Özellikle havadaki ani sıcaklık değişimleri.
Besin zehirlenmelerine bağlı olarak ortaya çıkan ishal olguları da bakteriyel gastroenterit türündedir. Viral Gastroenterit: Rotavirüs, Adenovirüs ve Norovirüs gibi virüslerin neden olduğu bağırsak enfeksiyonudur. Çocuklarda görülen ishal olgularının büyük bir çoğunluğu viral gastroenterittir.
Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
Yaklaşık 3 ile 7 gün arasında tedavi edilebilen hastalığın belirtileri geçmemesi durumunda muhakkak ilgili hekime başvurulmalı, gerekli tedbirler alınmalıdır. Bulaşıcı olabileceğine değindiğimiz bağırsak enfeksiyonundan korunma yollarının bilinmesini öncelikli görmekteyiz.
İshal, bağırsak hareketlerinde artış ile birlikte görülen, dışkının yumuşak ve sulu bir hal aldığı, gün içinde sık sık tuvalete gitme ihtiyacına neden bir durumdur. İshal, gastroenteritin en sık görülen belirtisidir. İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır.
İlgili 33 soru bulundu
Beyaz pirinç, patates, yoğurt ve muz gibi düşük lifli gıdalar ishale iyi gelir. Antibiyotik kullanımı: İshal, bakteriyel enfeksiyonlara bağlıysa antibiyotik kullanımı gerekebilir. Ancak, öncesinde bir doktora gözükmeli ve antibiyotikleri doktor tavsiyesi ile kullanmalısınız.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
İshal İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli? İshal, üç gün ila bir hafta içerisinde düzelebilmektedir. Bir haftadan fazla süren ishal, hastalıklardan, enfeksiyon ya da besin alerjisinden kaynaklı olabilir. Bu durumda farklı bir tedavi yöntemi uygulanması gerekebileceğinden uzman doktora başvurmak gerekmektedir.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
Rotavirüs, özellikle 2 yaş altı çocuklardaki akut ishallerin en sık nedenlerinden biridir. Küçük yaşlarda görüldüğünde genellikle hastane yatışlarının sebebidir.
Viral enfeksiyonlardan bazıları herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşirken bazı enfeksiyonlar özellikle çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ve/veya çocuklarda ve yaşlılarda ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle viral enfeksiyonların başlamadan önlenmesi önemlidir.
Gastroenterit neden olur? Kontamine yani kirli yiyecek veya su yenilip içildiğinde ya da mikrop bulaşmış biriyle mutfak eşyaları, havlular veya yiyecekler paylaşıldığında viral gastroenteriti kapma olasılığı yüksektir. En sık görülen sebebi ise rota ve norovirüslerdir.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
İshalle birlikte kusma ve ateş de varsa, dışkıda kan ve mukus tespit edildiyse bu tür ishallerde sıvı kaybı hızlı ve şiddetli olacağından vakit kaybetmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır. '' dedi.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır. Bu nedenle, tam tahıllı karbonhidrat içeren besinler, kuru baklagiller tüketilmelidir.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
İshali tedavi etmek için kahvenin hiçbir çeşidi önerilmez. Kahve limon ishal durumunu çok daha kötü bir hale getirebilir. Ayrıca ishal için kahve limon kullanımını destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Aksine ishale kahve ve limon kullanmak, kalın bağırsağı uyararak dışkılama hissini arttırabilir.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri