90 gün üzeri kalış süreli vizelerin (ulusal vize) işlem süreleri daha uzun olduğu için planladığınız seyahat başlangıç tarihinden en az bir ay önce başvuru yapmanızı öneririz. Schengen (90 gün altı) vize başvuruları seyahat tarihinden en erken 180 gün önce yapılabilir.
İlk vizeniz 15 günlükken, ikinci vizeniz iki aylık olacak, üçüncü başvuruda alacağınız süreyse 6 aya çıkacak. Hangi ülkeye seyahat edecekseniz, oranın konsolosluğuna başvurun. Schengen vizesi 22 farklı ülke tarafından veriliyor. 26 ülkede de geçerli. Bu ülkelerin her birinin bu vize için farklı istekleri olmakta.
Dosyanızda tüm evraklarınız tamamsa pasaportunuz ve vize paketiniz 5 iş günü içinde seçmiş olduğunuz PTT şubesine gönderilmek üzere kuryeye teslim edilecektir. Dosyanızda hala eksik evrakınız varsa pasaportunuz tamamlanması gereken eksik evrakları açıklayan bir belgeyle birlikte size geri gönderilecektir.
Yurtdışında Vize Süresi Biterse? Yurt dışına çıkmak için alabileceğiniz vizelerin tümü belirli zamanlarda geçerlidir. Bu süreler bittikten sonra da ülkede kalmak istiyorsanız süresi dolmayan en geç 1 hafta kala uzatmak adına başvuru yapmalısınız. Eğer vize süreniz biterse para cezası verilir.
İlgili 35 soru bulundu
Vize alıp ülkeye giriş yapmamanın herhangi bir cezai yaptırımı bulunmamaktadır.
Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) giriş tarihinden son 180 gün içinde 90 gündür (bu 30 veya 60 gün de verilebilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, giriş tarihinden son 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır.
Turistik vizelerde şahsi banka hesap ekstralarını gösteren, bankadan kaşelenmiş ve imzalanmış, son 3 aya kadar olan orijinal hesap dökümleri vize belgeleri arasına konmalı.15,000 TL ve üstü rakamlar iyidir. Birikim hesaplarınız varsa onları da koymayı ihmal etmeyin.Bankanızın kuvvetli olması vize almanızı güçlendirir.
Konsolosluklar tarafından resmi olarak yetki verilmiş kuruluşların internet sitelerinden vize sorgusu yapmak mümkündür. Pasaport numarası ve barkod numarası gibi bilgileri girerek kısa süre içerisinde vize sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.
Vizenin giriş geçerlilik süresi, vize sahibinin vizesi ile ülkeye giriş yapması için geçerli olan zaman aralığıdır. Verildiği makam tarafından belirlenmediği sürece, vize veriliş gününden itibaren geçerli olup, ülkeye giriş geçerlilik tarihinin sona ermiş olduğu tarihte Pekin saati ile 24:00'te sona erer.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Vize başvurusunun sonuçlanma süresi genellikle 3-15 iş gün içerisinde olmaktadır. Fakat ülkelere ve kurumların yoğunluğuna göre süreç daha da uzayabilir. Talep edilen vize türüne göre başvurunun kabul süreci farklı zamanlarda olabilir. Uzun süreler için yapılan ulusal vize başvuruları daha geç sonuçlanabilmektedir.
Schengen vizesinin en rahat alındığı ülke hangisi? 2020-2023 verilerine göre, Litvanya Schengen vizesini en rahat veren ülke. Litvanya'nın vize verme oranı yüzde 98.7. Onu yüzde 98.4 oranıyla Estonya, yüzde 98.3 ile Finlandiya takip ediyor.
E-Devlet Vize Sorgulama Hizmeti Veriyor Mu? e-Devlet vize sorgulama hizmeti vermemektedir ve bu sebeple vize sorgulama e-Devlet üzerinden yapılamamaktadır.
Evet. Tüm iDATA ofisleri, Türkiye'de ikamet ettiğiniz il veya ilçeden bağımsız olarak vize başvurunuzu kabul etmektedir.
Vize ücreti, vize işlemleri karşılığında Başkonsolosluk adına tahsil edilmektedir. Vize ücreti, TL nakit kabul edilmektedir. AB ve AET vatandaşlarının aile bireyleri (eşi, çocuğu / diğer özel durumların Vize bölümünce incelenmesi gerekir) sadece vize ücretinden muaftırlar.
Vize ücretleri 2023 Temmuz ayında yüzde 50 oranında zamlandı. Buna göre, 2023 yılında yetişkinler için 80 euro olan vize ücreti 120 euro, 6-12 yaş arasındaki çocuklar için ise 40 Euro olan Schengen vize ücreti 60 euro olarak uygulanacak.
Hayır, vize reddi pasaportlarınıza işlenmez. Fakat almış olduğunuz vize reddi varsa başvuru yaptığınız ülke tarafından nedenleriyle birlikte kayıt altına alınmaktadır. Eğer Schengen ülkesi vize başvurusu yaptıysanız ortak veritabanından tüm schengen ülkeleri reddildiğinizi sebepleriyle görebilmektedir.
Bu amaçla öncelikle ilgili ülke konsolosluğuna müracaat etmelisin. Daha sonra konsolosluk müracaat sırasında verdiğin evrakları inceleyerek ülkeye girişe onay veya red verir. Ancak ülkeye giriş yapabilmek için mutlaka vize başvurunun onaylanmış olması gereklidir.
Vize başvurularında banka hesap dökümü verilmezse vize talep edilecek konsolosluğa bağlı olarak: Vize başvurunuz kabul edilmeyebilir, Vize başvurunuz eksik evrak dilekçesi ile işleme alınabilir, Vize başvurunuz işleme alınsa bile reddedilebilir.
Konsolosluk sizin banka hesabınızı göremez.
Avrupa'da vize alınması en kolay ülkelerin başındaysa Yunanistan geliyor. Özellikle yazın Yunan adalarına giden tatilciler, Yunanistan'dan kolaylıkla Schengen vizesi alabiliyor.
Schengen vize rejimi yönetmeliği gereği, vizenin alındığı ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti bulunmaktadır.
Toplu olarak belirlenen Schengen vize fiyatları; 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 5 yıl kalkışlar için 80 euro olarak belirlenmiştir.
Schengen vize ücreti özellikle seyahat etmeyi seven ve vize çıkarmak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu nedenle de sık sık internet üzerinden araştırılmaktadır. Schengen vize ücreti 2022 yılı itibari ile 80 Euro olarak belirlenmiştir. Vize harç bedeli 80 Euro, başvuru merkezi ücreti ise 60 Euro'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri