Yoğurt yemenin soğuk algınlığını %25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir. Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.
Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine belki keçi sütü tercih edilebilir. Bunun yanında yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği fazla olan gıdalardandır. Dolayısıyla hasta iken süt değil yoğurt ve kefiri tercih edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekmektedir.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
İlgili 32 soru bulundu
Limonun içeriğinde bulunan C vitamini bağışıklık güçlendirici etkisi sayesinde yaygın görülen soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların engellenmesini sağlayabilir.
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.
"Eğer üşüyorsanız ve vücut ısınızı yükseltmeniz gerekiyorsa, banyo yapmak veya duş almak bunu yapmanın etkili bir yoludur" dedi. Duştaki buhar sadece sizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda mukusu incelterek tıkalı sinüslerinizi de temizler. Bu da, tıkalı burnunuzun daha kolay akmasını sağlar.
Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Duş Soğuk Algınlığına İyi Gelir Mi? Soğuk bir duş almak bağışıklık sistemine güç vererek hastanın soğuk algınlığını atlatmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş ise kişiyi rahatlatır, kaslarını gevşetir, ağrıları azaltmaya yardımcı olur ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Ayrıca gribe yakalananlar alkol ve kahve tüketiminden uzak durmalı. Alkol ve kahve sıvı kaybına neden olur ve en önemlisi sigara hastalığın belirtilerini arttırabilir.
Gribe iyi gelen yiyecekler ise bol miktarda C vitamini içeren besinlerdir. Mevsiminde sebze ve meyve tüketmek bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmeye yüksek oranda katkı sağlar. Su, gribe iyi gelen içecekler arasında ilk sırayı alır. Bol su içmek gribe iyi gelen önemli bir alışkanlıktır.
Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine belki keçi sütü tercih edilebilir. Bunun yanında yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği fazla olan gıdalardandır. Dolayısıyla hastayken süt değil yoğurt ve kefiri tercih edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekmektedir.
Bu nedenle iyileşene kadar tuzlu atıştırmalıklar, kahvaltılık gevrekler, şarküteri ürünlerinden uzak durmakta fayda var. Tatlılar Şeker yemek, bağışıklık sisteminizi ve beyaz kan hücrelerinizin sizi hasta eden mikroplarla savaşma yeteneğini geçici olarak baskılayabilir .
- “Grip; öksürük, balgam ve geniz akıntısı yaparak beyne giden üst solunum yollarını temizliyor. Eğer bu boşaltım gerçekleşmezse vücutta atık kalmasına sebebiyet vermiş oluruz.
Hapşırık ve öksürük atakları ile havaya yayılmış olan virüsleri başka insanlar soluduğunda onlara da geçmiş olur. Virüs alındıktan 2-3 saat sonra, kırıklık, burun akıntısı, hafif ateş, öksürük, gözlerde kızarma ve yaşarma gibi semptomlarla kendini belli eder ve 7-10 günde kendiliğinden geçer.
Soğuk algınlığı sırasında serbest radikallerin artığından yeterince C vitamini alınmalıdır. Sadece soğuk algınlığı dönemlerinde değil, normal zamanlarda da C vitamini almamız gerekir. C vitamini kuşburnu, turunçgiller, çilek, kivi, biber, maydanoz, dereotu ve brokoli gibi besinlerde bol miktarda bulunur.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Hafif, yorulmadan yürüyüş yapın. Bu şekilde kan dolaşımını artırılarak enfeksiyon bölgesine akyuvarların gelmesine katkıda bulunulur. Açık havada yapılan kısa yürüyüşler havasız bir odada yorganın altında yatmaktan daha iyidir.
GRİP HASTALIĞININ BELİRTİ VE BULGULARI
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Nezle (soğuk algınlığı) en fazla kaç gün sürer? Nezle, soğuk algınlığı genellikle birkaç gün en fazla 1 hafta ila 10 günde geçebilen hafif seyreden bir hastalıktır.
Soğuk algınlığından muzdaripseniz bu saatleri sıcak bir bitki çayı içerek değerlendirebilirsiniz. Bitki çayı soğuk algınlığında artış gösteren mukus salgısını azaltarak hastanın rahatlamasına yardımcı olur. Eğer sıcak bitki çayı içemiyorsanız alternatif olarak portakal suyu içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri