BTK, operatörlere gönderdiği talimatla söz konusu VPN servislerinin engellenmesiyle kalmayıp, alternatif erişim yöntemlerinin sürekli olarak takip edilmesini, trafik ve miktarındaki değişimin izlenmesi ve raporlanmasını da istedi. Aslına bakacak olursak BTK, 2016 yılından beri VPN servislerini engelliyor.
Evet, VPN kullanmak neredeyse her yerde tamamen yasaldır.
Türkiye'den erişimin engellendiği sitelere ulaşmak içim kullanılan VPN yazılımlarına erişim engeli gelmeye başladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 16 VPN servisine erişimi bir mahkeme kararı olmaksızın yasakladı.
VPN, "Sanal Özel Ağ" anlamına gelir ve genel ağlar kullanılırken korumalı bir şebeke bağlantısı oluşturmaya olanak verir. VPN programları internet trafiğinizi şifreler ve çevrimiçi kimliğinizi gizler. Böylece üçüncü kişilerin çevrimiçi hareketlerinizi takip etmesi ve veri çalması zorlaşır.
VPN, proxy, Tor tarayıcısı veya başka herhangi bir gizlilik koruma aracı kullanmadığınız sürece, gerçek IP (İnternet Protokolü) adresiniz ziyaret ettiğiniz web siteleri tarafından görülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
VPN, siz ve internet arasında güvenli bir tünel işlevi görür; internet servis sağlayıcınız ve diğer üçüncü taraflar bu tüneli göremez. Cihazınız artık VPN'nin yerel ağına bağlıdır ve IP adresiniz, VPN sunucuları tarafından sağlanan IP adreslerinden biri olarak değiştirilebilir.
VPN'ler, genel ağlar üzerinden verileri güvenli ve anonim olarak iletmek için kullanılır. VPN'ler, IP adreslerini maskeleyerek ve verileri şifreleyerek çalışır. Böylece veriler, alma yetkisi olmayan hiç kimse tarafından okunamaz.
Kısaca, bir VPN kullanmak: Özel bilgilerinizi korur. Paylaştığınız bilgiler sizin tercih ettiğiniz ülkedeki VPN sunucularında muhafaza edilir ve bu nedenle, sizinle bağlantılı değildir. Yasal VPN hizmetleri aramalarınızı kaydetmez ve hiç kimse hangi siteleri ziyaret ettiğinizi bilemez.
VPN servisleri, çevrimiçi gözetleme ve sansür uygulayan hükümetler için daima bir problem teşkil etmiştir. Bunun nedeni, NordVPN gibi güçlü bir VPN servisinin sansürlenmiş web sitelerine erişim sağlaması ve çevrimiçi gözetlemeyi engelleyebilmesidir.
VPN'e yönelik kanun aracılığıyla belirtilen bir suç olmadığından VPN kullanmanın karşısında yasal bir engel bulunmuyor.
Diğer bir deyişle,VPN (Virtual Private Network – Sanal Özel Ağ) ve DNS (Domain Name System) gibi alternatif erişim yollarını kullanan kullanıcılara herhangi bir yasal yaptırım getirmiyor.
Rapora göre VPN servislerinin internet sitelerini erişime en çok engelleyen 10 ülkeden 7'si Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsayan MENA bölgesinde bulunuyor: Yemen, Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Katar, Özbekistan ve Rusya.
Nerede olursanız olun hıza ve güvenliğe ihtiyacınız var. İster Kapadokya'da sıcak hava balonlarının yükselişini izleyin, ister İstanbul'un işlek caddelerinde kahve yudumlayın, NordVPN arkanızda.
Almanya'da VPN'ler yasaldır.
İnternet üstündeki bulut depolama hizmetlerinden faydalanırken VPN kullanılması bütün verilerin istenmeyen ellere geçmesine neden olabilir. Özel fotoğraflar gibi başkası tarafından görülmesi istenmeyen bilgileri ele geçiren kötü niyetli kişiler bunları tehdit unsuru olarak kullanabilir.
Hectopat. Daha önce SurfsharkVPN'nin yasaklanmasıyla başlayan süreç, şimdi de Proton hizmetlerinin yasaklanmasıyla devam ediyor. Özellikle VPN, Mail ve Drive gibi hizmetleriyle kullanıcı gizliliğini ve güvenliğini ön planda tutan Proton, Türkiye'de sansüre karşı bir alternatif olarak öne çıkıyordu.
Zarar vermez fakat ağınızda bayağı bir ağır geçikme yaşacağınızı hissedeceksiniz fakat bu VPN'lere göre değişir.
Veri saklama: Ücretsiz VPN'ler, tarama geçmişiniz ve bağlantı verileriniz de dahil olmak üzere, yetkililerle paylaşılabilecek veya başka amaçlarla kullanılabilecek çevrimiçi etkinliklerinizin kayıtlarını tutabilir.
Peki, VPN kullanmak suç mu? Konuyla ilgili ise Ersöz “VPN kullanmak bilgisayara yüklemek, internette gezinmek suç değil fakat cihaz dolaylı yoldan kötü işlemlere dahil olabilir. Bu da cihaz sahibi için sorun oluşturabilir. Kullanıcı farkında olmadan suçlu duruma düşebilir” ifadelerini kullandı.
İnternet bağlantınızı hızlandırın
İpucu: VPN bağlantınızı sürekli açık tutarak bu tür tatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. VPN, internet bağlantınızı şifreler; böylece internet hizmet sağlayıcınız bağlantınızı incelemek istese de hiçbir şey göremez. En iyi hızlar için fiziksel konumunuza en yakın sunucuyu seçin.
Verilerinizi çalınmaya ve satılmaya karşı koruyun
VPN, trafiğinizi bir VPN sunucusu aracılığıyla yönlendirerek ve IP'nizi gizleyerek sizi korur. Bu sayede internetin tamamı, sunucu IP adresinin gerçekten size ait olduğuna inanır.
Veri hırsızlığına karşı en güvenilir yöntemler arasında yer alır. Siber saldırılara karşı şirket cihazlarını korur. Kurumsal firma ağına bağlı olan tüm cihazların ve verilerin korunmasına olanak sağlar. VPN sadece bilgisayarları değil telefon ve tablet gibi ağa bağlı cihazları da korumak için tercih edilebilir.
Hayır, ücretsiz VPN'ler çoğu zaman güvenli değildir çünkü trafiğinizi servis sağlayıcısından ya da ağ operatöründen gizlerken, VPN sunucusunun operatörü trafiğinizi gözetleyebilir. Virtual Private Network anlamına gelen VPN, internet bağlantısı üzerinden gönderilen tüm trafiği şifreler ve uzak bir sunucuya gönderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri