=>"Cenk'ler" hatalıdır. Neden çünkü kişi olan "Cem'den" değil ailesinden bahs ediyor. Bu nedenler "Cenkler" şeklinde yazılır.
Kahramanca mücadele, çarpışma, savaş. Büyük çaba, uğraş, kavga, çekişme anlamına gelir. Bu kelime genellikle ceng şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı cenk şeklinde olmalıdır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Yapım eki alan kelimeler de farklı bir anlam kazanacaktır. İstanbullu kelimesi "İstanbul şehrinde doğan" anlamına gelir. İstanbullu kelimesinin İstanbul'lu şeklinde yazıldığı da görülür. Fakat kelimenin doğru yazımı "İstanbullu" şeklindedir.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır.
İlgili 42 soru bulundu
Özel isimlere getirilen 'sevgi ekleri', yaygın olarak kesme işaretiyle ayrılmakta. Oysa 'iyelik' ekleri dışında kesme işaretinin kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 'Ömercik / Ayşecik' örneklerinde olduğu gibi 'Aliciğim' sözcüğünün de kesmesiz yazılması gerekir.
Başkahraman TDK (Türk Dil Kurumu) sayfasında da yer alan bilgiye göre bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Bu kelimenin ayrı olarak yazılması yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir.
Bu doğrultuda "Sporsever bitişik mi yazılır?" sorusunu gündeme taşıyan kişilere "evet" yanıtının sunulması mümkündür. Sporsever TDK kurallarınca ayrı yazılır: Sporsever (Doğru kullanım)
→ → → Ayşeler birleşik yazılır. Çünkü Türkçe'de özel isimlere gelen -ler ve -lar eki ayrılmamaktadır. Bu nedenle Ayşeler kelimesi birleşik yazılmaktadır.
Cevap: Merhabalar, "Aydınların da" şeklinde yazılır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Erzurum ilinden olan kimse anlamına gelir. Büyük harf ile ve ek ayrılmadan yazılmalıdır. Bu kelime genellikle Erzurum'lu, erzurumlu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Erzurumlu şeklinde olmalıdır.
Çok dağınık ve karışık, darmadağınık, tarumar anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle darma dağınıklık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darmadağınıklık şeklinde olmalıdır.
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) cang جنگ "savaş" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde yang- "büyük olay, hadise, hengâme" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Cenk, Farsça kökenlidir ve savaş anlamına gelir. Bu kelime mecazen iki kişi arasında yaşanan çekişme anlamında da kullanılır.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
EMİNE KELİMESİNİN ANLAMI
İsim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle emine şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Emine şeklinde olmalıdır.
Yazınız. Cevap: Mustafa Kemaller diye yazılır.
Sadece yapım ekleri değil her tür çekim eki de birleşik yazılır: İzmirliler, İzmirliyim, İzmirlisin, İzmirliymiş, İzmirlilik vs. Dolayısıyla "İzmirliler" kelimesi bir bütün olarak kesme işareti almaksızın birleşik yazılır ve bu kelimeye gelen ekler de birleşik yazılır.
Sanat ve sever sözcüğünün birleşimi olan kelime dilimizde sıklıkla kullanılan kelimeler arasındadır. Sanatsever yazımı karıştırılabilen bir kelimedir. Sanatsever TDK'ye göre “sanatsever” şeklinde ve birleşik olarak yazılır.
Bu konu çok karıştırılsa da yanıtı çok basittir. Sever sözcüğü eklendiği tüm sözcüklere bitişik yazılır.
Türkçede ''sever'' sözcüğüyle biten tüm kelimeler birleşik isimdir. Birleşik isimler ise dil bilgisi kurallarına göre ayrı değil bitişik yazılır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri