Bir maç beşinci sete ulaşırsa, her takıma ek bir challenge hakkı verilecek. Takımların beşinci sete en fazla iki challenge hakkı taşımasına izin verilecek.
oyuncular her sette 3 adet başarısız challenge hakkına sahiptir..
8.1.1 Her sette her takıma en fazla altı oyuncu değişikliği yapma izni verilir. Bir veya daha fazla oyuncu aynı anda değiştirilebilir.
GDS isteme yetki ve koşulları aşağıda belirtilmiştir:
Aynı sette talep edilen ikinci GDS talebi sonucunda da hakemlerin kararlarında bir değişiklik olmazsa, takım iki hakkını da kullanmış olur ve o set için GDS talep hakkı kalmaz. c) İki ralli arasında sadece bir GDS talep edilebilir.
Oyuncular topu sabit olarak ellerinde tutamazlar ve topa üst üste iki kez vuramazlar. Oyuncuların saha içinde durdukları yerler hemen hemen sabittir: Üç oyuncu fileye yakın durarak atak yapar, diğer üç oyuncu ise atak oyuncularının arkasında durarak savunma yapar.
İlgili 22 soru bulundu
TOPLA OYNAMA HATALARI DÖRT VURUŞ: Bir takımın geri göndermeden önce topa dört defa vurmasıdır. YARDIMLI VURUŞ: Bir oyuncunun topa vurmak için oyun sahası içinde takım arkadaşından, herhangi bir yapıdan veya cisimden destek almasıdır. TUTULMUŞ TOP: Top, vuruştan sonra sekmezse, tutulmuş ve/veya fırlatılmıştır.
Her sette 25 sayıya (Netice Seti hariç) ulaşan takım, o seti kazanır. 2-2'lik eşitlik durumunda ise 15 sayılık "Netice Seti" oynanır. Setlerde 24-24'lük ya da netice setinde 14-14'lük eşitlik olması durumunda 2 sayı farkla üstünlük sağlayan takım, seti ya da maçı kazanır.
Voleybolda her takımın her sette en fazla 2 mola alma hakkı bulunmaktadır. Voleybolda molalar 30 saniye sürmektedir. Yani 1 takım 1 sette en fazla 2 mola alabilir ve bunun süresi toplam 30 saniye+30 saniye = 1 dakika etmektedir.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Sultanlar Ligi ve Efeler Liginde oynanan müsabakalarda uygulanan Görüntülü Değerlendirme Sistemi (GDS) aracılığıyla yapılan itirazlarda hakemlerin ve takımların haklılık yüzdelerinin belirlenmesidir.
15.4 Molalar MOLALAR ve TEKNİK MOLALAR MOLALAR (“Teknik Molalar” ifadesi kaldırılmıştır.)
Filenin 3 metre açığında 3 metre çizgisi adı verilen bir çizgi bulunur. Bu çizgi ön ve arka oyuncuları ayıran bir çizgidir. Arka oyuncu file ve 3 metre çizgisi arasındayken topu sıçrayarak karşı alana geçiremez. Bu nedenle smaçörler arka oyuncuyken hücumu 3 metre çizgisinin gerisinden yapmak zorundadır.
Liberonun görevleri sadece bir geri hat oyuncusu olmakla sınırlandırılmıştır ve hiç bir file üstü hücum vuruşunu gerçekleştiremez. Libero oyuncusu servis kullanamaz, blok yapamaz veya blok teşebbüsünde bulunamaz.
Buna göre boy uzunluğu ortalaması erkeklerde 187 cm ve kadınlarda 170 cm olarak belirlenmiştir.
Libero oyuncusu hücum vuruşu yapamaz, servis atamaz ve blok teşebbüsünde bulunamaz.
Mevcut kurallara göre tek liberolu takımlarda, libero diskalifiye olduğunda takım liberosuz kalıyordu. Fakat yeni kurala göre tek liberosu diskalifiye olan bir takım varsa, oyunda olmayan bir yedek oyuncusunu maçın kalan kısmı için libero olarak kullanabilecek. Takımlar artık hiçbir koşulda liberosuz kalmayacak."
Topa dördüncü kez dokunulması halinde faul olur ve top karşı takıma geçer. Topa eller ve kollarla vurulabilir. Ayak veya bacaklar topla temas ederse de faul olur. Bir voleybol maçı toplam beş setten oluşur.
Bir oyuncu Sarı kart görürse bu o takım için uyarı niteliğindedir. Bir oyuncu Kırmızı kart görürse top karşı takıma geçer ve karşı takım 1 sayı kazanır.
Toplam 12 kişi. ✓ 10'ar dakikalık dört periyot üzerinden oynanır. Toplam süre 40 dakikadır. ✓ Oyunun normal süresi berabere biterse 5 dakikalık uzatma periyodu oynanır ✓ 2. periyotla 3.periyot arasında 15 dakikalık devre arası vardır.
Setlerde 2-2'lik bir durum ortaya çıkarsa tie break adı verilen beraberlik bozucu set oynanır. İlk 4 set 25 sayı üzerinden oynanırken tie break seti yani son set 15 sayı üzerinden oynanır. Voleybol oyun süresi, dakika üzerinden değil kazanılan sayılar üzerinden belirlenir.
Takımların rakip alana gönderirken topa üç kez vurma hakkı vardır (blok teması dışında). Top oyuna servis ile sokulur, servisi atan oyuncu topu filenin üzerinden rakip alana gönderir.
5 ve 2 Smaçör: Smaç denilen vuruşla topu rakip sahaya atan oyuncudur. 4 Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen, ön ve arkadan atak yapabilen, bloğa da yardım eden oyuncudur. 3 Orta oyuncu: Kurşun pas denilen hızlı ve fazla yüksek olmayan paslara hücum eden oyuncudur.
Voleybolda ACE, servisle atılan topa müdahale edilememesi sonucu rakip yarı alana değmesi anlamına gelmektedir. Türkçe telaffuzu eys olduğu için genellikle maç anlatımı esnasında Türkçe bir ifade olarak anlamlandırılan ACE, sayı alma aşamasında önem arz ediyor.
Pipe (Pipe): Alanın ortasında‚ üç metre çizgisi üzerinde bir arka hat oyuncusunun topa vurmasına yönelik oyun kurulması. Plase (Plase): Topa yavaşça vurulmasıdır; genellikle bloğun yanından veya üstünden aşırtılır. Ayrıca‚ topu filenin yakınında‚ defanstaki bir açığa doğru başarıyla göndermek anlamına gelir.
Sık görülen bir travma türü olan ayak bileği burkulması, voleybol yaralanmalarının %41'ini oluşturmaktadır. Genellikle smaç vuruşu yapan oyuncunun sıçrama yörüngesi nedeniyle merkez hat çizgisini aşması ve karşı takımdan bloğa çıkan oyuncunun ayağına temas etmesi ile meydana gelmektedir5.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri