve kesinlikle ama kesinlikle virajı küçük vitesle dönülmelidir.
Virajda kütlesi hafif araçların merkezkaç kuvveti de azdır, ve çizgisinde tutan sürtünme kuvveti de aynı oranda azdır; fakat virajlarda savrulma sınırı kütleye değil; en önemli olarak hızına bağlıdır.
Yüksek hızdan ziyade yüksek devirde sürekli seyir etmek, yağ sıcaklığının artmasına sebep olur. Yağ sıcaklığı belirli bir seviyeden sonra ise motor içi sürtünmeler zarar verici boyuta gelir. Yüksek hızda seyretmekten çok yüksek hızda sabit devirde ilerlemek motoru yorar.
tırları sollamaya kalkışmamak, bir elinde cep telefonuyla girmemek, iki eli direksiyonda olmak, makul bir hızda girip ivmeyi değiştirmemek. en temeli ayağınız gazda değil frende girmelisiniz, gerektiğinde hafifçe frene dokununuz. en önemlisi bakışları doğru ayarlamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri