Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.
Ödem neden olur? Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Vücutta bulunan ödemi, fazla sıvıyı dışarı yollamak için gün içerisinde su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde 8-10 bardak su içmek, vücudunuzdaki ödemin atılmasında yardımcı olmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Gerçekten de kilo vermek için çıkılan yolda önce ödem atılır. Bu şekilde kişi, kilo kaybı için daha yüksek motivasyona da sahip olur. Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor.
Şiddetli ödem vücudun fazla sıvıyı idrar şeklinde atmasına yardımcı olan ve diüretik (idrar söktürücü) adı verilen ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Böbreklerdeki hasarlanmadan kaynaklanan nefrotik sendrom belirtileri olan, ödem oluşumu, idrar miktarının azalması, köpüklü idrar, ishal, karın ağrısı, bacaklarda-ayaklarda şişlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasında albümin testi yapılabilir.
Vücudunuzdaki şişkinliklerden ve ödemlerden kurtulmanızın en temel yolu günlük beslenmenizin içine yüksek miktarda su eklemektir. Günlük olarak 1,5 litre ve üzerinde içeceğiniz su, ödemlerin atılmasına yardımcı olur. Ancak dikkatli olun, art arda tüketilen su vücudunuz için zararlı olabilir. Su içiminizi güne yayın.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Dr. İbrahim Saraçoğlu. Ödem atmak için kaynayan bir bardak suyun içerisine 25 adet kurutulmuş kiraz sapını atın sonrasında 5 dakika kadar kısık ateşte kaynattıktan sonra süzün. 1 hafta boyunca, günde bir kez kahvaltıdan iki saat sonra veya öğle yemeğinden iki saat sonra için.
Bisiklete binme ve yürüme gibi aktiviteler de kas sistemini aktive ederek ayak bileklerindeki ve bacaklardaki tüm suyu veya diğer sıvıları dışarı pompalamaya yardımcı olmaktadır. Fiziksel egzersiz aynı zamanda kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak ödemin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Çeşitli ilaçlar vücutta ödem oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bunlara hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar, steroidler, östrojenler, HRT ve çeşitli şeker hastalığı ilaçları örnek olarak verilebilir.
Ödem attırıcı içecekler arasında; limon suyu, yeşil çay, taze pancar suyu, ananasın suyu, salatalığın suyu, narın suyu, maydanozun suyu, kereviz sapı suyu ve elma suyu başta gelmektedir. Bunları içerek fazla ödemi vücudunuzdan atabilirsiniz.
Çeşitli hastalıklar: Kalp hastalığı, böbrek hastalığı, tiroit, lenfödem ve karaciğer hastalığı gibi hastalık tablolarında, kan pıhtılaşmasında, enfeksiyon ve inflamasyonlarda ve tümör gibi durumlarda vücudun sıvı dengesi bozularak ödem oluşur.
DOĞRUSU: Ödem içecekleri zayıflatmaz.
Kilo vermeye çalışırken aynı zamanda vücudunuzda biriken ödem ve toksinlerden de kurtulmanız gerekir.
Uykusuzluk ve stress yine vücutta ödemin başlıca sebeplerindendir. Yetersiz ve kalitesiz uyku ile birlikte stress vücutta kortizol salımını arttırır ve beden su tutmaya meyilli hale gelir. Aşırı stresli ve gergin kişilerde kalitesiz bir uyku sonrası uyandıklarında hissettikleri ödem ve şişkinliğin sebebi budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri