Ekmek, çeşitli tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte, sac üzerinde, tandırda, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan temel gıda. Tek başına tüketilebildiği gibi, yemeğin yanında veya yemeklere ya da yağlara banarak da tüketilebilmektedir.
3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Bu yüzden hamuru meydana getiren 4 bileşenden birisi de tuzdur. Bir hamurda gramaj olarak en az tuz kullanılmasına rağmen bu küçük gramajın hamurda çok büyük fonksiyonu vardır. Tuz ekmekte hem lezzeti sağlar hem de hamuru güçlendirir.
Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.
Tuz hamuru sertleştirir mi? Tuzu sıvı malzemelerle birlikte fazlaca ilave ettiyseniz, su, süt gibi sıvıları çok soğuk ya da çok sıcak bir şekilde hamurunuzun içerisinde ilave ettiyseniz hamurunuzun pişerken sertleşmesine davetiye çıkardınız demektir.
İlgili 40 soru bulundu
Ekmek hamuru yapışkan bir yapıda ise rutubetli hava, çok taze un kullanımı, çimlenmiş buğday unu kullanımı, aşırı enzim aktivitesi, fazla yoğurma, hamurun fazla soğuk olması, aşırı su kullanımı, eksik maya ve 1. fermantasyonun kısa sürmesi gibi durumları düşünebilirsiniz.
Hamurunu hazırlarken süt, su gibi sıvıları mutlaka ılık bir şekilde kullanın. İlk aşama mayayı aktif hale getirmek ile başlıyor. Bu sayede poğaçanız çok daha güzel kabarıyor. Süt veya ılık su veya her ikisini birlikte bir kaba ilave edin.
- " ekmek ve tuz, araplarda ittifakın ve korumanın simgesidir. bir arap size ekmek ve tuz sunarsa ya da sizinle birlikte ekmek ve tuz yerse, onun yanında güvendesiniz demektir."
Tuz ekmek yapımında önemli bir malzeme. Tuzsuz yapılan ekmekler daha az kabarır veya fırından çıkınca çökebilir.
Ayrıca araştırmada en fazla tuzun Kanada'da üretilen, her 100 gramında 2,65 gram tuz olan bir ekmek çeşidinde bulunduğu belirtildi. Türkiye'de üretilen ekmeklerde ise her 100 gramda 1 gram tuz olması öneriliyor.
Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
tuz ekmek hakki, sofrasinda yemek yediginiz kisi ile aranizda olusacak hak ve gonul borcunu ifade eden bir deyim, kutsal yiyecekleri paylasmaktan dogan, anadolu'da gecer akce bir cesit bagdir. halk edebiyatinda gorulen formunda kisiler birbirinden ayrilirken tuz ekmek hakkinin helal edilmesini isterlermis.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Emülgatörler hamurun dayanıklılığını arttırır, hamura ilave edilen su miktarını arttırarak ekmeğin ve kalitesinin artmasına yardımcı olur, ekmeğin gözenek yapısı gibi kalite özelliklerini geliştirir, bayatlamayı geciktirerek daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Mayaların Çalışma Prensibi
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar. Ekmeğin yapısını ise undaki proteinler belirler. Ekmek yapımında; maya, tuz, un-hamur- ve sıcak su (süt ) karıştırılır. Yoğurma işlemi, iyi bir karışım elde edilinceye kadar sürer (Başka bir deyişle, gluten proteini açığa çıkarana kadar sürdürülür) ve ekmek hamuru kabarmaya bırakılır.
Ekmeği su serpin ya da kabuğunu nemlendirmek için kabuğun üzerine bir buz küpü sürün. Ekmek somununu doğrudan fırın rafına yerleştirin. Ekmeği 12 ile 15 dakika arasında pişirin; tekrar yumuşamaya başladığından emin olmak için süre 12 dakikaya yaklaştığında ekmeği periyodik olarak kontrol edin.
Konserve gıdalar ve hazır yemekler çok fazla tuz ve katkı maddesi içerdiğinden kan basıncını artırarak cinsel organlara kan akışının azalmasına neden olurlar.
Tuzlu su yöntemini dişil enerjiyi yükseltmek için kullanılıyormuş. Bu yöntem oldukça basit. 1 litre suya 2 yemek kaşığı tuz döküp karıştırıyor ve duştan sonra istersek sadece sağ omzunuza ya da sağdan başlayıp tüm vücudunuza döküyorsunuz.
Çok aktif çalışmak, erkek gücü gerektiren şeyleri yapmak biraz bizim enerjisel dengelerimizi bozuyor. O yüzden haftada bir banyodan sonra 1 litre suya 2 kaşık tuzu ekleyip, karışımı banyodan sonra sağ tarafınızdan başlayarak tüm vücudunuza dökün. 1 gece öyle kalın. Ertesi gün kendinizi çok iyi hissediyor olacaksınız.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri