VO₂max, insanın egzersiz sırasında bir dakikada tüketebileceği maksimum oksijen miktarıdır. Bu değer ne kadar yüksekse sportif kondisyonunuzun da o kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Daha fazla oksijen kullanabilen biri teknik olarak daha hızlı ve daha uzun süre koşabilmektedir.
Sedanter birey için ortalama olarak dakikada 35 ml/kg'a yakındır. Elit dayanıklılık sporcuları için bu rakam dakikada ortalama 70 ml/kg'dır. Kaydedilen en yüksek VO2 max değeri (90ml/kg/dk) bir kros kayakçıya aittir.
Basitçe ifade etmek gerekirse VO2 maksimum, atletik performansın bir göstergesidir ve fitness seviyeniz geliştikçe bu değerin de artması gerekir. Forerunner® cihazının VO2 maksimum tahmininizi görüntülemesi için bilekten kalp hızı ölçümü ya da uyumlu bir göğüsten kalp hızı monitörü gerekir.
Kalp sağlığı için orta yoğunlukta egzersiz önerilmektedir. Hesap şöyle yapılır: 220-yaş=maksimal kalp hızı. Örneğin 60 yaşında bir kişinin maksimal kalp hızı 220-60=160/dk dır. Orta yoğunlukta egzersiz maksimal kalp hızının %50-70 'i ile yapılandır: yani: 160x0.5=80/dk 160x0.7=112/dk.
VO2max ölçüm testi, kişiye önceden tespit edilmiş “egzersiz test protokolleri” kullanılarak yoğunluğu tercihen yükselen egzersiz testi uygulanarak, ekspire edilen gazların metabolik analiziyle yapılır. Ve çıkan sonuçlar neticesinde kişinin açığa çıkan oksijen kapasitesi tespit edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Anaerobik kelimesi, “oksijensiz, havasız” anlamına gelir. Anaerobik egzersiz sırasında nabzın oldukça yükselir fakat buna rağmen vücudun gerekli oksijeni kaslarına ulaştıramaz.
- Maximal Testler ; VO2 nin gerçek ölçümü açık devre spirometri adı verilen bir yöntem kullanılarak laboratuvarlarda, kliniklerde ve sahalarda yapılabilir.
Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir. Yüksek nabız tansiyon başta olmak üzere birçok soruna zemin hazırlamaktadır.
Bir örnekle birlikte Karvonen formülü şöyle hesaplanabilir: Örneğin 30 yaşındasınız, dinlenme nabzınız 70, yağ yakımı hedefliyorsunuz (%65 ila %75 aralığında) ve maksimum kalp atış hızınız 190 (220 - 30) aralığında. Bu durumda, yağ yakımını hedeflediğiniz nabız aralığı yaklaşık olarak 144.5 ile 158 arasında olacaktır.
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
Testin amacı, yoğun egzersiz sırasında kullanabileceğiniz maksimum oksijen miktarını, dakikada vücut ağırlığının kilogramı başına kullanılan mililitre oksijen (ml/kg/dk) olarak ölçülen VO2 max'ınızı ölçmektir.
Kardiyovasküler uygunluk seviyesinin en önemli parametrelerinden biri olan bu maksimal kalp atım düzeyi; 220-yaş formülüyle bulunur. Örnek olarak formülü 20 yaşındaki bir birey için uygularsak, sonuç 200 olacaktır.
Maksimal Oksijen Tüketim Kapasitesi, 18-22 yaş arası, sağlıklı, aktif fakat antrene olmayan kadınlarda ortalama 38-42 ml/kg/dk, erkeklerde ise ortalama 44-50 ml/kg/dk olarak belirtilmektedir.
Nabız Bölgesi 2 / Zone 2:Kalbimizin 120-135 vuruş/dk. hızda olduğu veya maksimum nabız değerimizin %60-70'i seviyesinde egzersizlerin yapıldığı bölgedir. Easy Tempo (Hafif Tempo) antrenmanı bu bölgede yapılır.
Aerobik egzersiz VO2max değerinin % 50-85'i veya maksimum kalp hızının % 60-90'ı şiddetinde yapılan egzersizlerdir. Yani Submaksimal. Maksimal kalp hızı basit olarak '220-yaş' formülünden hesaplanabilir. Yürüme, koşma, bisiklet kullanma, aerobik dans, yüzme gibi egzersiz tiplerini içerir.
Eğer panik yapmadığınızı varsayarsak (ki her ne kadar dizginlemesi zor olsa da, o durumda panik yapmak berbat bir tercih olacaktır), ortalama bir insan dakikada 500 mililitre (yarım litre) oksijen tüketir (hava değil, oksijen). Bu hesaba göre 5 saat 10 dakika boyunca oksijen soluyabilirsiniz demektir.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
Koşu, kalp ritmine ve damar sistemlerine oldukça etki eden bir egzersizdir. Sıcak havalarda koşarken kalp atışı artar ve ortalama nabız hızı, dakikada 10-15'e çıkar.
göre bu hesaplama şöyle yapılır: (220 - yaş) x 0.65 ile (220 - yaş) x 0.75 arası. Bu kişinin yürüyüş sırasında nabzı 120-140 arasında olmalıdır.
Atriyal Fibrilasyon özellikle ileri yaş gurubunda en sık görülen ritm bozukluğudur. Kalp kulakçığının dakikada 300-600 arasında atmasına verilen isimdir. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde Kalp Büyümesi yetmezliğine götürür.
Nedir? "V" hacim, "O2" oksijen ve "maks." maksimum demektir. Bunların bir araya gelmesinden oluşan VO2 maks. terimi ise vücudunun egzersiz sırasında kullanabileceği en yüksek oksijen hacmini ifade eder.
Eğer testin doğru yapıldığına dair bir çekince yok ise yapılan test sonucunda sağlıklı bir bireydeki normal değer %70 – %80 arasında değişkenlik göstermektedir. Fakat yaşın da etkisiyle bu oran farklılık gösterebilir. Ayrıca test eğer KOAH için yapılmışsa yüzde 70'in altında olması üzerinden ele alınır.
İçinde rezidüel hacim olanlar normal üflemeli spirometre ile ölçülemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri