Bu araştırma kapsamında da kişi hakkında bazı bilgiler incelenir. Arşiv araştırmasını kolluk kuvvetleri yapar. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların da işe alımları sırasında haklarında arşiv araştırması yapılmaktadır.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimler, kendilerine iletilen taleple sınırlı olarak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ...
Farklı meslek grupları olduğu için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak kişi sayısı çeşitleniyor. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması devlet kurumlarına atanacak jandarma ve sahil güvenlik çalışanları, sağlık çalışanları, öğretmenler, askerlik mesleğini icra edecek bireylere gerçekleştirilir.
MADDE 10- (1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması; a) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, b) Emniyet Genel Müdürlüğü, c) Mahalli mülki idare amirlikleri, tarafından yapılır.
Eski Güvenlik Soruşturması Yönetmeliğin 12. maddesinde şöyle yazıyordu; “Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.”
İlgili 29 soru bulundu
Arşiv araştırması ile kişi hakkında devlet kayıtlarında bir aramanın olup olmadığı, adli sicil kaydının ne durumda olduğu, kamu görevi yapmasına engel teşkil edebilecek herhangi bir kaydının olup olmadığı araştırılmaktadır.
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
Güvenlik soruşturması kişinin içinde bulunduğu ortam incelenirken; anne, baba, kardeş, veli ve vasi gibi ilk derece yakınlar dikkate alınmalıdır.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunuzu öğrenmek için çalışmak istediğiniz kurumun en merkezi organına dilekçe göndermeniz gerekir. Çünkü güvenlik soruşturmaları kurumların özel değerlendirme komisyonlarında yapılır. Bu komisyonlar ise kurumun en yetkililerinin yer aldığı özel bir komisyondur.
Kanun uyarınca arşiv araştırması, memuriyet ve kamu görevine atamaların tamamında yapılacaktır. 657 sayılı kanun uyarınca yapılacak atamalar da bu kapsamdadır.
Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması
Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.
Güvenlik ve Arşiv Araştırması olumlu sonuçlandıktan sonra 1 veya 2 hafta ya da en geç 1 ay içerisinde göreve başlama evrakı olan ATAMA EVRAKINIZ, kurumlarca hazırlanıp, size kurumlarca bildirilmesiyle göreve başlayışınız sağlanacak.
Bu sorunun cevabı rahatlıkla evet olarak verilebilir. Tutulan bu kayıtların amacı güvenlik soruşturması olmamakla birlikte, sorgulandığında direkt olarak ulaşılabilir bir veri olduğundan güvenlik soruşturmasında araştırılır. Güvenlik soruşturmasında ahlaki durum altında otel kayıtları da incelenmektedir.
(2) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapan birimlerdeki istihbari faaliyete konu olmayan ilgilisine ait güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ait veriler, iki yılın sonunda silinir ve yok edilir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında telefon konuşmalarının dinlenmesi, mesajların okunması ve takip edilmesi diye bir şey yoktur. Telefon konuşmalarınıza ve mesajlarınıza kimse bakmaz. Böyle bir durum hukuka aykırıdır.
İlgili yönetmeliğe göre Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının 30 ila 60 iş günü içinde sonuçlandırılması gerekmektedir. 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaktadır.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir.
Otel kayıtları Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde kayıt altına alınmaktadır. Devlet memurluğuna girişte doktor, öğretmen, astsubay, subay, hemşire, polis, jandarma, uzman erbaş, imam, mühendis gibi tüm meslek mensupları son aşama olarak güvenlik soruşturmasından da olumlu bir değerlendirmeye tabi tutulmak zorundadırlar.
Devam eden ceza davası memuriyete engel değildir; ancak yargılama sonucu kasten işlenen suçtan dolayı 1 yıl ve daha fazla ceza alan kişinin memuriyetle ilişiği kesilir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu başvuru yaptığınız kurumda evrakları teslim ettiğiniz birim tarafından onaylanacaktır.
Bu kanun kapsamında doktorlara güvenlik soruşturması yapılamayacağı açıktır. Doktorlara sadece arşiv araştırması yapılır. Arşiv araştırmasında ise kişilerin yalnızca hakkında devam eden soruşturma ve kovuşturma olup olmadığına bakılır. Kanunda soruşturma olmasının nasıl değerlendirileceği açık olarak yazılmamıştır.
HAGB (Hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararının hiçbir hukuki sonuç doğurmayacağına ilişkin bu hüküm doğrultusunda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz etkilenmemesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri