Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
Toplumda sık rastlanan bir hastalık olan farenjit, yutakta oluşan enfeksiyon sonucu yutağın iltihaplanmasıdır. Başlıca ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi semptomlarla kendini gösteren bu hastalık virüs ya da bakteri kaynaklı olabileceğinden, bu hastalığın bulaşıcı olduğu söylenebilir.
Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70'i virüs kaynaklıdır.
Bakteriyel enfeksiyonlarda yutma güçlüğü çok daha şiddetli ve uzun sürelidir. Genel durum daha belirgin olarak bozulmuştur, ateş genellikle 38.3 derecenin üzerinde ve dirençlidir. Muayene bulguları (kızarıklık, mukoza düzensizliği, farenks bantlarında şişlik gibi) daha belirgindir.
İlgili 29 soru bulundu
Soğuk Algınlığı, Grip ve Diğer Viral Enfeksiyonlar
Boğaz ağrılarının yaklaşık %90'ı viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelir.
Farenjit tedavisi için öncelikle etkenin saptanması gerekir. Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez.
Üst solunum yolu enfeksiyonu genellikle virüs kaynaklı olmakla birlikte bakterilerden kaynaklı da üst solunum yolu enfeksiyonu oluşabilir. Çoğunlukla birkaç hafta içinde iyileşme gösteren üst solunum yolu enfeksiyonu bazı durumlarda tıbbi tedavi gerektiren komplikasyonlar gelişebilir.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
Bakteriyel enfeksiyonlar için doktorunuz antibiyotik grubu bir ilaç reçete edebilir. Bakteri kaynaklı boğaz iltihabı tedavisinde antibiyotik kullanımı semptomları azaltmaya ve beta enfeksiyonuna bağlı romatizmal ateş gibi komplikasyonların gelişmesini önlemeye yardımcı olur.
Burun akıntıları hangi renkte olursa olsun genellikle viral enfeksiyonlarda daha sık karşılaşılır. Antibiyotik gerekliliği çok azdır. Kalın giyinmek hastalığın engellenmesinde önemli bir yere sahip değildir. Vücut direncini düşürmeyecek şekilde, yaşanılan bölgenin iklimine uygun giyinmek yeterlidir.
Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez.
Viral Farenjit Tedavisi
Virüs kaynaklı iltihaplanmalar antibiyotik tedavisine yanıt vermediği için bağışıklığı destekleyici temel önlemler alınır. Belirtilerin giderilmesine yönelik bu önlemlerin başında dinlenme, bol sıvı tüketimi ve yatıştırıcı etki için tuzlu su gargarası gelir.
A grubu beta hemolitik streptokoklar bakteriyel farenjitin en sık nedenidir.
Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir.
Bakteri kaynaklı bademcik iltihabı olan hastalar, mikrop bulaştıktan sonraki 3-5 gün bulaştırıcı özellik taşır; uygun antibiyotik tedavisi başlandığında ise, 24-48 saat sonra bulaştırıcılık yok olur. Tedavi edilmezse, bulaştırıcılık 2 haftaya kadar uzayabilir.
Genellikle ani ateş ve boğaz ağrısı ile başlar. Baş ve karın ağrısı sıklıkla görülür. Boğaz kırmızıdır, bademcikler büyümüştür ve üzerleri iltihaplıdır, boyuda lenf bezeleri büyük ve gergindir. Bazen ciltte zımpara kağıdına benzer ince döküntüler görülebilr,dil de çilek görünümü eşlik edebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülen viral hastalıklardandır ve belirtileri ortalama 3 hafta civarı bir süre devam eder. Üst solunum yolu enfeksiyonu, uygulanan ilaç tedavileri, doğal takviyeler ve istirahat ile daha kolay atlatılabilen bir rahatsızlıktır.
Bakteriyel enfeksiyonların çoğu ve mikobakteri infeksiyonlarında ESR yükselirken viral, riketsia ya ve erlihya infeksiyonlarında genellikle normal veya hafif yüksek değerdedir.
Viral enfeksiyon: Virüsler sebebiyle gelişen enfeksiyonel hastalıklardır. Bunlar grip, bağırsak enfeksiyonu, siğiller, suçiçeği, kuduz, hepatit A, B veya C, HIV-AIDS'tir. Bakteriyel enfeksiyon: tek hücreleri organizmalar olan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ifade eder.
Faranjit birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir.
Farklı tür enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar birbirleri yerine kullanılmamalıdır. Örneğin; bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan antibiyotiklerin viral enfeksiyonlarda kullanılması, enfeksiyonu tedavi etmeyeceği gibi, yan etkilere ve vücutta bulunan bakterilerin direnç geliştirmesine neden olabilir.
Bu belirtilerden hastada üçü veya dördü varsa doktor antibiyotik reçete eder. Bazı araştırmaların gösterdiği üzere amoksisilin ve penisilin, streptokok kaynaklı boğaz ağrısı için en sık reçete edilen antibiyotiklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri